Milyen gazdasági előnyöket érhet el egy jó termelésütemező rendszerrel?
A graphIT Kft. portfólió bővítését megelőzően piackutatást végzett, melynek során azt tapasztalta, hogy Magyarországon egyre nagyobb az igény egy jó termelésütemező rendszerre.

 

A rendszer kiválasztásánál 3 fő szempont szerepelt, melyek az alábbiak voltak:

 • a gyártási folyamatok 100%-os leképzésének lehetősége, hiszen csak úgy lehet jól termelést ütemezni, ha a gyártási folyamatok megfelelően tükrözve vannak az ütemező rendszerben
 • az ütemezési sebesség annak érdekében, hogy a termelésre vonatkozó ütemtervet a lehető legrövidebb időn belül – akár percek alatt – el lehessen készíteni
 • fenntartható üzemeltetés azért, hogy a verzióváltások ne járjanak zűrzavarral, és a rendszer pusztán paraméterezéssel bevezethető legyen és ne, vagy csak kivételes esetekben igényeljen egyedi fejlesztést.

Ezen szempontoknak a piacon lévő termelésütemezési célszoftverek közül a japán Asprova felelt meg a leginkább.

 

 

Milyen eredményeket ad egy jó termelésütemező rendszer?

Egy jól bevezetett APS rendszer a megfelelő felhasználóval összhangban képes megteremteni az egyensúlyt a termelési háromszögben, tehát a szállítási pontosság, készletszint és kapacitás kihasználtság tekintetében.

Milyen gazdasági előnyöket érhetünk el?

 1. Az Asprova kezeli a termelésben futó összes gépet és külső kényszert. Ez azt jelenti, hogy biztosítani tudja a gyártási határidők betartását, ami magasabb ügyfélelégedettséget eredményez.
 2. Az Asprova szimulálni képes akár egy tucatnyi különböző termelési forgatókönyvet akár egymillió gyártási lépésre vonatkoztatva is. Mindez tízezres nagyságrendben néhány percen belül, milliós nagyságrendben néhány órán belül elvégezhető. Tehát az ügyfél gyakorlatilag késlekedés nélkül tud dönteni a lehetséges gyártási forgatókönyvek kapcsán, ami időmegtakarítást és magasabb profitot eredményez.
 3. Az Asprova az ütemezés során képes az átállási mátrixokat figyelembe venni. Aminek következtében csökkenteni képes a gyártási átfutási időket is, ami gyártási hatékonyságnövekedést, ezáltal magasabb profitot eredményez.
 4. Az Asprova kezeli a többszintű anyagjegyzékeket és azokat az ütemterv előállítása során figyelembe veszi. Ezt azt jelenti, hogy hatékonyan támogatja a just-in-time alapú gyártást, ami optimális készletszinteket eredményez, tehát kevesebb összeget kell a készletekben tartani.
 5. Az Asprova az ütemterv előállítása során figyelembe tudja venni a dolgozók képességi mátrixát. Így minden helyzetben optimálisan tudja elosztani dolgozóit a termelési területen, ezáltal növelve a hatékonyságot. 
 6. Az Asprovában felparaméterezhetők a különböző alternatív erőforrások. Ez azt jelenti, hogy döntéseit a legnehezebb helyzetekben is hatékonyan támogatja, akár egy váratlan gépleállás esetén is gyorsan és célravezetően tud reagálni. Ezáltal időt takarít meg, támogatja a határidők betartását, és segít fenntartani a magas fokú ügyfélelégedettséget. 
 7. Az Asprova minden szinten képes az erőforrásokat figyelembe venni. Tehát egyszerre képes kezelni a gépi erőforrásokat, a műveletek elvégzéséhez szükséges szerszámokat, a szükséges beépülő anyagokat, valamint a dolgozók képesség mátrixait. Ez egy korábbi Asprova bevezetési projektet követően a graphIT ügyfelénél 20%-os gyártási hatékonyságnövekedést eredményezett.
 8. Az Asprova a beépített több, mint 4000 paramétere révén képes a teljes gyártási folyamatot leképezni a különböző technológiai kényszerekkel és peremfeltételekkel együtt, fejlesztés nélkül. Ennek eredményeképp felhasználóit hatékonyan támogatja a gyártási határidők betartásában és a magas fokú ügyfélelégedettség elérésében. Ez egy korábbi Asprova bevezetési projektet követően a graphIT ügyfelénél azt eredményezte, hogy az átlagos késések napszámát közel 60%-kal tudta csökkenteni.

 

Az ügyféltapasztalatok alapján számos területen érhető el javulás/növekedés

 

A graphIT kft. statisztikája az Asprova ügyfelek tapasztalatai alapján

 

Ezért is van szükség egy olyan célszoftverre, amely bevezetésével egy professzionális eszközre cserélhetjük a félmegoldásainkat. Az APS rendszerek bevezetésénél az egyik legfontosabb tényező a szakértői csapat – hiszen egy jól felépített rendszer – amely folyamatos támogatást kap - egy hozzáértő felhasználó kezei között fogja a legjobb eredményeket adni.

Ebben segít a graphIT Kft., a termelésütemezés üzletágban dolgozó kollégák mind termeléstervezői és/vagy termeléshez nagyon közel álló területeken végzett munkájuk által szereztek több éves, releváns tapasztalatokat.

A folyamat egy APS felméréssel kezdődik, melyre a graphIT Kft. 20%-os kedvezményt biztosít 2023. augusztus 31-ig.

Tudjon meg többet arról, hogyan néz ki egy APS felmérési folyamat és regisztráljon a kedvezményért!

 

 

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.