Új szoftverrel teszi könnyebbé az energiaátállást a Siemens
A kisfeszültségű villamosenergia-hálózat kulcsszerepet tölt be a megújuló energiaforrásokra való átállásban, de hogy ez ne fékezze az uniós energiafüggetlenedési- és klímacélok elérését, a hálózati kapacitások gyors és nagymértékű bővítésére van szükség.

 

A decentralizált és időjárásfüggő megújulóenergia-termelők, valamint az e-töltők és a hőszivattyúk terjedése miatt a villamosenergia-elosztó rendszerek világszerte már most teljesítőképességük határán működnek. Ez a trend várhatóan a következő években csak fokozódik, és a kihívások célzott kezelése nélkül a megújuló energiaforrásokra való átállás, az e-mobilitás terjedése, valamint az ellátásbiztonság is veszélybe kerülhet. 

A most bemutatott, iparági elsőnek számító Siemens LV Insights X szoftver erre, a rendszer egyik legégetőbb problémájára kínál megoldást: megnyitja az utat az adaptálható és skálázható kisfeszültségű hálózatkezelés, így a munkafolyamatok hatékonyságának és gyorsaságának növelése, végső soron pedig a hálózati kapacitás jelentős növelése előtt. Azaz elkerülhető, hogy a hálózat fejlesztése szükségszerűen az energiaátmenet szűk keresztmetszetévé váljon. 

A Siemens LV Insights X szoftver alkalmazása a hálózatüzemeltetőknek (distribution system operators – DSO-knak) számottevő időmegtakarítást, részletesebb rálátást, valamint hatékonyabb üzemzavar-kezelést és optimalizált munkafolyamatokat jelent, mivel valós idejű adatok alapján felügyelhetik és kezelhetik a kisfeszültségű hálózatot. Ezzel akár 30 százalékkal mérsékelhető a szolgáltatáskiesések hossza; 80 százalékkal csökkenthetőek az adatkezelési erőfeszítések, a hálózati modellek karbantartásához szükséges idő pedig 50 százalékkal.

 

 

A szoftver használatával a kisfeszültségű hálózat digitális mása (digital twin) könnyen létrehozható például a földrajzi információs rendszerekből (GIS), a mérőadat-kezelő (MDM) rendszerekből és a fejlett elosztásirányítási rendszerekből (ADMS) származó adatok integrálásával. Ez a digitális iker lehetővé teszi a teljes hálózati topológia és közel az összes információ valós idejű megjelenítését egy böngésző alapú, felhasználó-központú grafikus felületen – akár a vezérlőtermen kívülről, mobileszközökön keresztül is.

A térképes megjelenítéssel a hálózatüzemeltető mérnökök gyorsabban azonosíthatják a kimaradásokat, javíthatják tervezési pontosságukat és optimalizálhatják a beruházások hatékonyságát, illetve költségigényét. Az LV Insights X szoftver a Siemens Xcelerator portfóliójának a része, és SaaS (szoftver-mint-szolgáltatás) alapon vehető igénybe, ami garantálja a gyors bevezetést, a költséghatékonyságot, miközben szavatolja a skálázhatóságot és a nagyfokú kiberbiztonságot.

 

| Forrás, képek: Siemens

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?