Újabb fontos mérföldkőhöz ér a Schneider Electric dunavecsei beruházása
Decemberre elkészült, a jövő év elején pedig már üzembe is helyezik a Schneider Electric most épülő dunavecsei okosgyárának raktárát. Az összesen mintegy egymillió euróból megvalósuló létesítményben két, önvezető robotjármű is dolgozik majd.

 

A Schneider Electric tavaly szeptemberben jelentette be, hogy új okosgyárat épít Dunavecsén. Most fontos állomásához érkezik a 16 milliárd forintos dunavecsei okosgyár beruházása. Decemberre elkészült a létesítmény raktára, amelyet 2024. januártól aktívan használnak majd. A Duna Smart Power Systems (DSPS) nevű üzemhez egy 3000 négyzetméteres raktár épült, amelyben 8000 raklapnyi árut és akár 12 ezer dobozt is lehet tárolni.

 

 

A raktár polcrendszerének kialakítása mintegy félmillió euróba került és hasonló nagyságrendű összeget fordítottak az ott használt gépekre is. Ezek között van két önvezető robotjármű is, amelyek a nap 24 órájában szállítanak majd anyagokat a raktár és a gyártócsarnok között. A raktárba beérkező alapanyagok túlnyomórészt Európából érkeznek majd, de kínai, indiai és török beszállítói is lesznek az üzemnek. A DSPS-ből több mint 50 országba szállítanak majd késztermékeket. A raktárban két műszakban mintegy 20 fő dolgozik majd.

Festőműhely az energiahatékonyság jegyében

A DSPS fejlesztése során a következő fontos állomás a festőműhely átadása lesz, ami várhatóan 2024. április végére valósul meg. A közel 1000 négyzetméteres festőműhelyben a legkorszerűbb berendezéseket állítják majd üzembe, amelyek szinte önállóan tudják elvégezni a festési előkészületeket és műveleteket.

A DSPS festőműhelye mintegy 900 ezer eurós beruházást jelent, illetve további nagyjából 100 ezer eurót fordít a Schneider Electric egy speciális, energiavisszanyerő rendszerre. A műhely környezeti hatását tovább csökkenti, hogy földgáz helyett kizárólag elektromos energiát használnak majd, amit akár a gyáron elhelyezett napelemek is szolgáltathatnak. Emellett a DSPS energiamenedzsment rendszerei is támogatják a festőműhely energiahatékony működését.

Az okosgyár építésénél és működésénél kiemelt szerepet kap az energiahatékonyság és a fenntarthatóság: geotermikus energiát, napenergiát egyaránt használnak majd, összegyűjtik és újrahasznosítják az esővizet, légmentesen záródó ipari kapukat, valamint dokkoló állomásokat telepítenek, és a hulladékhőt is újrahasznosítják. A Duna Smart Power Systemsben a legfejlettebb ipari technológia segítségével gyártanak majd középfeszültségű elektromos kapcsolóberendezéseket, a termelés várhatóan 2024-ben indulhat meg.

 

| Forrás: Schneider Electric

A kerékpározás jövője
A kerékpározás az egyik legnépszerűbb és leginkább környezetbarát közlekedési forma, amely évről évre egyre több embert vonz.
Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez
Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy-két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo összefoglalójából.
Bevezetés a virtuális üzembe helyezésbe
A virtuális üzembe helyezés átalakítja a tervezési folyamatot azáltal, hogy számítógépes szimulációkat alkalmaz a gyártási rendszerek tesztelésére és optimalizálására, mielőtt azok fizikailag megépülnének.
Teherautók számára alkalmas töltőhálózat épül Európában
A nemzetközi E.ON Csoport és a MAN együttműködés értelmében a teherautótöltő-hálózathoz mintegy 170 helyszínen 400 töltőpont fog tartozni Európa-szerte. Az első helyszín idén nyílik meg – 2025 végéig mintegy 80 töltőpont készül el.
Kína autóipara: honnan jön, és hova tart?
Négy évtized elég volt ahhoz, hogy a semmiből a világ első számú autóipari nagyhatalmává emelkedjen Kína. Számaik kétségtelenül impozánsak, ám nem feltétlenül tükrözik, hogy mire is számíthatunk még a kínai autógyártóktól.