Pénzügyi tudatosság az üzleti tervezés alapja
A gyorsan változó üzleti környezetben a hatékony pénzügyi tervezés és ellenőrzés elengedhetetlen minden vállalat, különösen a kis- és középvállalkozások sikeréhez.

 

Az éves beszámoló számai és trendjei a kkv vezetői számára kiemelt fontosságúak, hiszen ezek nyilvánosan elérhető jelentések, így bármely üzleti partnere részére elérhető képet adnak vállalkozásaik pénzügyi helyzetéről, közvetlenül befolyásolva üzleti kapcsolataikat. Az Éves jelentés és azok mellékletei olyan értékes információkat tartalmaznak, amely a vezetőket, partnereiket a vállalat jövőjét érintő, megalapozott döntések meghozatalában segítik, orientálják.

Sok kkv tulajdonos és vezető csak az Éves jelentés benyújtása előtt néhány nappal „értesül arról”, hogy az előző üzleti évének eredményei – a számviteli és adózási szabályok tükrében –, milyen képet mutatnak cégéiről. Számos esetben ez jelentősen eltér attól, amit a menedzsment gondol a pénzügyi teljesítményről. Az eltérések egyik fő oka sok esetben az, hogy a vállalkozások az üzleti év közben nem egy elfogadott pénzügyi terv mentén működnek, és az év során a bevételen és a likviditási helyzeten felül nem is figyelik a többi pénzügyi mutatót.

Nem érdemes megspórolni az üzleti terv elkészítését

A hazai kkv-k jelentős része nem rendelkezik üzleti tervvel, pedig a mai versenykörnyezetben ennek elkészítése létfontosságú minden vállalkozás számára, legyen az kis- vagy középvállalkozás. Az üzleti terv az, ami  segít meghatározni a célokat, tervezni az erőforrásokat, és a kiadásokat, ami alapján pl. a cég rezsi óradíja, eladási ára kalkulálható.

 

Fazekas Fanni, az Ifinance Kft. cégvezetője, és Kelemen Kálmán, az iFinance Kft. alapítótulajdonosa

 

„Sajnos mégis sok hazai kkv dönt úgy, hogy nem készít üzleti terveket. Ennek hátterében részben az idejük és erőforrásaik hiánya áll. A kisvállalkozások gyakran az operatív teendőkbe merülnek el annyira, hogy nem jut idő az üzleti terv kidolgozására. Emellett sok vállalkozásvezető úgy gondolja, hogy erre csak a nagyvállalatoknak van szüksége – mondja Kelemen Kálmán, az iFinance Kft. alapítótulajdonosa.

De nem elég egy terv elkészítése, a folyamatos nyomon követésre is nagy szükség van. A kontrolling létfontosságú szerepet játszik egy kkv életében, mivel amellett, hogy biztosítja a pénzügyi tisztánlátást a vezetők számára, és az erőforrások hatékony és eredményes elosztását, egyben iránytű is az operatív döntések meghozatalában. Segít a teljesítmény nyomon követésében, a fejlesztendő területek azonosításában és a stratégiai döntések meghozatalában, valamint az üzleti növekedés előmozdításában.

Egy, a gyors gazdasági változásokhoz alkalmazkodni kívánó kkv-k számára értékes szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi tanácsadó, sokkal több, mint egy könyvelő, hiszen ő tisztában van a különböző pénzügyi menedzsment eszközök vállalatra szabott alkalmazhatóságával, a fenntarthatóság, és a piaci versenyképesség biztosítása érdekében. Számos technikával, és módszerrel segít a vállalati pénzügyi tevékenység teljes spektrumát lefedni, hogy támogassa a kkv-kat a piaci és pénzügyi környezet, valamint a szabályok összetettségében való eligazodásban.

„Az éves pénzügyi jelentésből, valamint az üzleti terv követésének jelentéseiből származó információk és meglátások felhasználásával, a kkv-k vezetői olyan adat-vezérelt döntéseket hozhatnak, amelyek a hosszú távú siker és a rugalmas működés felé mozdítják el vállalatukat. Az előre nem látott kockázatokra való felkészülés, a hosszú távú célkitűzések meghatározása és a pénzügyi tervezés, mind olyan területek, amelyeken az üzleti terv segíthet, és nem érhet minket meglepetés az üzleti év végén – teszi hozzá a szakember.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?