Tovább bővítette óbudai gyártóbázisát a Festo
Átadták a német Festo cég új, nagy munkahengereket előállító  gyártócsarnokát, melynek beruházási költsége 4 milliárd forint és 170 új munkahelyet teremt.

A Festo eddig 30 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, és magyarországi munkavállalóinak száma meghaladja az ezer főt. A kerület ingatlannal, infrastruktúrával és munkaerővel járult hozzá a bővüléshez, míg a gyártó pneumatikus eszközökkel segíti az Óbudai Egyetemen a mechatronikai képzést – erről Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszélt az átadási ünnepségen.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az esemény kapcsán kiemelte, hogy a kormány egy éve írta alá a Festóval a stratégiai együtműködési megállapodást. Eddig 62 ilyen partnere van a kormánynak, amelyek összesen 192 ezer főt alkalmaznak. A megállapodások aláírása óta 1470 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon ezek a cégek és 18 ezer új munkahelyet hoztak létre. Kutatás-fejlesztésre pedig 305 milliárdot költöttek, 2500 fővel növelve az ezzel foglalkozók számát. A közeli tervek között 700 milliárd forint új beruházással és 8 ezer új munkahellyel kalkulálnak a stratégiai partnerek.

 

Wilfried Stoll, a Festo tulajdonosa (j) és Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3) a német cég új, nagy munkahengereket előállító óbudai gyártócsarnokának avatásán

 

Szabó László a további adatok között említette azt, hogy Németországból érkezett a működő tőke egynegyede, így 6 ezer cég 300 ezer munkahelyet teremtett Magyarországon. A magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedése ezért kötődik szorosan a német gazdasághoz.

A Festo családi vállalkozás, amelynek székhelye Esslingenben van – mondta Wilfried Stoll, a cég tulajdonosa. A világ 176 országában 17 800 alkalmazottal tevékenykedik. A múlt évi árbevétele 2,45 milliárd euró volt. A németországi gyártóhelyek után a magyarországi áll nagyságban a második helyen – ismertette az adatokat a tulajdonos.

Ansgar Kriwet, a Festo globális értékesítési vezetője pedig arról beszélt, hogy a cégnek 300 ezer ügyfele van világszerte, akik most már komplett eszközöket vásárolnak. Nem csak a pneumatikus elemeket, hanem a vezérlő elektronikát is szállítja a társaság, így azok egyszerűen beépíthetők a megrendelő gyártósorába. Vagyis céljuk egy-egy feladat teljes automatizálása. Jelenleg 30 ezer termék szerepel a katalógusukban.

A teljes éves árbevételük 9 százalékát költik kutatás-fejlesztésre, ez duplája az iparági átlagnak és ezzel is igyekeznek Kína előtt maradni – mondta az értékesítési igazgató. Wilfried Stoll azért megjegyezte, hogy a cég a terjeszkedésben nem tudja megkerülni Kínát. A problémák között említette Ansgar Kriwet, hogy a tervezés a szűk keresztmetszet. A komplett termékben megjelenő gépész-, villamos- és szoftvermérnöki tevékenység integrálása még nem tökéletes. Ugyanakkor például egy pneumatikus elemre reggel beérkezett megrendelést még aznap legyártják.

Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök
A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.
Bármikor beüthet a kritikus rendszerhiba a magyar cégeknél
Bőven van mit behoznia Magyarországnak a digitális gazdaság területén. Az uniós ranglistán 22. helyen áll a magyar piac 43,8 pontjával, szemben az 50 pont feletti EU-s átlaggal. A lemaradás a cégvilágban is érezhető, ami részben az informatikushiánnyal, a képzett szakemberek iránti jelentős kereslettel magyarázható.
Automatizálás a robotikában – egy tökéletes robot minden területhez
Az ATRO robotrendszer kidolgozásával a Beckhoff új szemléletmódot hozott a robotika világába. Ez egy moduláris rendszer, amelyből bármilyen alkalmazáshoz rendkívül rugalmasan összeállítható a megfelelő robotkinematika.
A logisztikai szektor számára is fontos a kiberbiztonság
Az egész EU-ban egységesen magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szóló irányelvvel, a NIS2-vel még sokan lehetnek, akik nem találkoztak. Pedig hamarosan számos szereplőt érinthet a fogalom, köztük logisztikával összefüggésben dolgozókat is.
Néhány egyszerű szabály betartásával csökkenthető a kibertámadás veszélye
A kiberbűnözők folyamatosan próbálnak átverni bennünket, hogy megszerezzék személyes adatainkat és pénzünket. A G DATA adatbiztonsági cég szakemberei szerint néhány egyszerű szabály betartásával jó eséllyel tudjuk elkerülni az átveréseket.