Tippek a lemeztervezés legfőbb kihívásainak megoldására
Aki lemezalkatrészeket tervez, annak egy sor egyedi kihívással kell szembenéznie. A gyárthatóság biztosításától, a költségmegfontoláson keresztül a pontosságig számos kihívással szembesülnek a tervezők.

 

További nehezítő tényező az, hogy hazánkban korlátozottan áll rendelkezésre az erőforrás és a szakértelem ezen a területen.  A graphIT Kft. összegyűjtötte a lemeztervezés legfőbb kihívásait.


A kihívások áthidalása érdekében töltse le a „Nyolc tipp a lemeztervezés megkönnyítéséért” című rövid eBookot.

► Anyagválasztás

Az első fontos lépés a megfelelő anyag kiválasztása. Az anyagválasztás kritikus fontosságú a kívánt tulajdonságok, például szilárdság, tartósság és súly eléréséhez. Az anyagok kiválasztásakor szem előtt kell tartani a rendeltetésszerű felhasználást, a működési feltételeket és a költségvetési korlátokat is. Minden anyag egyedi tulajdonságokkal és gyártási technikákkal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni a tervezési folyamat során, különben komoly problémákba ütközhetünk.

► Tervezés a gyárthatóság érdekében

A gyárthatóságra való tervezés döntő kihívást jelent a fémlemez tervezésben. A tervezésnél figyelembe kell venni a gyártási folyamatot, beleértve a fémlemez vágását, hajlítását, stancolását és hegesztését. A tervezést úgy kell optimalizálni, hogy csökkentsük a gyártási költségeket, minimalizáljuk a veszteséget, és konzisztens alkatrészeket állítsunk elő, a lehető legminimálisabb hibával. A rosszul megtervezett alkatrészek a gyártás késését, a költségek növekedését és a minőség romlását okozhatják. Számos CAD szoftver, például a Solid Edge segítségével pillanatok alatt tudunk terítéket készíteni. Az alkatrész terítékéből azonnal visszaköszönhetnek azok a tervezési hibák, melyek következtében a munkadarabunk legyárthatatlan. Ezzel rengeteg időt és pénzt tudunk megspórolni.

► Komplex geometria

A lemezalkatrészek összetett geometriája tervezési kihívást jelenthet, különösen a vágásnál és a hajlításnál. A tervezőnek figyelembe kell vennie a gyártási folyamat korlátait, például a maximális vastagságot, a minimális hajlítási sugarat és a tűrésszinteket. Az alkatrészt úgy kell megtervezni, hogy a minimálisra csökkentse a deformációt a gyártási folyamat során.

 

 

► Alakítás és hajlítás

Az alakítás és hajlítás az anyag rugalmassági tulajdonságai miatt kihívást jelent a lemezalkatrészek tervezésében. Amikor az alkatrészt alakítjuk vagy hajlítjuk, visszanyerheti eredeti alakját, ami megnehezíti a kívánt alak elérését. A tervezés során figyelembe kell venni az anyag rugalmassági tulajdonságait és a gyártási folyamatot, hogy egységes és pontos alkatrészeket állítsanak elő.

► Gyártási költségek kiszámolása

Honnan tudjam, hogy mennyibe fog kerülni a lemezalkatrészem legyártása? Az olyan CAD szoftverek, mint a Solid Edge, rendelkeznek lemezköltség kalkulátorral, melynek segítségével, néhány paraméter (vágási költség, hajlítási költség, deformációs alakelem költség, kivágás költsége, alapanyag tömegre vonatkoztatott költsége illetve egyedi paraméterek költsége) megadásával bármilyen lemezalkatrész költségét megkapjuk a tervezéssel egyidejűleg. A modul segítségével azonnal láthatjuk milyen módosításokat kell végrehajtanunk az alkatrészeken, hogy csökkentsük azok költségét, ezzel időt és pénzt spórolva.

Összegzésképpen elmondható, hogy a lemezalkatrészek tervezése számos kihívást jelenthet, beleértve az anyagválasztást, a gyárthatóságra való tervezést, a bonyolult geometriákat, az alakítást és hajlítást, valamint a korlátozott erőforrásokat. E kihívások leküzdése a gyártási folyamat, az anyagtulajdonságok és a tervezési korlátok alapos mérlegelését igényli. A megfelelő megközelítéssel a tervezők kiváló minőségű fémlemez alkatrészeket állíthatnak elő, amelyek megfelelnek ügyfeleik igényeinek.

 

 

A graphIT oldaláról letölthető ebook 8 gyors tippet ad tervezési technikája fejlesztéséhez, valamint a tervezők és mérnökök által a fémlemezzel végzett munka során felmerülő leggyakoribb problémák megoldásához. Egy sor bevált gyakorlatot kínál, amelyek a tervezési technikák fejlesztésére, a termelékenység növelésére, valamint a lemeztervek gyorsabb és pontosabb elkészítésére összpontosítanak.

Töltse le a „Nyolc tipp a lemeztervezés megkönnyítéséért” című útmutatót és küzdje le ezen kihívásokat.

 

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.