Új globális IoT kiberbiztonsági szabvány a Xiaomitól
A kínai technológiai gyártó új, az IoT termékeket használó ügyfelei adatvédelmét és biztonságát szolgáló globális minőségi szabványra alkotott javaslatot.

 

A "Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0" (Kiberbiztonsági alapok a fogyasztói IoT eszközökhöz 2.0) című dokumentum egy olyan átfogó, a hardvert, a szoftvert, az eszköz-kommunikációt, kiberbiztonságot és adatvédelmet egyaránt érintő új globális szabványra vonatkozó javaslat, amely a felhasználók személyes adatainak és magánéletének védelmét hivatott megerősíteni.

Az ebben szereplő, kiberbiztonságra és adatvédelemre vonatkozó javaslatok többek között kitérnek a titkosítás különböző módjaira és a hash algoritmusokra, a véletlenszám-generáló funkcióra, a határokon átnyúló hálózati kérések kezelésére, a felhőalapú tárolás és adattörlés biztonsági vetületeire. A dokumentum azokat a kiberbiztonsági követelményeket tartalmazza, amelyeknek minden egyes Xiaomi okoseszköznek meg kell felelnie.

A Xiaomi biztonsági előírásai hiánypótlóak a piacon. A dokumentum szerint „mindeddig nem volt olyan, a kereskedelmi IoT termináleszközök alapvető biztonsági követelményeit tartalmazó útmutató, amely nyilvánosan lekérdezhető és bevezethető lett volna Kínában, és amely segített volna a vállalatoknak továbbfejleszteni az IoT eszközeik biztonsági és kibervédelmi képességeit”. Mostantól azonban a vállalatok ezt az útmutató használhatják arra, hogy kivédjék az alapvető biztonsági és adatvédelmi kockázatokat, és hogy rövid időn belül megerősíthessék a termékeik kiberbiztonsági és adatvédelemi funkcióit.

 

 

Az IoT eszközök száma 2025-re várhatóan 75 milliárdra emelkedik világszerte és – az útmutató szerint – “miközben nap mint nap kiszolgálják az emberek millióit, nyilvánvalóan óriási mennyiségben gyűjtenek, továbbítanak, tárolnak és feldolgoznak felhasználói adatokat, köztük szenzitív információkat is.” A Xiaomi nemcsak a világ egyik vezető okostelefon-gyártója, de a vállalaté a világ legnagyobb kereskedelmi AIoT platformja is. 2021 novemberében – az okostelefonokat és laptopok nem számítva – a Xiaomi AIoT platformja több mint 400 millió eszközt kötött össze, és világszerte több mint 8 millió olyan felhasználó volt, aki 5 vagy ennél több Xiaomi IoT-eszközzel rendelkezett.

A Xiaomi ezért kötelességének tekinti, hogy az elérhető legjobb adatvédelmet biztosítsa felhasználóinak, és hogy a legjobb iparági megoldásokat és szabványokat dolgozza ki az összes érdekelt számára. A javaslatot azután tették közzé, hogy a British Standards Institution, (az üzleti fejlesztésekkel és szabványokkal foglalkozó brit vállalat) bejelentette: a Xiaomi Mesh System AX3000 is elnyerte a BSI Consumer IoT Kitemark (IoT Kitemark) tanúsítványt. 

A BSI IoT Kitemark termék és szolgáltatás tanúsítvány, amelyet a BSI alkotott meg és gondoskodik az érvényesüléséről. A BSI IoT rendszerek technikai tesztelését és biztonsági auditját végzi, amellyel független féltől származó garanciát nyújt az ügyfeleknek arra vonatkozóan, hogy az adott IoT eszköz megbízható és a működése megfelel a legszigorúbb kiberbiztonsági előírásoknak. Az IoT Kitemark Certification megszerzése azt jelenti, hogy a Xiaomi termékek egyszerre többfajta kiberbiztonsági standardnak is megfelelnek.

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?