Szinkronkompenzátor technológia a zöld energia termelésében
Az ABB folytatja együttműködését a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Ennek részeként a svéd technológiai vállalat szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható a villamosenergia-hálózat stabilitása. Így lehetővé válik, hogy a szigeteken fokozatosan a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre álljanak át.

 

 A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani. Az ABB első, 8 megavoltamperes (MVA) egységét 2021-ben telepítették a szigetcsoport legdélibb tagján, a Suðuroy szigeten. A második, 12 MVA névleges teljesítményű egységet 2022-ben telepítették a Sund erőmű mellett, Feröer legnagyobb és legnépesebb szigetén, a Streymoyon, amelyet a fő villamos-energia hálózat lát el árammal. A Borðoyon telepítendő új, 8 MVA teljesítményű egységet szintén a fő villamos-energia rendszerbe fogják integrálni.

A SEV azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy az Atlanti-óceán északi részén fekvő, elszigetelt Feröer-szigetek 100 százalékban zöldáramot termeljen víz-, nap- és szélenergiából, valamint biogázból és potenciálisan árapály-energiából. Ez a törekvés az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett fontos gazdasági előnyökkel is jár, mivel megszűnik a jelenlegi függőség a drága fosszilis tüzelőanyag-importtól. A SEV számára nagy kihívást jelent, hogy a meglévő, dízelüzemű erőművének leállítása csökkenti a hálózat egyensúlyban tartásához és biztonságos működéséhez elengedhetetlen "forgó inercia" rendelkezésre állását. Ezt a problémát helyben kell megoldani, mivel a Feröer-szigeteket a szomszédos országokkal nem kötik össze áramellátó kábelek, ami azt jelenti, hogy a villamos-energia hálózat nem tud külső támogatást igénybe venni.

Stabil és rugalmas hálózatra van szükség

Az SEV-vel folytatott együttműködés keretében az ABB a szinkronkompenzátorára alapozott innovatív technológiáját telepít a villamosenergia-hálózat stabilitásával kapcsolatos kihívás megoldására. A szinkronkompenzátorok olyan forgó villamos gépek, amelyek a terhelések és a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés változásait követve alapvetően fontos szolgáltatásokat nyújtanak a villamosenergia-rendszer megerősítésében és stabilitásának fenntartásában, ahogy a terhelések és a megújuló energiatermelés is változik. Ezen szolgáltatások közé tartozik az inercia, a zavarszint és a feszültségszabályozást szolgáló meddő teljesítmény.

 

 

„A fosszilis tüzelőanyagokról történő leválást célzó tervünk megvalósítása jól halad. 2023-ban a termelt villamos energiánk valamivel több mint 50 százalékát zöld energiaforrásokból állítottuk elő. Ez azonban azt jelenti, hogy az ABB-vel folytatott, a hálózat stabilitását fenntartó technológiával kapcsolatos együttműködésünk egyre fontosabbá válik az ügyfelek ellátásának folyamatossága érdekében” – mondta Terji Nielsen, a SEV kutatás-fejlesztési vezetője. „Nagyon elégedettek vagyunk az első két szinkronkompenzátor működésével. A berendezésekkel szerzett kedvező tapasztalatok jelentős szerepet játszottak abban a döntésünkben, hogy megrendeljük a harmadik egységet Borðoy szigetén üzemelő rendszerhez.”

„Az energiatermelés dekarbonizálása kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban lehetővé váljon a termelékenység biztosítása. Mindez azonban kihívást jelenthet a hálózat stabilitásának és rugalmasságának fenntartása szempontjából. Ezért tapasztaljuk napjainkban, hogy nagymértékben megnőtt az érdeklődés az SC technológiánk iránt, amely segít megerősíteni a gyenge hálózatokat, különösen a távoli területeken” – nyilatkozta Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy folytatódik az együttműködésünk a SEV-vel, amelynek keretében egy harmadik szinkrongenerátor is telepítésre kerül. A Feröer-szigetek tulajdonképpen egy üzemi laboratóriummá válik, ahol bemutatjuk az SC-k előnyeit a sziget üzemmódú villamosenergia-hálózatokban.” 

 

| Forrás: ABB

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?