Rugalmas hőformázó rendszer nagy sebességű rakatképzéssel
A heilbronni székhelyű ILLIG Maschinenbau egyedi fejlesztésű, komplett hőformázó rendszereket szállít a teljes értéklánc mentén. A gépek sebességét és élettartamát illetően a legfontosabb az alkalmazott automatizálási technológia.

 

"A hőformázással kapcsolatos kihívást jelentő feladatok megoldásához az ILLIG a legjobb választás" – hangzik el gyakran a márkás termékek gyártóitól. Az ILLIG Maschinenbau úttörő és piacvezető a hőformázott műanyag csomagolásokhoz szükséges gépek és szerszámok gyártásában. Új hőformázó rendszerébe a Festo elektromos tengelyekkel ellátott rakatképző rendszerét is integrálták. A RedLine RDF 85 mostantól lehetővé teszi a rendszeren kívüli szerszámrendszerek használatát, ezáltal új mércét állít a rugalmasság terén.

A RedLine termékcsalád új hőformázógépének rugalmassága lehetővé teszi más piaci szereplők szerszámrendszereinek beépítését. "Az adaptív, változtatható szerszáminterfész óriási mértékben növeli a rugalmasságot, és teljesen új lehetőségeket nyit meg számunkra a költségérzékeny és rendkívül versenyt jelentő ázsiai piacokon" – magyarázza Walter Clauss, az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

 

Rendszer adaptív, változtatható szerszáminterfésszel: a RedLine termékcsaládba tartozó új RDF 85 hőformázógép rugalmassága lehetővé teszi a piaci versenytársak szerszámrendszereinek beépítését. (Kép: ILLIG)

 

Az ILLIG egyedi fejlesztésű, komplett hőformázó rendszereket szállít a teljes értéklánc mentén. Az igényeknek megfelelően a rendszerek olyan modulokat tartalmaznak, mint a betöltés, a hőmérsékletszabályozás, a dekorálás, a formázás, a lyukasztás, a vágás, az egymásra helyezés és a végső csomagolás. "Általában a mi rendszereink a leggyorsabbak és legmegbízhatóbbak a piacon, akár 50 ciklus per perc sebességgel" – teszi hozzá Walter Clauss. Az ILLIG márka másik minőségi jellemzője a műanyag csomagolás végső formájának élessége. Ha a hőformázott műanyag csomagolások falai teljesen egyenletesek, az ügyfelek vékonyabb falú műanyag fóliákat is használhatnak, és így költséget takaríthatnak meg.

ILLIG Technológiai Központ

Az ILLIG különösen büszke az ILLIG Technológiai Központra. Itt a vállalat a márkás termékek és csomagolások gyártóival dolgozik együtt az élelmiszeripari és nem élelmiszeripari területeken, hogy új csomagolóanyagokat és -formákat teszteljenek. "A fenntarthatóság itt nem szájhősködés, ez mindennapos gyakorlat" – magyarázza Jürgen Lochner, CSO/CTO. Az ügyfelek igényei valóban magasak: a csökkentett anyagfelhasználás és az újrahasznosított műanyag nagyobb mértékű alkalmazása a kutatás és fejlesztés kívánságlistájának élén áll.

 

Az ILLIG különösen büszke az ILLIG Technológiai Központra: itt a vállalat a márkás termékek és csomagolások gyártóival dolgozik együtt az élelmiszeripari és nem élelmiszeripari területeken, hogy új csomagolóanyagokat és -formákat teszteljenek. (Kép: ILLIG)

 

Annak ellenére, hogy sok európai fogyasztó aggódik a műanyag csomagolóanyagokkal kapcsolatban, azok piaca világszerte folyamatosan növekszik. A hőformázó gépek iránti kereslet különösen Ázsiában és az amerikai kontinensen nagy. Európában egyre növekszik a kereslet az ILLIG rugalmas csomagolórendszerei iránt, amelyek tiszta papírcsomagolást, kombinált papír- és műanyag csomagolást, valamint újrahasznosítható “monomaterial” anyagokból készült változatokat állítanak elő.

 

"A fenntartható csomagolási megoldások fejlesztése az ILLIG Technológiai Központ szakértői számára kiemelt fontosságú" – mondja Jürgen Lochner, az ILLIG Maschinenbau GmbH & Co. értékesítési / technológiai vezetője. (Kép: Festo SE & Co. KG)

 

Az európai ügyfelek egyre több bioalapú műanyag csomagolást is igényelnek. "Ezért a fenntartható csomagolási megoldások kifejlesztése egyaránt fontos a kiemelt ügyfeleink és az ILLIG Technológiai Központ szakértői számára" – mondja Jürgen Lochner. Ez magában foglalja az újrahasznosított műanyagból készült fóliák megbízható feldolgozását az ILLIG rendszereivel.

Együttműködés a piacvezetőkkel

A hőformázó gépek sebességét és élettartamát illetően a legfontosabb dolog az alkalmazott automatizálási technológia. "Számunkra rendkívül fontos, hogy együttműködjünk a piacvezetőkkel. A Festo szállítja például az elektromos tengelyeket ahhoz a rendszerhez, amely a kész csomagolási egységeket kiveszi a gépből" – magyarázza Walter Clauss, a gépészeti fejlesztés és szabványosítás vezetője. A handling rendszer öt különböző csomagolási változatot képes előállítani.

 

 
"Az is fontos volt számunkra, hogy mindent egy kézből kapjunk – nemcsak a Festo bevált pneumatikáját, hanem most már a nagy teljesítményű elektromos termékeket is" – magyarázza Walter Clauss, az ILLIG Maschinenbau GmbH & Co. gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.
(Kép: Festo SE & Co. KG)"

 

"A nagy sebességet és pontosságot biztosító, nagy teherbírású vezetékkel rendelkező EGC-HD elektromos tengelyek, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, konzolos ELCC tengelyei bizonyították, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez megfelelő nagyon nagy pontossággal és sebességgel működnek" – mondja Clauss. "A tengelyeket egy handling rendszerben kombináltuk, a kiválasztás és a konfigurálás során a Festo szakértőinek teljes körű támogatásával." A szakértők már a kezdetektől fogva részt vettek az RDF 85 és a rakatképző rendszer közös fejlesztésében. "A Festo szakértői azonnal és bármikor rendelkezésre álltak, és nem okozott gondot nekik, hogy a helyszínen együttműködjenek a fejlesztőcsapatunkkal a közös megoldások megtalálásában" – hangsúlyozza Walter Clauss.

Közös fejlesztés

Az ILLIG és a Festo fejlesztői együtt szerelték be az alkatrészeket a gépbe, és az optimális megoldás érdekében közös teszteket is végeztek a rendszeren. Walter Clauss nagyon praktikusnak találta azokat a tervezőeszközöket is, amelyek lehetővé tették, hogy az ILLIG fejlesztői maguk tervezzék meg az automatizálási technológiát. "Ez nagymértékben növelte a sebességünket és a hatékonyságunkat."

 

Rakatképző rendszer: az ILLIG szerint a nagy teherbírású vezetékkel ellátott EGC-HD elektromos tengely, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, ELCC konzolos tengelye bizonyította, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez nagyon nagy pontossággal és sebességgel rendelkezik. (Kép: Festo SE & Co. KG)

 

"Az is fontos volt számunkra, hogy mindent egy kézből kapjunk – nemcsak a Festo bevált pneumatikáját, hanem most már a nagy teljesítményű elektromos termékeket is. A digitalizációs megoldások kilátásaival pedig a Festo-val szilárd alapokon állunk a jövőre nézve" – mondja az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

(Címlapkép: ILLIG)

Új tulajdonságú anyagok, eltérő elveken működő eszközök - ez a nanotechnológia
A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót.
Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY
At the BMW Group, everything starts with passion. It turns a profession into a vocation. It drives us to keep reinventing mobility and bring innovative ideas onto the roads. Enthusiasm for joint projects turns a team into a strong unit where every opinion is valued. It is only when expertise, highly professional processes and enjoyment of work unite that we can shape the future together.
Technológiák, melyekre már most érdemes figyelmet fordítani
Háború, járvány, recesszió, válság. Vállalat legyen a talpán, aki ilyen körülmények között jól tud teljesíteni. A krízisben azonban ott van a lehetőség is, hiszen aki megtalálja a legjobb módszert a túlélésre, az versenyelőnyre tehet szert.
A BMW a jövőbe a dolgozóit is magával viszi
Gőzerővel halad a BMW Group Gyár Debrecen építése, ahol elsőként a keleti adatközpont épületét fogják átadni, várhatóan egy hónapon belül, ahova átadás után az informatikai részleg fog beköltözni.