Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében
A Piringer Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása pályázati felhívására nyújtott be pályázatot „Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében címmel 2018-1.1.2.-KFI-2019-00209 azonosító számon és nyert el 236 597 529 Ft vissza nem térítendő támogatást.

 

Évek óta várható volt, hogy a hagyományos, biológiailag nem lebomló műanyagok okozta problémákra az Európai Unió valamilyen választ kíván adni. A válasz 2019-ben látott napvilágot a 2019/904 számú, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelvben. Az irányelv megszületését az tette lehetővé, hogy az EU úgy látta, hogy a korlátozni kívánt termékek esetében már rendelkezésre állnak a hagyományos műanyag alapanyagokat leváltani képes alapanyagok és azok gyártástechnológiái, gyártókapacitásai.

A Piringer Kft.-nél ekkor körvonalazódott egy új bioplasztik alapanyag kifejlesztésének ötlete. Az alapanyag kifejlesztésének a célja elsősorban az volt, hogy rendelkezésünkre álljon egy olcsó, a termékeinkhez: műanyag evőeszközökhöz és szívószálakhoz kompromisszum nélkül felhasználható alapanyag, mely képes leváltani a hagyományos polimereket, ezáltal csökkentve a termékeink környezetterhelését. A fejlesztés másik sarkalatos célja volt, hogy termékeink csomagolását is lebomló fóliák alkalmazásával valósítsuk meg, ezzel is csökkentve termékeink környezetterhelését.

A bioplasztik alapanyag fejlesztéséhez olyan összetevőket kerestünk, melyek Magyarországon nagy mennyiségben, olcsón hozzáférhetőek. A figyelmünk a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban képződő melléktermékekre és hulladékokra irányult. Ezeknek az anyagoknak a felhasználása egyrészt környezetvédelmi szempontból kedvező, másrészt a körforgásos gazdaság célkitűzéseit is messzemenően támogatja. A bioplasztik alapanyagunk alapját a PLA adja. Jelenleg ez az a polimer, mely könnyen beszerezhető, valamint kielégíti azt az igényt, hogy az új alapanyagunk teljes mértékben megújuló forrásból származzon és lehetséges legyen a biológiai lebontása.

Az alapanyagok kiválasztásánál alapvető szempont volt az ár, valamint az, hogy a felhasználása minél egyszerűbb legyen, minél kisebb költséggel járjon a bioplasztik komponensként való felhasználása. Ugyancsak fontos szempont volt, hogy az alapanyagot minél nagyobb arányban lehessen felhasználni a bioplasztikhoz. A keveréket képező anyagok és a keverék előállításának technológiája a Piringer Kft. üzleti titka. A fröccsöntött termékekhez alkalmas keverékeinkben a töltőanyagok aránya a 30%-ot is elérhetik, a szívószálaknál ez az arány jóval alacsonyabb, a termék adottságai alapján csak 5%. A keverékek iparszerű felhasználásának feltétele a granulátum forma, valamint a fröccsöntő szerszámok optimalizálása a keverékekhez. Mindkét feladatot sikeresen megoldottuk.

 

                       Termelésre alkalmas 20 bélyeges szerszám | Egybélyeges ősminta szerszám | Fotó: Piringer Kft.                                   

 

A termelés jelenleg 20 bélyeges szerszámokkal történik. A végleges szerszámkialakítás folyamatában nagy segítséget jelentett a 3D nyomtatási technológia alkalmazása. A 3D nyomtatással előállított evőeszközöket még a szerszám legyártása előtt vizsgálni tudtuk ergonómia, szilárdság és törési tulajdonságok szempontjából is. A termék végső formájának 3D nyomtatási technológiával való kialakítása után készült el az egybélyeges ősminta szerszám, mellyel a termék iparszerű előállítását tesztelhettük, majd a sikeres teszteket követte a végleges szerszám legyártása.

A projekt részeként elkészült egy automatizált csomagológép prototípusa is, mely lehetővé teszi, hogy az elkészített evőeszközök a fröccsöntő szerszámból érintés nélkül kerüljenek a lebomló fóliából készített csomagolóeszközbe. Vizsgáltuk a gyártás során képződő selejt és hulladék újrafelhasználhatóságát is. Megállapítottuk, hogy a selejt, és a gyártás során keletkező hulladék a polipropilén, vagy polisztirol alapanyagokhoz hasonlóan újra felhasználható a termék gyártásához.

 

„Natúr” termék és 2% szinezékkel előállított termék | Fotó: Piringer Kft.

 

Annak ellenére, hogy véleményünk szerint a kifejlesztett alapanyagból származó termékek már egyszerű kivitelben is tetszetős külleműek, így megjelenésük akár marketing értékkel is bír, megvizsgáltuk a termékek színezhetőségét is. A vizsgálathoz PLA granulátumhoz kötött fekete színezéket használtunk. A kísérlet során már 2% színezékkel tetszetős, egyöntetű termékhez jutottunk.

Összegzésként elmondható, hogy a K+F projekt eredményeként olyan alapanyagot sikerült előállítanunk, mely megújuló forrásból származik, biológiailag lebontható és alkalmas többször felhasználható termékek előállítására. A Piringer Kft. elkötelezett a környezetbarát technológiák további alkalmazása mellett, ezért a 2022. évben nagyteljesítményű napelem park telepítésével tovább zöldítette tevékenységét.

 

| Nyitóképen: Egyesével, lebomló fóliába csomagolt termék

 

 

 

Piringer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1223 Budapest, Terv u. 1.

Telefon: +36 1 362-1765

Email: office@piringer.hu

Web: piringer.hu

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.