Továbbra is államiak a legnagyobb felvásárlási tranzakciók Magyarországon
A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének.

 

A Mazars és a Mergermarket közös idei jelentése szerint 2023-ban Magyarország gazdasága visszaesett, de a kilátások javulnak. Bár az infláció, az energiaárak emelkedése és az Európa határán fenyegető konfliktus aggodalomra adott okot, a régió elkerülte a befektetői körökben várt nagyobb visszaesést. Közép- és Kelet-Európában 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 M&A tranzakciót bonyolítottak le tavaly. A Nemzetközi Valutaalap szerint 2024-ben 3 százalékos növekedés várható – idézi a jelentés az IMF előrejelzését. A magyar M&A piacon 61 tranzakció zárult le 2023-ban, ami 21 százalékkal marad el az előző év 77 ügyletétől. A 61 üzletből csak 11-nek ismert az értéke, ami összesen 643 millió eurót tesz ki, szemben az előző évi 3,5 milliárd euróval.

A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének. A jelentés szerint ez a tranzakció is része a magyar kormány nem stratégiai eszközeit értékesítő stratégiájának annak érdekében, hogy a Budapest Airport megvásárlásához szükséges finanszírozást előteremtse. Ezt az ügyletet követte a Magyar Állam infokommunikációs cégcsoportján keresztül végrehajtott 183 millió eurós MIS Omega Mobile Network felvásárlása.

Jók az üzleti lehetőségek a megújulóenergia-piacon is

A jelentés a magyar M&A piacon és a szélesebb gazdaság tekintetében is jól teljesítő ágazatként jelöli meg a magánegészségügyet és az IT-t. „Az IT- és telekommunikációs szektor a korábban említett mega ügyleteken kívül néhány kisebb szoftverfejlesztő és fintech cég adásvételével járult hozzá az M&A piac aktivitásához. Magyarországon még mindig megtalálhatók a tehetséges szoftverfejlesztők, illetve az őket támogató inkubátor befektetők” – mondta Szécsi Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A megújulóenergia-piaci tranzakciók is meglehetősen nagy aktivitást mutattak főleg a napenergia projektek tekintetében. Jellemző trend, hogy a napenergia-termelés fejlesztése és beüzemelése után a cégek általában értékesítésre kerülnek. A megújulóenergia-fejlesztő Greencells 132 MW-os napelemparkjának 37 millió euró értékű értékesítése a Shanghai Electric Power kínai energiavállalatnak alátámasztja ezt a trendet. Ez volt 2023 ötödik legnagyobb energia- és közüzemi ügylete, ami jól példázza a KKE megújulóenergia-eszközeinek növekvő vonzerejét a külföldi felvásárlók körében.

Mit hozhat 2024?

A jelentés kitér arra, hogy bár a makrogazdasági kilátások sokat javultak az elmúlt 12 hónapban, és az infláció mérséklődése, valamint a várható monetáris enyhítések is bizakodásra adnak okot, de a geopolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, és kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat a piacra.

A jelentés szerint egyelőre a jó forgatókönyvek valósultak meg, ám több cég és vállalat is bedőlhet, ha a szűkebb hitelfelvételi környezetben kell újrafinanszírozniuk magukat. „Még nem láttunk sok csődközeli esetet a régióban, de 2024-ben többre számítunk” – így foglalta össze várakozását Günther Mayrleitner, a Mazars osztrák partnere. Úgy véli, van elég tőkeerős befektető a piacon, akik fizetésképtelen cégeket és vállalatokat keresnek, ezért 2024 elején növekedhet ezen ügyletek száma.

A jelentés további fontos megállapításai:

  • Regionális fő központok – Lengyelország, Ausztria, Románia és Csehország a legforgalmasabb M&A piac az ügyletek volumene alapján a 2023-as KKE-régióban. Ez a négy ország összesen 709 ügyletet generált, ami a KKE teljes forgalmának 65 százaléka.
  • Vezet a technológiai szektor – Ismételten a technológiai szektor regisztrálta a legtöbb ügyletet a KKE-régióban, összesen 114 tranzakcióval. A határokon átnyúló közzétett ügyletek terén is kiemelkedik a technológiai szektor jelentős 36 százalékos növekedéssel, elérve az 4,5 milliárd eurót. 2023 a második legértékesebb év a 2015-ös időszaktól kezdve.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül fel Debrecenben
Április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői.
Az Electrosub kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatainak frissítésére!
Az idén 5 éves fennállását ünneplő Electrosub szakkiállítás és konferencia koncepcióját a szervezők a piac igényeihez igazodva 2021-ben frissítették. A nyitva tartás két naposra váltott, és bevezették a kkv-k számára is könnyen elérhető, költséghatékony megjelenést biztosító ECO standot.
Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás
1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt.
Minőségi ugrást hoz a mesterséges intelligencia a minőségellenőrzésben
A cégek egyre nagyobb arányban helyezik át a fókuszt a mennyiségről a minőségre a szoftverek esetében is. Ehhez viszont hatékony minőségellenőrzési folyamatokra van szükség, amiben meghatározó segítséget jelentenek az olyan fejlett technológiák, mint például az automatizálás és a mesterséges intelligencia.
Az elektronikai ipar legnagyobb hazai rendezvénye – InnoElectro 2024
A Magyarországi Elektronikai Társaság idén kiemelten színes konferenciával várja látogatóit 2024. április 23–25-ig a Budapesti Olimpiai Központ A-csarnokában. 3500 m2-en több mint 100 kiállító és 100 előadás várja a látogatókat, számtalan izgalmas kerekasztal beszélgetéssel, égető témákat érintve.