Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?

 

Mindannyian görnyedtünk már a számítógépünk felett ezekkel a problémákkal, ezért is fontos, hogy szót ejtsünk az összeállítási fájlok optimális betöltéséről és számtalan további érdekességről melyek kapcsolódnak a folyamatokhoz.

 

 

A graphIT február 28-án, 10:00 órától kezdődő ingyenes, online előadásukon egy újabb, a mérnökök számára mindennapos – ám szűk keresztmetszetnek számító – tervezési eljárást vizsgál meg. A webinár központi témája a komplex modellek kezelése és az ezekhez kapcsolódó megoldások bemutatása lesz, CAD rendszertől függetlenül.

 

 

A graphIT Kft. 25 éve része a hazai CAD/CAM/PLM piacnak és meghatározó szereplőjévé vált a sokrétű autó- és járműipar, fogyasztási cikkek, gépgyártás, logisztika, szerszámtervezés-gyártás, illetve olaj- és gázipar területeinek. A graphIT összetett mérnöki tapasztalattal, valamint a Siemens PLM szoftvermegoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a mindennapi együttműködést.

Minden harmadik mérnöknek volt már problémája a komplex termékek összeállítási modelljével

A Siemens Digital Industries Software által végzett „Dealing with design challanges” kutatás* során 800 mérnököt kérdeztek meg a projektjeikről, kihívásaikról. Válaszuk alapján minden harmadik mérnök számára a legnagyobb tervezői kihívás a nagy összeállítások során felmerülő problémák kezelése.

 

 

Kihívások a komplex termékek kezelésében

A CAD szoftverek, és a hardverek teljesítménye véges. Ezeket a határokat feszegeti általában az nagy méretű modellek eszközkapacitása. Milyen egyéb kihívásokkal szembesülnek még a mérnökök?

  • Nagy összeállítások kezelése: A legtöbb CAD szoftver képes az összeállítások kezelésére, azonban sok esetben kihívást jelent a modellek átláthatósága és a navigáció.
  • Teljesítmény: Ahogy az összeállítások egyre összetettebbé válnak, a szoftverek teljesítménye általában lassul, ami nehézzé teszi a változtatásokat és a szimulációk futtatását.
  • Összeállítási modellek vizsgálata: Legyen szó akárcsak egy ütközésvizsgálatokról, tömegszámításról, vagy bármilyen szimulációról, a vizsgálatok lefuttatása a szoftverkapacitáson kívül igen magas szaktudást is igényel.
  • Kényszerek: Az összeállítás kényszereinek helyes meghatározása és az összes alkatrész mozgásának biztosítása nehéz lehet, különösen az összetett és a nagyméretű összeállítások esetén.
  • Dokumentáció: BOM, méretek, tűrések-illesztések, gyártás-technológiai utasítások elkészítése tipikusan sok időt felemésztő folyamatok abban az esetben, ha nem hatékony eljárásokat használunk.
  • Alkatrészek frissítése: Az egyes alkatrészek frissítése időigényes lehet, akár az összeállítás újra kényszerezését is igényelheti.
  • Alkatrészfájlok menedzselése: Megfelelő fájlmenedzsment nélkül megtalálni, és kezelni könyvtárainkban hatékonyan az összeállításaink alkatrészfájljait kihívás.  
  • Importálás és exportálás: Az összeállítás modellek importálása vagy exportálása más formátumokba sokszor időigényessé, vagy lehetetlenné válhat.
  • Együttműködés során felmerülő problémák: Sokszor szembesülnek a mérnökök azzal, hogy nem értesülnek egy alkatrészfájl módosulásáról, így nem tudja lekövetni a változásokat, melyet valamely kollegája eszközölt. Sőt, ha az összeállítás nem frissül magától, a teljes termék kivitelezése kaotikussá válhat.

 

 

 

Hatékonyságnövelés

A komplex modellek hatékony kezelése nem csak a terméktervezési időt redukálja, hanem a teljes termékfejlesztési cikluson kifejti kedvező hatását. A gyors dokumentációkészítéssel könnyebbé válik a vállalaton belüli kommunikáció, az összeállítási vizsgálatokkal pedig jobb termékeket állíthatók elő. CAD szoftverünket kiegészítve egy PDM rendszerrel pedig maximalizálhatjuk a fájlok elérését. Sőt, a partnerrekkel és beszállítókkal is könnyebbé válhat a termékinformációk megosztása. Ezekre, illetve számtalan egyéb problémákra is megoldásokat találhat a graphIT következő webinárján.

Ismerje meg a megfelelő rendszer és a komplex modellek hatékony kezelésének előnyeit, illetve, hogy hogyan érdemes azt alkalmazni a mindennapok során! Regisztráljon a webinárra, ahol mindez kiderül!
 
A webinár időpontja: 2023.02.28. Kedd, 10:00 – 11:00
Kattintson ide és regisztráljon!
 
 
*Forrás: Siemens PLM Software, CAD challenges and industry trends survey
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.
Gépgyártói Konferencia, ahol Te vagy a középpontban!
Fókuszban a gépgyártás és berendezésgyártás címmel idén is megrendezi nagyszabású, 2 napos IPARTY szakmai konferenciáját a Phoenix Contact!