Maximumon a gépüzemidő
Az öntőforma- és szerszámgyártókra folyamatos nyomás nehezedik az átfutási idők és az egységre jutó költségek csökkentésének tekintetében. Milyen versenyelőnyre tehetnek szert a nullponti befogórendszert és mérőgépet használó vállalkozások? A WESCHU GmbH vezérigazgatója veszi át a számokat.

 

A bemutatóközpontban található ZEISS CONTURA előtt állva Werner Schumacher határozottan állítja: „ZEISS mérőgépeim valóban pénzt termelnek nekem.” Bár két dolgozója már számos alkalommal hallotta ezt a mondatot, még mindig egyetértően bólogatnak. A nürnbergi központú, német WESCHU GmbH und Co. KG vezérigazgatója gyakran vezeti körbe a potenciális ügyfeleket a hatalmas, modern épületen, ahol két automatizált gyártócella található számos maró, szikraforgácsoló és mérőgéppel. „Itt az ügyfelek maguk győződhetnek meg róla, hogy mennyire hatékonyak lehetnének” – mondja a 73 éves Schumacher. Ez megmagyarázza, hogy ő és lánya, miért döntöttek a hárommillió eurós bemutatóközpont-beruházás mellett.

 

 

A vezérigazgató 40 éve tevékenykedik ebben az üzletágban. Egyenesen a tárgyra tér, és nem köntörfalaz: „Bárki, aki a munkadarabok és az elektródák előbeállítását a drága szikraforgácsoló gépen végzi egy mérőgép helyett, előbb-utóbb kihullik az üzletből” Miért is? Schumacher elmagyarázza, hogy ha az előbeállításokat a drága gyártóberendezésen végzik, évente mindössze 1500 szikraforgácsoló üzemóra érhető el.

A kihívás: nyereségesség

Kathrin Schumacher, a másik vezérigazgató és társtulajdonos, tisztában van vele, hogy azoknak a vállalatoknak a képviselői, akik Schumacher kalkulációinak igazolásán fáradoznak, és kiszámítják azt az időt, amíg gépeik tényleges szikraforgácsolást vagy marást végeznek, „el fognak képedni”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ritkaságszámba megy a gépek napi hat órát meghaladó gyártási célú használata. A gépek ilyen elégtelen kihasználása Schumacher meggyőződése szerint óránként 60 eurós többletköltséget jelent, olyan kiadást, melyet az ügyfélre hárítanak. Nyereség helyett a vállalkozások veszteséget halmoznak fel. Schumacher becslései alapján ez akár több ezer euróra is rúghat – évente és gépenként.

Ebben pedig a két Schumacher teljesen egyetért: „Aki továbbra is próbál úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, az ablakon szórja ki a pénzt. Addig csinálják, amíg nem marad más választás, mint felszámolni a vállalkozást.” Ugyan Schumacher asszonynak nincsenek pontos adatai az ilyen felszámolásokról, becslése szerint az elmúlt 10 évben az öntőforma- és szerszámgyártó vállalkozásoknak mintegy a fele hagyta el az üzletágat a nürnbergi régióban.

Fokozott eredményesség alacsonyabb költséggel

„De a dolgoknak nem kell így végződniük” – hangoztatja Schumacher asszony. Számára egyszerűen nem kérdés, hogy a vállalatok még az olyan magas bérköltséggel dolgozó országokban is, mint Németország képesek profitot termelni ésszerű beruházásokkal. Apja és lánya egyaránt azt javasolja a kis tételszámban gyártó öntőforma- és szerszámgyártó vállalkozásoknak, hogy folyamataik optimalizálását kezdjék egy nullponti befogórendszer beszerzésével, melynek alapmodelljei 15 ezer euro körüli árban vannak. Ennek segítségével a dolgozók a szerszámgéptől elkülönítve végezhetik a munkadarabok és elektródák rögzítését, ami akkor is csökkenti a beállítási időt, ha az előzetes beállításokat magán a gyártóberendezésen végzik.

Schumacher számításai szerint, csak a nullponti befogórendszer önmagában megnöveli a használatban lévő berendezés teljes üzemidejét. Egy indok: a dolgozók rögzíthetnek bonyolultan megmunkálható munkadarabokat vagy befoghatnak több munkadarabot is egyszerre. Ha ezeket beigazítják a gépen röviddel a műszak vége előtt, az egyes részegységek az éjszaka folyamán személyzet közreműködése nélkül megmunkálhatók. Még nullponti befogórendszer mellett is sok időt vesznek igénybe a gépen végzett mérések – ami erős érv amellett, hogy a munkadarabok pozicionálásához tartozó mérést a gépen kívül, mérőrendszeren végezzék. Utána a mérőgép átviszi az eltolási adatokat közvetlenül a szerszámgépre és a feladatkezelőhöz. Utána a dolgozónak – egyes esetekben a robotnak – csak el kell juttatnia a palettát a mérőrendszertől a szerszámgéphez.

Megtérülő beruházás

Schumacher szerint a mérőrendszer hat hónap alatt kitermeli az árát. A ZEISS által végzett vizsgálatok szintén azt mutatják, hogy a mérőgép bevezetése közel duplájára emeli a szerszámgépek termelési idejét, miközben akár 40 százalékkal csökkenti a gyártási és az egy munkadarabra jutó költségeket. És ez még nem minden! Kevesebb szerszámgépre van szükség ugyanannyi munkadarab előállításához.

 

 

Másik meggyőző érv: a mérőgépen végzett mérés jóval precízebb, illetve minőségi információkat is nyújt. A WESCHU és bérgyártó leányvállalata az IMT – Innovative Metall Technologien GmbH a munkadarabokat teljes egészében automatizált ZEISS mérőgépeken mérik, és vetik össze az adatokat minden egyes gyártási lépésben. Csak a „jó” minősítésű alkatrészeket munkálják tovább. „Így elkerüljük, hogy selejtgyártásra fordítsunk rengetek időt és energiát” – magyarázza Schumacher asszony. Ez egy újabb a vállalat versenyképességét növelő tényezők sorában.

Tévhitek

Hiába mutatnak az érvek jócskán túl az ellenérveken, Schumacher asszony becslése szerint az öntőforma- és szerszámgyártók mintegy 80 százalékának továbbra sincs mérőrendszere az előbeállításokhoz és a soron belüli minőségellenőrzéshez. „Legtöbbjük meg van győződve róla, hogy a mérőgép csak túlkomplikálja folyamataikat, de éppen ellenkezőleg, leegyszerűsíti,” – magyarázza Schumacher asszony. Apa és leánya időről-időre ugyanazzal a tévedéssel szembesül: az ügyfelek úgy vélik, hogy a mérőgép alkalmazásához be kell ruházniuk egy mérő laboratóriumba, és fel kell venniük egy méréstechnikai mérnököt.

A két Schumacher gyorsan eloszlatja ezt a félreértést. A bemutatóközpontban szemléltetik a potenciális ügyfeleknek, hogyan végez a ZEISS CONTURA és a ZEISS DuraMax gép magas szintű precíziós mérést a termelés kellős közepén. Ezen kívül, bérgyártó vállalkozásuk összes alkalmazottja formabetétek, elektródák és gépalkatrészek marását vagy szikraforgácsolását végzi egyes WESCHU ügyfelek számára a bemutató centrumban található gépeken. Ugyanitt a személyzet nehézség nélkül beméri az elektródák és munkadarabok eltolás értékeit az intuitív, felhasználóbarát ZEISS CALYPSO PRESET szoftvernek köszönhetően.

A dolgozókat szem előtt tartó tervezéssel, „még több embert kell kigyógyítanunk ezekből a téveszmékből,” – véli Schumacher asszony. Reméli, elterjed a híre, hogy mennyire egyszerűen használhatják a ZEISS mérőgépeit és a hozzájuk tartozó szoftvereket az öntőforma- és szerszámgyártók. Az ügyfél bemutató alatt, az egyik dolgozó bemutatja, milyen egyszerűen használható a ZEISS CALYPSO PRESET szoftver.

Miután a kezelő meghatározta a nullpontot a befogórendszeren, kiválaszt egy elektróda vagy munkadarab makrót, majd elvégez egy tapintó mérést. Ezt követően rendelkezésre áll az eltolási adatokat tartalmazó fájl. Ez elküldhető közvetlenül a szikraforgácsoló berendezésre vagy a feladatkezelőhöz, aki továbbítja az összes adatot a megfelelő szerszámgépre. „A bemutatót követően, a vállalatok képviselői gyorsan felismerik, hogy egy ez egyáltalán nem tart sokáig, még ha a méréstechnikában járatlanok használják is a technológiát,”– állítja Schumacher asszony.

Középpontban az automatizálás

Schumacher számításai szerint, ha valaki megtámogatja nullponti befogórendszerét és mérőrendszerét valamilyen automatizált megoldással, például a Zimmer & Kreim vállalat Chameleon gépével vagy egy teljesen automatizált gyártócellával, könnyen megnövelheti gépeinek összesített üzemideje 4000 üzemóra fölé, és akár 110 ezer eurót meghaladó profitot is generálhat. A vállalatok akár 6000 termelő órát is elérhetnek automatizált mérőrendszerekkel és gépberakással, melyek segítségével éjjel-nappal tudnak gyártani.

 

 

A két Schumacher egyetért abban, hogy az automatizálás alapjait egy mérőgép teremti meg. Mégis, az automatizálási megoldások bevezetése, aligha megoldható a munkavállalók támogatása nélkül. A hatékonyságfokozó technológiák terén szerzett pozitív tapasztalatoknak hála, felismerik, hogy a gyorsabb, racionalizált folyamatok sokkal inkább bebiztosítják, semmint veszélyeztetik munkájukat. Az idősebb Schumacher visszatér a ZEISS CONTURA berendezéshez: „Vigyen innen bármit, amit szeretne, de kérem, hagyja meg a két ZEISS mérőgépemet, mert végső soron ezek miatt hatékony a vállalatunk.”

ZEISS CALYPSO PRESET bemutató

A ZEISS CALYPSO PRESET az elektródák és munkadarabok gyors és megbízható előbeállítását teszi lehetővé. Ezzel egyszerre csökkenheti a gépek beállítási idejét, valamint növelheti a pontosságot is. A kézi palettaelhelyezéstől a teljesen automatizált folyamatirányítási rendszerig a PRESET szikraforgácsolási modul segítségével pillanatokon belül megmérheti a szikraforgácsoló elektródák eltolását és forgatását azok cseréje esetén.

 

2021. szeptember 22-én 10:00-kor egy webinár keretében a ZEISS bemutatja a CALYPSO PRESET szoftvert. A webinár főbb témái:
miként növeli a ZEISS CALYPSO PRESET a szikraforgácsolás hatékonyságát;
miként lehet a szikraforgácsolás költségeit csökkenteni;
hogyan növelhetjük a szikraforgácsolás minőségét.
 
 
 

 

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája
A technológiai nagyvállalat eredetileg saját munkatársai számára indította el a három fő fejezetből álló képzési programot.
Bionika, robotika és spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon
Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án.
Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?
Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységével, hatékonyságával, pontosságával és megbízhatóságával szemben támasztott követelmények egyre magasabbak.
Megerősítette pozícióit a skandináv piacon a Vajda-Papír Csoport
A Vajda-Papír Scandinavia AS az egyetlen magyar tulajdonosi kézben üzemeltetett, napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat Norvégiában. A cég régiós jelenlétének és exporttevékenységének erősítése érdekében a Vajda-Papír további piacbővítő lépéseket tervez.
Magyarországról is hozzáférhetünk digitálisan az EU szolgáltatásaihoz
Az Evrotrust eID az első tagállami eID rendszer, amely egyszerű digitális hozzáférést és azonosítást biztosít magyar magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt az Európai Unió közigazgatási szolgáltatásaihoz.