Ipari megoldások a műemlékvédelemben
Cikkünkben két olyan ikonikus műemléképület - az aacheni főszékesegyház és a párizsi Notre-Dame székesegyház - tűzvédelmét és energiamenedzsment rendszerét mutatjuk be, melyekben az iparban is elterjedt megoldásoknak különösen fontos szerep jutott.

 

A műemléki épületek, például a székesegyházak esetében a tűz jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. A leégett párizsi Notre Dame-székesegyház újjáépítési költségei várhatóan több tízmillió euróra tehetők. Az anyagi veszteségen túlmenően lehetetlen teljes mértékben számszerűsíteni az értékes műkincsek és kulturális műtárgyak elvesztéséből eredő károkat. A párizsi Notre-Dame-székesegyházban, 2019 áprilisában bekövetkezett pusztító tűzvész után sürgősen felülvizsgálták az UNESCO világörökségi helyszínnek számító aacheni székesegyház tűzvédelmi rendszerét. A felülvizsgálat eredményeképpen új, az ABB technológiájából felépülő rendszert telepítettek.

Tűzmegelőzés az aacheni dómban

A Németország belga és holland határához közeli aacheni főszékesegyház korábban csak egy, a tetőszerkezetbe telepített tűzjelző rendszerrel rendelkezett. A teljes szentély, a szentély fából készült padjai, az oltárok, az orgona, valamint a textilművészeti tárgyak védtelenek voltak. Tekintettel az átfogó védelem hiányára, és a Párizsban bekövetkezett katasztrófa esetére, sürgős cselekvésre volt szükség.

 

 

Az aacheni dóm fenntartásáért felelős hatóságok úgy döntöttek, hogy az 1200 éves zarándoktemplomot, Nagy Károly császár temetkezési helyét egy innovatív, csúcstechnológiát képviselő, új tűzvédelmi rendszerrel látják el. A munkát a mesterséges intelligencia támogatásával végezték, mely segítségével azonosították a potenciális veszélyforrásokat és hibalehetőségeket, és a teljes elektromos rendszer felújítását ezt is figyelembe véve végezték el. A felújítás fontos elemeként az ABB ívzárlatfigyelő készülékeit (AFDD reléket) telepítették, hogy segítségükkel megelőzzék a kontakthibákból kialakuló ívzárlatokat, amelyek tüzet eredményezhetnek, ahogyan az a Notre Dame-ban 2019-ben történt.

Elektromos szikra: az alábecsült kockázat

„A széles termékportfóliónkhoz tartozó AFDD-relék az ívzárlatok automatikus észlelése és gyors megszakítása révén javítják az elektromos biztonságot. Ezek a készülékek hatékonyan csökkentik az elektromos szikra okozta tűz keletkezésének kockázatát” – magyarázza Tim Hippler, az ABB regionális képviselője. Az elektromos ívkisülés jelensége a villamos felsővezetékénél is megfigyelhető, amikor a jármű elhaladásakor a vezeték és az áramszedő között néha pattogó, repülő szikrák keletkeznek. Ezek az ívek általában akkor keletkeznek, ha két eltérő potenciállal rendelkező elektromos vezető között nincs elegendő távolság vagy szigetelés.

 

 

Ez a jelenség a villamos kapcsolókészülékeken belül is előfordulhat, ha például két érintkező nem válik el elég gyorsan egymástól. A termikus elhasználódás vagy az észrevétlen anyaghibák miatt előfordulhat, hogy a feszültség alatt álló részek közötti szigetelőréteg idővel elveszíti szigetelőképességét. Előfordulhat, hogy a berendezésben észrevétlenül bekövetkező ívhiba nem azonnal okoz tüzet, azonban a kialakuló magas hőmérséklet felgyorsítja a termikus elhasználódást, és ezzel rontja a készülék biztonságos és megbízható működését.

Fokozott biztonság: feszültség-, frekvencia- és áramfigyelés

A fentebb felsorolt veszélyek miatt a teljes elektromos infrastruktúrán állandó ívzárlat-figyelési és megelőzési rendszer kiépítése kiemelt fontosságú. Az ABB AFDD technológiája folyamatosan figyeli, elemzi a frekvenciát, a feszültséget és az áramerősséget annak érdekében, hogy észlelje egy esetleges ívveszélyre utaló jeleket. Ívzárlat kialakulásakor az érintett berendezések azonnal lekapcsolásra kerülnek. Ez jelentősen csökkenti a berendezések meghibásodásából fakadó elektromos gyújtású tüzek kockázatát. Ugyanakkor az AFDD csökkenti a kritikus kapcsolóelemek termikus elhasználódását is: ez pedig nemcsak a megbízhatóságukat javítja, hanem meghosszabbítja az élettartamukat is, ami megtakarítást eredményez a jövőbeni potenciális költségek terén.

 

 

Az aacheni székesegyház új rendszeréhez a projekt tervezői különböző, integrált kismegszakítókkal kombinált AFDD-ket választottak. Ezek a kapcsolókészülékek az ívzárlatok megelőzése mellett túlterhelés és rövidzárlat ellen is védelmet nyújtanak. Az ügyfél ezekkel a készülékekkel költséghatékony módon és az infrastruktúra bonyolultságának szükségtelen növelése nélkül építette ki a hatékony tűz- és létesítményvédelmet. Az ABB valamennyi terméke megfelel az IEC 62606 nemzetközi szabványnak, valamint a DIN VDE 0100-420 jelenlegi változatában rögzített követelményeknek. Az új erőátviteli- és adatkábelezéssel kapcsolatos munkálatok 2022 nyarán kezdődtek, míg a teljes átalakítás 2023 júniusában fejeződött be. Az új tűzvédelmi rendszert az Aachener Karlsverein-Dombauverein által összegyűjtött adományokból és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány támogatásából finanszírozták.

Energiamenedzsment az újjáépülő Notre-Dame székesegyházban

A legmodernebb energiamenedzsment megoldások bevezetésére írt alá együttműködési megállapodást a párizsi Notre-Dame helyreállításáért felelős szervezet és a Schneider Electric. A vállalat a jelenleg legkorszerűbbnek számító energetikai berendezéseket teszi elérhetővé a székesegyház számára, így a helyszíni áramellátáshoz szükséges ezközökön túl az épületben olyan épületirányítási rendszert (BMS) is telepítenek, ami annak energiagazdálkodását és energiafogyasztását is optimalizálja. A Notre-Dame-ot várhatóan 2024-ben nyitják majd meg újra a látogatók előtt. A Notre-Dame helyreállítási munkálataira kötött együttműködési megállapodást a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat és a Notre-Dame de Paris újjáépítéséért felelős közintézmény.

 

 

A székesegyházat 2019. április 15-én súlyosan megrongáló tűz rendkívüli szolidaritási hullámot indított el Franciaország-szerte, melyből a francia gyökerekkel bíró Schneider Electric is ki akarta venni a részét. "Amikor ilyen emblematikus és rangos épületeket ér kár, mint a Notre-Dame, a Schneider Electric számára teljesen természetes, hogy részt kell vennünk a helyreállításban.  Így volt ez korábban a Comédie Française vagy az Antarktisz-állomás esetében is" - hangsúlyozta Gilles Vermot-Desroches, a Schneider Electric állampolgári és intézményi ügyekért felelős igazgatója.

Szó szerint jobb lesz, mint új korában

A megállapodás a Schneider Electric szakértelmén túl a legkorszerűbb energetikai megoldásokat is biztosítja a Notre-Dame felújításakor. A társaság szállítja többek között a helyszín áramellátásához szükséges összes berendezést: a transzformátorállomást, az elektromos szekrényeket, megszakítótáblákat, valamint ezek alkatrészeit. Ráadásul a megállapodás magában foglalja az épületirányítási rendszer (BMS), azaz az energiagazdálkodáshoz és az energiafogyasztás szabályozásához szükséges összes eszköz bevezetését is.

 

 

Az érzékelők, a vezérlők, a programozható logikai vezérlők, az adatáramlást biztosító kommunikációs rendszerek és a kapcsolódó szoftverek lehetővé teszik a katedrális üzemeltetői számára a helyszín energiafelhasználásának és -fogyasztásának finomhangolását. A berendezéseken kívül a Schneider Electric felel majd a helyszín elektromos elosztórendszereinek karbantartásáért, valamint a telepített rendszerek tervezéséért, üzembe helyezéséért és programozásáért, továbbá a jövőbeli felhasználók képzéséért.

Minden tekintetben egyedülálló

A különleges környezetben megvalósuló projekt több szempontból is egyedülálló. Az épület műemlék státuszából adódó előírások és elvárások, a székesegyház mérete, a logisztikai, térbeli és hozzáférési korlátok (lépcsőházak, pincék, boltozatok stb.), egyaránt kihívás elé állítják a Schneider Electric szakembereit.

A Schneider Electric számára a párizsi Notre-Dame székesegyház felújításában való részvétel messzemenően túlmutat a műszaki támogatáson – mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója. A feladat lehetőséget ad arra, hogy a leginnovatívabb és legbiztonságosabb energiagazdálkodási megoldásainkat egy emblematikus, Franciaország és a világ polgárai számára kedves helyszín szolgálatába állítsuk. A projekt egyúttal megtiszteltetés és kaland is a helyszínen részt vevő alkalmazottak számára.

A helyszín áramellátását biztosító munkálatok néhány hónapon belül kezdődnek. A BMS lehetővé teszi majd a műemlék energiafogyasztásának szabályozását és optimalizálását, 21. századi innovációkat hozva a világörökség részét képező katedrálisba, a középkori művészet remekművébe.

 

A középkorban épült aacheni dóm a német-római császárok koronázási helyszínéül is szolgált, a kereszténység és a német-római birodalom hatalmának központja volt. Az épület egy nyolcszög alakú központi részből és körülötte elhelyezkedő oszlopsorokból áll. Ez a kialakítás a korabeli művészet és építészet egyedülálló keveréke, amely a keresztény és a római hagyományokat egyesíti. A párizsi Notre-Dame a gótikus stílusú építészet remeke, a francia történelem, kultúra és irodalom mélyen gyökerező szimbóluma. A katedrálist először a 12. században kezdték el építeni, és évszázadokon átívelő munkálatok eredménye. Az épület gótikus stílusában magas tornyokkal, bonyolult faragásokkal és lenyűgöző rózsaablakokkal büszkélkedik. A Notre-Dame a francia történelem fontos eseményeinek színhelye volt, többek között Napóleon császárrá koronázása is itt történt. Művészi vonatkozásban mindkét épület lenyűgöző faragásokkal, szobrokkal és festményekkel rendelkezik, amelyek részleteiben és mélységében tükrözik az akkori művészetet és vallási hitet.
 

 

| Forrás: ABB, Schneider Electric | Képek: ABB, Adobe Stock, Schneider Electric

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?