Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).

 

A szövetség által életre hívott programsorozaton a magyar ipari nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek két héten keresztül betekintést engednek az ipari digitalizáció világába. A helyszínek között van például a Siemens, a Bosch, a Continental, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem. Ács István, az NTPSZ társelnöke, a Bosch Rexroth ügyvezetője, a programsorozat egyik ötletgazdája kiemelte:

 

A magyar gazdaság teljesítőképességében az Ipar 4.0 szerepe – amelyet tulajdonképpen a negyedik ipari forradalomként is értelmezhetünk -, jelentős. Az okos technológiák és az automatizált rendszerek bevezetése (mesterséges intelligencia, robotika, BigData stb.) növelheti a magyar vállalatok versenyképességét a globális piacon, elősegítheti a hazai ipar modernizációját, és hozzájárulhat az ország gazdasági növekedéséhez. Emellett lehetőséget teremt a munkaerőpiac fejlődésére is, hiszen új, magasabb képzettséget igénylő munkahelyek jöhetnek létre, ami ösztönözheti a szakképzés és a felsőoktatás modernizálását.

 

A Fesztivál időtartama alatt a technológiai újításokra, ipari digitalizációs megoldásokra és modern-, okosgyártással működő vállalatok tapasztalataira nyitott és érdeklődő közönség olyan helyszíneken nyerhet bepillantást a kulisszák mögé, mint a Siemens, a Bosch vagy a Continental, de megtalálható a kiállító partnerek közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vagy a Széchenyi István Egyetem is.

Dr. Monostori László, az NTPSZ és a SZTAKI elnöke szerint az ipari digitalizáció az elsősorban beszállítói szerepet játszó hazai kkv-k számára létkérdés, fennmaradásuk feltétele. „Itt szeretnék két tévhitet eloszlatni. Nem helyes az a hozzáállás, hogy erre csak a nagyok képesek, és az sem, hogy egy hatalmas lépésben kell a digitalizációt bevezetni. Igenis, a helyes út a lépésenkénti – de tudatos – előrehaladás.”– mondja a professzor. A SmartManFest tehát mindenki számára nyitott, legyen akár egyetemista, akár kis- és középvállalkozó, a szakma részese vagy a szakmán kívülről érkező látogató. A SmartManFest mindenki számára nyitott. Regisztrálni a www.smartmanfest.hu honlapon lehet.

 

| Forrás: Ipar 4.0 Nemzeti Platform | Nyitókép: Bosch Rexroth CU.BE Budapest Innovációs Élményközpont

Az MI technológiára felkészültek előtt óriási lehetőségek állnak
A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak - derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből.
Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg
Az E.ON Hungária vállalatcsoport felelős a teljes Dunántúl, valamint Budapest és Pest vármegye nagy részében a villamosenergia-hálózat üzemeltetéséért, azaz több mint 5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért.
Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése
Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését.
Szervotechnológia extrém teljesítőképességet igénylő alkalmazásokhoz
Az AM8300 sorozatú szervomotorok megjelenésével a Beckhoff termékpalettája beépített vízhűtéses modulrendszerű motorcsaláddal bővült.
Autonóm repülésre képes mesterséges méhraj
A Bionic Learning Network több mint 15 éve foglalkozik a repülés varázsával. A madarak szárnyalásának technikai megfejtése után (Festo SmartBird) a csapat számos más lény repülésének természetes alapelveit is kutatta és technológiai módszerekkel meg is valósította.