Többé nem csönget a villanyóra leolvasó
Több, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A legmodernebb készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek.

 

„A jövő hálózatát építve olyan megoldásokat nyújtunk ügyfeleinknek, amelyek révén tudatosabbá, és egyben fenntarthatóbbá tudják tenni saját energiahasználatukat. Az okosmérők egy olyan intelligens, az igényekre gyorsan reagáló hálózat részei, amelynek fejlesztése stratégiai cél az E.ON számára. Az idei évben saját forrásainkból mintegy 390 millió, a következő esztendőkben rekordösszegű, összesen 1 milliárd euró értékben fejlesztjük hálózatunkat, melynek előnyei elsősorban az ügyfeleinknél jelentkeznek majd” – mondta Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A több mint tíz milliárd forintos beruházás az ütemtervnek megfelelően immár a célegyenesbe ért. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból biztosított okosmérők többségének felszerelése megtörtént, ezzel 432 ezerre nő az E.ON területén használt okosmérők száma. Ez a szám országos szinten is jelentős. 650 ezer okosmérő üzemel Magyarországon, ezek több mint kétharmadát az E.ON ügyfelei használhatják. Az újgenerációs eszköz terjedése országos léptékben is érzékelhető segítséget nyújt a hazai fenntarthatósági és ellátásbiztonsági kihívások megoldásához.

 

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója

 

A beruházás elősegíti a megújuló energiaforrások, különösen a robbanásszerű gyorsasággal elterjedt napelemes rendszerek beillesztését a villamosenergia-rendszerbe. Ezzel kiemelten támogatja Magyarország klímacéljainak megvalósulását. Az okosmérők elterjedésével az otthonokban is kézzelfoghatóvá válik az energiaipar jelenleg zajló teljes átalakulása. A változásban a megújuló energiaforrások, főként napelemek mellett kiemelt szerepet kapnak az „okos” műszaki megoldások.

A hagyományos mérőórákat egyre több helyen váltják fel az újgenerációs, okos eszközök. Ezek külső megjelenésükben is modernek, az ügyfelek szempontjából azonban a legfontosabb tulajdonságuk, hogy szükségtelenné teszik a mérő személyes leolvasását. Ezek a készülékek ugyanis folyamatos kapcsolatban vannak az E.ON központjával, automatikusan küldenek és fogadnak adatokat.

 

Az E.ON Hungária Csoport újgenerációs okosmérője

 

Az új típusú okosmérők kifejezetten hasznosak azon ügyfelek számára, akik háztartási méretű napelemes rendszerrel rendelkeznek. A mérő kijelzőjéről könnyedén leolvasható, hogy az ügyfél mennyi energiát használt fel, vagy táplált vissza a hálózatba. A napelem tulajdonosok arra is használhatják az okosmérőt, hogy arra az időszakra időzítsék háztartási eszközeik használatát, amikor a napelemek a legtöbb energiát termelik.

Az okosmérők lehetőséget adnak olyan fontos kiegészítő szolgáltatásokra is, mint a napelemek távszabályozása, vagy az áramellátás távolról indított visszakapcsolása. Mivel a készülék folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatokat, egy esetleges áramszünetről is csaknem azonnal értesülnek az energiavállalat szakértői. Ezen információk a gyors hibaelhárítást is segítik.

 

Milyen előnyöket kínálnak még az okosmérők?

  • Nagyobb, jobban olvasható kijelzővel rendelkeznek, azokról így jóval több információ olvasható le.
  • Sokkal több elérhető adatot biztosítanak az energiafogyasztásról.
  • Tudatosabb, könnyebben kontrollálható energiafelhasználásra adnak lehetőséget.
  • A smart otthonok részeként lehetővé teszik a mérők és a háztartásban használt elektronikai berendezések és biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolását, amelynek segítségével áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.
  • Távolról vezéreltek, így távolról történő hibajavításra adnak lehetőséget.
  • Biztosítják az előrefizetős és a normál fogyasztási módok közötti rugalmas váltást.
  • Napelemes rendszerek használata esetén segítik a kiegyenlítettebb hálózatterhelést, lehetőséget biztosítanak a teljesítményvezérlésre.
  • A vállalati ügyfelek számára biztosítják a dinamikus árazás és elszámolás lehetőségét.
  • Szintén a nagy energiaigényű vállalatok, vállalkozások számára előnyös, hogy lehetővé teszik a napon belüli olcsóbb idősávokhoz is igazodni képes fogyasztást és elszámolást.
  • Valamint napi és havi adatok szolgáltatását mindkét irányba, az ügyfelek és az energiakereskedők számára egyaránt.

 

| Forrás: E.ON

Az MI technológiára felkészültek előtt óriási lehetőségek állnak
A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak - derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből.
Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg
Az E.ON Hungária vállalatcsoport felelős a teljes Dunántúl, valamint Budapest és Pest vármegye nagy részében a villamosenergia-hálózat üzemeltetéséért, azaz több mint 5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért.
Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése
Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését.
Szervotechnológia extrém teljesítőképességet igénylő alkalmazásokhoz
Az AM8300 sorozatú szervomotorok megjelenésével a Beckhoff termékpalettája beépített vízhűtéses modulrendszerű motorcsaláddal bővült.
Autonóm repülésre képes mesterséges méhraj
A Bionic Learning Network több mint 15 éve foglalkozik a repülés varázsával. A madarak szárnyalásának technikai megfejtése után (Festo SmartBird) a csapat számos más lény repülésének természetes alapelveit is kutatta és technológiai módszerekkel meg is valósította.