Megbízható gázmentesítés az akkumulátorcellák gyártásában
Réz-, cink- és nikkelmentes automatizálási termékek a Festo handling megoldásaiban.

 

A gáztalanítás és a tömítés az akkumulátorcellák gyártásának alapvető folyamatai, amelyek közvetlenül követik az akkumulátorcellák első feszültség alá helyezését. Az akkumulátorcellákat lándzsákkal szúrják át és a bennük képződő gázt elszívják. A Festo pneumatikus és elektromos hajtásokat használ az akkumulátorcellák mozgatására, rögzítésére és átszúrására.

Az akkumulátorcellákat az első töltési és kisütési folyamatok során formázzák. A cellákat állványrendszerekben lévő formázóállomásokon tárolják, ahol a formázási folyamat során többször feltöltik és kisütik őket. Mivel a formázó rendszerek nagy kiterjedésűek, nagy lökethosszúságú és nagy sebességű handling rendszerekre van szükség. A Festo, mint automatizálási specialista megfelelő megoldásokat kínál elektromos portáltengelyekkel és szánokkal. A vállalat a merevlemezek tesztelésére szolgáló hasonló rendszerek révén sokéves tapasztalatokkal rendelkezik.

 

Gázmentesítő folyamatkamrák
Az alkalmazás lényege a folyamatkamra. Pneumatikus és elektromos egységek működtetik az üreges lándzsákat, amik átszúrják az akkumulátorcellákat

 

Az akkumulátorcellában a formázás során gáz képződik. Ezt a hegesztett akkumulátorcellákból elektrolitveszteség nélkül kell kivonni. Ehhez pneumatikus hengerekkel mozgatott üreges lándzsákat használnak, amik a gáztalanító kamrában az akkumulátorcellákat átszúrva a gázt elszívják mindaddig, amíg az elektrolit meg nem jelenik. Ezután a rendszer átkapcsol, és az elektrolitot visszatölti az akkumulátorcellába. Ezután a maradék gázt is eltávolítják. A szívási folyamat után a cellákat ismét lezárják, ami jellemzően hőhegesztéssel vagy ultrahangos hegesztéssel történik.

Nagy sebesség és áteresztőképesség

Az akkumulátorgyártási alkalmazásokban nagy sebességre és áteresztőképességre, valamint megbízhatóságra és ismételhetőségre van szükség. A lítium-ion akkumulátorok gyártásában a gyártási környezet döntő szerepet játszik. Az elvárt alacsony páratartalom és nagy tisztaság miatt minden szennyező részecske nagy hatással van a gyártott akkumulátorcella minőségére és biztonságára.

 

Konzolos handling rendszer ELGT orsós tengelyekkel
Az ELGT orsós tengelyeken alapuló konzolos handling rendszer biztosítja a technológiai kamra dinamikus és biztonságos be- és kirakodását

 

A gáztalanító alkalmazás középpontjában a technológiai kamra áll. A Festo ELGT orsós tengelyére épülő konzolos handling rendszer biztosítja a technológiai kamrák dinamikus és biztonságos be- és kirakodását. A Festo kompakt és költséghatékony, integrált kettős vezetékkel ellátott ELGT orsós tengelyei ideálisak a 2D és 3D konzolos rendszerek létrehozásához. 3D-rendszerként például akár 20 kg-os tömeg átrakására is képesek 0,5 m/s sebességgel. Egy százaléknál kisebb réz- és cinktartalmú szerkezeti anyagaival a tengely tökéletesen alkalmas az akkumulátorgyártás szerelőrendszereihez vagy a kis alkatrészek manipulációjához.

 

CPX-AP-I
A CPX-AP-I távoli IO-rendszer zökkenőmentesen integrálja az összes ki- és bemenetet, valamint IO-Link-eszközt, például érzékelőket és szelepszigeteket az üzem kommunikációs hálózatába. Ez tökéletes kommunikációt jelent a munkadarabtól a felhőig

 

A gáztalanítási folyamat során a technológiai kamrát VZQA típusú tömlőszelepek segítségével ürítik ki. Ezek az egységek felépítésüknek köszönhetően nagyon tartósak, energiatakarékosak, könnyen karbantarthatók és rugalmasan alkalmazhatók; ezért megfelelő és kedvező alternatívát jelentenek a hagyományos szelepek, például a membránszelepek vagy a golyóscsapok helyett. A Festo SPAN-B nyomáskapcsolója a technológiai kamrában lévő nyomást figyeli.

Tökéletes kommunikáció

A CPX-AP-I távoli IO-rendszer zökkenőmentesen integrálja az összes ki- és bemenetet, valamint IO-Link-eszközt, például érzékelőket és szelepszigeteket az üzem kommunikációs hálózatába. Ez tökéletes kommunikációt jelent a munkadarabtól a felhőig. Az akkumulátorcellák handling rendszereinek másik nagyszerű tulajdonsága a bionikán alapul: a Festo FinRay megfogója a munkadarabhoz alkalmazkodó megfogóujjakat kínál. Ez lehetővé teszi a plasztikusan alakítható munkadarabok, például a „pouch cell“ tasakcellák biztonságos és formakövető megragadását.

Minőség és biztonság az akkumulátorcellák gyártásában

Ez még fontosabbá teszi, hogy a másodlagos akkumulátorgyártás automatizálási alkatrészei megfelelő tulajdonságokkal bírjanak. Az elektrolittól és az elektróda anyagától függően a réz, a cink és a nikkel zavaró részecskéknek tekinthetők a lítium-ionos másodlagos akkumulátorok gyártása során. Ezért a Festo korlátozási kritériumokat határozott meg a termékeire vonatkozóan, és kizárja a felhasználásból azokat a fémes anyagokat, amelyek fő összetevője réz, cink vagy nikkel. Ezen kívül az akkumulátorcellák gyártásához használt összes Festo termék rendelkezik tisztatér-bizonyítvánnyal, és alkalmas száraz terekben (Dry Room) való használatra.

(Nyitókép: FinRay megfogó | A Festo FinRay megfogója a munkadarabhoz alkalmazkodó megfogóujjakat kínál. Ez lehetővé teszi a plasztikusan alakítható munkadarabok, például a „pouch cell“ tasakcellák biztonságos és formakövető megragadását)

Új tulajdonságú anyagok, eltérő elveken működő eszközök - ez a nanotechnológia
A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót.
Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY
At the BMW Group, everything starts with passion. It turns a profession into a vocation. It drives us to keep reinventing mobility and bring innovative ideas onto the roads. Enthusiasm for joint projects turns a team into a strong unit where every opinion is valued. It is only when expertise, highly professional processes and enjoyment of work unite that we can shape the future together.
Technológiák, melyekre már most érdemes figyelmet fordítani
Háború, járvány, recesszió, válság. Vállalat legyen a talpán, aki ilyen körülmények között jól tud teljesíteni. A krízisben azonban ott van a lehetőség is, hiszen aki megtalálja a legjobb módszert a túlélésre, az versenyelőnyre tehet szert.
A BMW a jövőbe a dolgozóit is magával viszi
Gőzerővel halad a BMW Group Gyár Debrecen építése, ahol elsőként a keleti adatközpont épületét fogják átadni, várhatóan egy hónapon belül, ahova átadás után az informatikai részleg fog beköltözni.