Kvantumszámítógépeknek ellenálló titkosítási megoldás készül
Új szakaszba lépett az i4p poszt-kvantum adatvédelmi platformjának fejlesztése. Olyan titkosítási megoldást fejleszt a vállalat, amely még kvantumszámítógépekkel sem törhető fel sem most, sem a jövőben.

 

Egy olyan korszak közeleg, amelyben a napjainkban használt titkosítási módszerek teljesen haszontalanok lesznek. Néhány éven belül elérhetővé válnak olyan erős számítási kapacitással rendelkező kvantumszámítógépek, amelyek percek alatt képesek feltörni a jelenleg elterjedt, hagyományos nyilvános kulcsú kriptográfiai algoritmusokat. A biztonsági és kriptográfiai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy már most érdemes elkezdeni a felkészülést a „poszt-kvantum korszakra”, és olyan speciális titkosítási módszereket használni, amelyek a kvantumszámítógépeknek is ellenállnak.

Hozzáférés a felhasználó engedélyével

Az i4p volt az első olyan vállalat a világon, amely poszt-kvantum elektronikus aláírási algoritmust épített hardveres biztonsági modulba (HSM). Ezután most egy olyan különleges adatvédelmi szolgáltatást alakít ki, amelyet egyszerre védenek a hagyományos kriptográfiai alkalmazásokat meghaladó biztonsági szintet nyújtó, poszt-kvantum algoritmusok, illetve a cég speciális szakterületének számító többszereplős számítási (angolul multi-party computation, rövidítve MPC) megoldásai. A platform rendkívül erős kontrollt biztosít majd a felhasználói számára a védett adataik felett, még olyan esetben is, amikor az adataikat az adatfeldolgozók maguk tárolják (természetesen titkosítva).

A vállalat szakembereinek meggyőződése, hogy csak így lehet technikailag is biztosítani a GDPR előírások teljesítését, beleértve az engedélyhez és célhoz kötött adatkezelést, illetve az elfeledés jogának teljesülését. S mindezt a kvantumszámítógépek ellen is védett módon. Az i4p megoldása gondoskodik arról, hogy az adatokat tároló szervezetek csak akkor tudjanak hozzáférni egy-egy felhasználó adataihoz a saját rendszereikben, ha erre maga a felhasználó is engedélyt ad.

Hiába tárolja egy munkáltató, webshop, állami szervezet vagy egészségügyi intézmény a felhasználó (természetesen poszt-kvantum algoritmussal) titkosított, személyes adatait; addig nem tud hozzáférni azokhoz, amíg az érintett felhasználó úgy nem dönt, és nem vesz részt az adatok kikódolásában. Az adatok csak akkor kerülnek értelmezhető, olvasható állapotba, ha azt a felhasználók közreműködésükkel lehetővé teszik. Ez a közreműködés egy kriptográfiai részszámítás, amelyet egy mobilalkalmazással lehet teljesíteni. Ennek segítségével ellenőrizni lehet minden hozzáférési kísérletet az adatokhoz, még azelőtt, hogy megtörténnének.

 

| Forrás: i4p

| Nyitókép: Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?