Kettős fordulatszámú kompresszor, a legújabb innováció az Atlas Copcótól
Mindeddig állandó fordulatszámú és változó fordulatszámú (VSD) csavarkompresszorok közül lehetett választani. Az első típus a legkedvezőbb áron megvásárolható, a másik üzemeltetése azonban költséghatékonyabb. Mi lenne, ha létezne egy harmadik opció is?

 

Ismerje meg a GA FLX kompresszort, az első kettős fordulatszámú csavarkompresszort, amelyet az Atlas Copco fejlesztett ki és alkotott meg! Az első kettős fordulatszámú kompresszorként bemutatkozó GA FLX a tökéletes megoldás azon gyárak számára, melyek energiatakarékos kompresszort keresnek, de még nem állnak készen egy változó fordulatszámú gép megvásárlására. Az új generációs tervezésnek és csatlakoztathatóságnak köszönhetően az energiatakarékosság mellett minden nyomásbeállítási ponton optimális levegőszállítást biztosít, ami kiemelkedő teljesítményt és rugalmasságot eredményez. Röviden, a GA FLX olyan innovációt hoz, amely valódi változást hoz az ipari gyártócégek működésében és a nyereségében.

 

 

6 ok, amiért a GA FLX előnyösebb a fix fordulatszámú gépeknél

1. Egyedülálló kettős fordulatszámelőnyök

Az Atlas Copco találta fel és fejlesztette ki a kettős fordulatszámú kompresszort, és a GA FLX az első és egyetlen ilyen típusú kompresszor. Ezeket az előnyöket egyetlen fix fordulatszámú kompresszor sem tudja nyújtani.

2. Csökkenti az energia- és működési költségeket

A kompresszorok üzemeltetési költségeinek mintegy 80%-át az energia teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a GA FLX által elérhető 20%-os energiamegtakarítás valóban hozzájárulhat a működési költségek csökkentéséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez.

3. Rugalmas nyomásbeállítás

Minden nyomásbeállításnál optimálisan működik. Akár kisebb méretű FLX kompresszor is el tudja látni ugyanazt a feladatot egy fix fordulatszámú géphez képest, ami csökkentheti a beruházási és üzemeltetési költségeket.

4. Kisebb helyigény

A GA FLX szuper kompakt (50%-kal kisebb alapterületű, mint egy fix fordulatszámú GA), ami nagyobb rugalmasságot biztosít a telepítési hely tekintetében. Ezen kívül a GA FLX Full Feature változatban is kapható, teljesen integrált hűtveszárítóval, a helytakarékosság érdekében.

5. Testreszabott teljesítmény

A GA FLX számos olyan opcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a készülék teljesítményét a környezethez, az alkalmazáshoz és a működési célokhoz igazítsák.

6. Átállítható VSD-re

Az első 1000 óra alatt az Electronikon figyeli a berendezés áramlási igényét. A tényleges sűrítettlevegőigény alapján kiszámítja a megtakarítási lehetőséget arra az esetre, ha ezt a gépet átállítanák VSD üzemmódra. Amennyiben az FLX gépét frissíteni szeretnék VSD verzióra, az Atlas Copco szakemberei segítenek ebben.

Mi az a kettős fordulatszámú kompresszor? 

A hagyományos fix fordulatszámú kompresszorok csak egy motorfordulatszámmal rendelkeznek, 100%-on. Erre van szükség a maximális légáramláshoz. Amikor azonban a levegőigény kicsit vagy sokkal kisebb, mint a kompresszor maximális teljesítménye, ez a fix motorfordulatszám sok energiát igényel, ami lényegében veszendőbe megy.

 

 

A kettős fordulatszámú kompresszor két fordulatszámon működik, egy maximális és egy minimális kapacitással, hogy csökkentse az energiafogyasztást a terheletlen állapotban. Ennek eredményeképpen sokkal hatékonyabb, mint a fix fordulatszámú, mivel alacsonyabbak az átmeneti és a lefúvási veszteségek. Íme egy rövid video a kettős fordulatszámról:

 

 

Mi az az átmeneti veszteség?

Az átmeneti veszteségek kulcsfontosságú fogalom annak megértéséhez, hogy miért és hogyan csökkentik a kettős fordulatszámú kompresszorok az energiafogyasztást a fix fordulatszámú modellekhez képest. Azt az energiát írja le, amelyet egy kompresszor felhasználható levegő előállítása nélkül fogyaszt el, miközben az üzemi fázisok között ciklikusan váltogat. Egy fix fordulatszámú kompresszor esetében ezek a veszteségek a teljes energiafelhasználás akár 20%-át is kitehetik. A technológia inherens korlátai miatt egy fix fordulatszámú modell soha nem lesz képes az átmeneti veszteségeket érdemben csökkenteni, függetlenül attól, hogy mennyire hatékony. Egy kettős fordulatszámú kompresszor minimalizálni tudja ezeket az átmeneti veszteségeket, köszönhetően a motor minimális üresjárati fordulatszámának és annak a ténynek, hogy nyomás alatt lévő rendszerrel szemben (gyorsabban) be tud indulni. Íme egy rövid video az átmeneti veszteségekről:

 

 

Fix fordulatszám, kettős fordulatszám vagy frekvenciaváltás? Mi a különbség a felhasználó szemszögéből?

Az Atlas Copco GA olajbefecskendezéses csavarkompresszor családjában fix fordulatszámú, kettős fordulatszámú és változó fordulatszámú változatok is kaphatók. Itt van a különbség a három között.  

  • GA: Megbízhatóság és minőség a legalacsonyabb beruházási költségek mellett, de az  energiahatékonyság korlátozott és a teljes tulajdonlási költség magasabb.
  • GA FLX: Erős teljesítmény, kétszámjegyű energiamegtakarítás, csökkentett üzemeltetési költségek és nagyobb működési sokoldalúság.
  • GA VSD(S) : Az első olyan kompresszor, amely valós időben igazítja működését a levegőigényhez, az adott alkalmazáshoz és környezetéhez, így akár 60%-os energiamegtakarítást biztosít.

 

 

A sűrített levegő termelésen túl – vezérlés, felügyelet, csatlakozás

Ahogy az Atlas Copco gépeiben megszokhatták, a csatlakozás, a távvezérlés, a távfelügyelet és a flottában kezelés ennél a kompresszornál is megoldott.

A Smartlink rendszerrel a kompresszor működési paraméterei valós időben nyomon követhetők számítógépen vagy mobileszközön. A teljesítményadatok alapján a rendszer optimalizálási lehetőségeket és új beállításokat javasol.

Az Elektronikon Touch számos vezérlési és felügyeleti lehetőséget, valamint intelligens algoritmusokat kínál a kompresszor teljesítményének optimalizálására. A testreszabott időzítők és a hatékonyságvezérlés csak néhány példa.

Az Equalizer 4.0 segítségével akár 6 kompresszort is kezelhet egy léghálózatban (ez a rendszer akár a kompresszorba beépítve, akár önálló egységként is megvásárolható).  Lehetséges beállítani egy szűk, előre meghatározott nyomási sávot, amellyel energiát takaríthatnak meg.

A rendszerteljesítmény tovább optimalizálható, ha az összes kompresszort azonos üzemórára programozzák be, így csökkentve a szervizintervallumokat.

Az Atlas Copco volt az első kompresszorgyártó, amely az OPC UA-t, a gép-gép közötti kommunikációs protokollt építette a gépeibe, amelyet kifejezetten az ipari automatizáláshoz fejlesztettek ki. Ez azt jelenti, hogy az Atlas Copco kompresszorai zökkenőmentesen integrálhatók a termelési hálózatba.

 

További információk:

A GA FLX komresszorról ezen a weboldalon olvashat többet!

Az Atlas Copco szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, a mérési adatok alapján géptípust ajánlanak.

A mérésre itt lehet jelentkezni!

Kapcsolat: kompresszor.hun@atlascopco.com

 

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket
"A kvantumszámítógépek az anyagtudományban is hatalmas előrelépést jelentenek. Segítségükkel olyan különleges anyagokat fejleszthetünk ki, amelyekre a hagyományos számítógépekkel soha nem lenne lehetőségünk” – mondta Dr. Thomas Strohm, a Bosch Research kvantumtechnológiákért felelős vezető szakértője.
Csomagok és teherszállítók hatékony detektálása a logisztikában
A Pepperl+Fuchs több mint három évtizede fejleszt és gyárt megbízható RFID rendszereket ipari alkalmazásokhoz. Az üzemi automatizálásban ezeket a rendszereket elsősorban PLC-kkel üzemeltetik a biztonságos folyamatok és a gyártás átláthatósága érdekében.
A CSRD feladja a leckét a vállalatoknak
Bár a cégek többsége bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, sokan még nem igazán tudják, hogyan - derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.
Hogyan viselkedhet egy fém felülete kétféleképpen?
Különleges tulajdonságaik miatt számos alkalmazásban fontos szerepet játszik a fémfelülethez kötött fény (plazmon). Magyar kutatók most egy olyan eszköz működését demonstrálták, amely ezen felületi plazmonok segítségével ultraérzékeny szenzorként és jelmoduláló eszközként is alkalmazható.
Energiahatékony motor- és invertercsomag elektromos buszokhoz
Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.