IoT platform és bölcsőde kulcsrakészen
A REACH IoT platform bevezetését megkönnyítő referencia architektúra mellett a Dell EMC kulcsrakész munkahelyi bölcsődét is szállít az ipari vállalatoknak.

 

Első olvasatra meghökkentőnek tűnhet ez, de a gyártás digitális átalakításának technológiai és emberi vonatkozásai valójában egymástól elválaszthatatlanok. A robotok munkába állítása az egyik legerősebb trend az iparban, amellyel a termelés digitális átalakítása szorosan összefügg, mivel a digitális technológiákkal támogatott folyamatok automatizálhatók jól. A globalizáció kihívásaival, a felhasználói igények gyors változásával, a fenntarthatóság követelményeivel és a munkaerő hiányával szembesülő ipari vállalatok működésük automatizálására törekdenek, ami sok tekintetben erősíti versenyképességüket.

– Másoknál több információt adhatnak így termékeikről, gyorsabban és pontosabban, termékeiket rugalmasabban testre tudják szabni, jobb minőségben és hatékonyabban legyártani, hamarabb ügyfeleikhez juttatni, mindezt alacsonyabb költségek és kockázatok mellett – mondta Kovács Tamás, a Dell EMC Magyarország műszaki igazgatója.

– A külföldre szállító vállalatok például, amelyek a papíron aláírt menetleveleket be tudják digitalizálni, hamarabb számlázhatnak, előbb jutnak bevételhez, mint azok a cégek, amelyeknek meg kell várniuk, amíg a papír alapú dokumentumok visszajutnak hazai központjukba. De az ellátási lánc minden szereplője, a nyers- vagy az alapanyagokat előállító cégektől kezdve az alkatrészgyártókon és összeszerelőkön át a szállítmányozókig és kereskedőkig jobban összehangolhatja működését, ha azt digitalizálta, a kereslethez tudja igazítani a termelést, csökkentve az állásidőt és a raktárkészletet. Mindennek előnyei a nagyobb hatékonyságon és ügyfélértéken, –elégedettségen mérhetők le.

Igényes ügyfelek házon belül

Hasonlóan meghatározó trend a munkaerő átalakulása, a változás kezelése is, amely a digitális technológiákon felnőtt, fiatal nemzedékek munkába állásával elérte az ipar szereplőit. A vállalatoknak olyan munkakörnyezetet és -élményt kell teremteniük, amellyel nemcsak sikerrel toborozhatják a képzett, tehetséges, rátermett munkaerőt, hanem azt meg is tudják tartani.

 

Erről is hallhat november 20-án a ManufactureIT konferencián!
 
Hasonló témák november 20-án, a ManufactureIT konferencián is terítékre kerülnek. Ha ön is gyártóvállalatnál dolgozik vezető beosztásban, ott a helye. Regisztráljon a rendezvényre!

 

– A hagyományos munkaeszközök és vezetési módszerek erre már nem alkalmasak, korszerű digitális eszközökre és felhőszolgáltatásokra, rugalmas foglalkoztatási modellekre van szükség, mert a fiatal munkavállalók munkahelyükön is olyan felhasználói élményt várnak, amilyet a magánéletben, a mindenütt, mindenkor elérhető, intuitív módon használható mobil alkalmazásoknál és közösségi oldalaknál megszoktak – mondta Kovács Tamás.

– Ha ezt nem kapják meg, felmérések szerint 40 százalékuk gyorsan továbbáll, amit napjainkban, amikor Magyarországon például a feldolgozóipari szereplők több mint 80 százalékát sújtja a munkaerőhiány, különösen fontos elkerülni. A digitalizáció technológiai és emberi oldala szorosan összefügg, ezért az ipari vállalatoknak is így kell kezelniük őket átalakulásuk során. Bár hathatós, az automatizálás önmagában nem oldhatja meg teljes egészében a problémát, ahhoz a vállalatoknak meglévő erőforrásaikból optimalizálással kell kihozniuk a legnagyobb teljesítményt, és közéjük tartoznak a munkavállalók is.

 

 

Kovács Tamás: A digitalizáció segítségével az ellátási lánc minden szereplője jobban összehangolhatja tevékenységét

 

– Új termék gyártására készülve a vállalatok megtervezik a munkafolyamatot, a cellák kialakítását, majd ütemidőt számítanak, hogy ennek alapján mérjék fel a költségeket és határozzák meg az árat – mondta Kovács Tamás. – Döntően fontos, hogy mindez részletes és pontos adatok alapján történjen. Az autógyártásban például, amely a magyar gazdaság teljesítményét érezhetően befolyásolja, nemzetközi versenyben kell másoknál nagyobb darabszámot, jobb minőségben, alacsonyabb költség mellett előállítanunk, mert akár pár eurocentes árkülönbségen múlhat, hogy a megbízó nálunk tartja, vagy máshová viszi a termelést.

A Dell EMC ezért átfogó megoldáskínálattal, a végfelhasználói digitális eszközöktől kezdve az adatközpontok és peremhálózatok kialakításához szükséges informatikai eszközökön, a ciklusidők méréséhez vagy például a 3D-s cellatervezéshez szükséges megoldásokon át munkahelyi bölcsődék gyors és teljes körű kialakításáig támogatja a gyártás digitális átalakítását – utóbbiaknak köszönhetően kisgyermekes anyukák is könnyebben munkába állhatnak a gyártósorokon.

Dolgok internete dobozban

Szervesen illeszkedik ebbe a portfólióba a referencia architektúra is, amelyet a Dell EMC a REACH Solutions ipari IoT platformjához fejlesztett a magyar strat-up céggel és a Clouderával közösen. A dolgok internetére épülő alkalmazásokhoz alapul szolgáló REACH platform (mint arról előző lapszámunkban Az okosgyár idegrendszere címmel részletesen is olvashattak) az automatizált ipari környezetekben valós idejű eseménykezelést tesz lehetővé, valamint a monitorozáshoz, minőség-ellenőrzéshez, optimalizáláshoz, előrejelzéshez és tervezéshez szállít adatokat, amelyekkel a folyamatmérnökök és az üzleti vezetők is dolgozhatnak.

– CDR referenciaarchitektúránk olyan ipari vállalatok számára könnyíti meg az IoT alkalmazások kialakítását, amelyeknél a termelésben használt gépek élettartamából hátravan még 5-10 év, így digitális technológiákkal felokosíthatók, hogy adatokat továbbítsanak állapotukról, működésükről mind a valós idejű, mind a történeti és előrejelző elemzésekhez – mondta Rab Gergely, a Dell EMC Magyarország vállalati megoldások szakértője. – Hasonló eredménnyel vezethetik be megoldásunkat a mezőgazdaság szereplői, különösen az állattenyésztő vállalatok, de a növénytermesztő cégek is, ha gépesítettségük ehhez megfelelő.

 

 

Rab Gergely: Alapvetően kulcsrakész megoldást adunk a bevezetés mellett döntő vállalatoknak

 

Minthogy a REACH IoT platform a hálózat peremére, a termelésben dolgozó emberek, robotok és más gépek közelébe viszi a valós idejű eseménykezeléshez és a késleltetésre fokozottan érzékeny, automatizált döntések meghozatalához szükséges analitikai képességeket és feldolgozási kapacitást, a Dell EMC a CDR referenciaarchitektúrához PowerEdge miniszervereit és Edge Gateway hálózati átjáróit integrálta egy kompakt, mesterségesintelligencia modullal is bővíthető, strapabíró rendszerré, amely a hálózati kapcsolatok egy sor szabványát támogatja, és helytáll az ipari környezetek szélsőséges körülményei között. A REACH IoT platformja, amely a Cloudera nyílt forráskódú, big data analitikai szoftvertechnológiájára épül, a Dell EMC ipari szabványos adatközponti infrastruktúráján fut, amely a CDR referencia architektúra részét alkotja.

– A vállalatok ezt az integrált, dobozba szerelt hardvert egyszerűen a gyárcsarnokba vihetik, és összekapcsolhatják gépeikkel, CDR referencia architektúránkon ilyen egyszerű az IoT platform  bevezetése – mondta Rab Gergely. – Szenzorokat nem tartalmaz a megoldás, mivel azokat a gépgyártók eleve beépítik modelljeikbe, illetve az érzékelők harmadik féltől is beszerezhetők. Partnereinken keresztül kamerákat viszont mi is szállítunk minőség-ellenőrző és más alkalmazásokhoz. Nagy tapasztalattal bírunk ezen a téren, mivel világszinten a 200-nál több kamerát tartalmazó rendszerek több mint 60 százaléka a mi, megfelelő tanúsítványokkal rendelkező technológiánkra épül. Félkész és kész termékek egyedi vagy kötegelt azonosítására és helykövetésére szolgáló megoldásokat is adunk, többek között WiFi technológiával, amely árnyékolt vagy interferenciával terhelt, a mobil kommunikációs eszközöknek nem kedvező ipari környezetekben is jól működik.

Hibamegelőző karbantartás

Egyaránt fordulhatnak az IoT platform iránt érdeklődő ipari vállalatok a REACH és a Dell EMC szakembereihez, a megoldást kétféleképp is kipróbálhatják. – Ha egyszerű demót kér a vállalat, akkor CDR referenciaarchitektúránk egy kis, mobil konfigurációját a helyszínre visszük, és egy délután leforgása alatt bemutatjuk az IoT platform képességeit – mondta Rab Gergely.

– Kiválaszthatunk ezen túlmenően három használati esetet is, és a vállalat saját adatait felhasználva, de a meglévő adatközponti környezet bolygatása nélkül, 1-2 hét alatt megvizsgáljuk a koncepció megvalósíthatóságát, és kiszámítjuk a tervezett beruházás megtérülését is. Kapacitás, teljesítmény tekintetében paraméterezhető, de alapvetően kulcsrakész megoldást adunk a bevezetés mellett döntő vállalatoknak, amelyet egy-két kábellel egyszerűen összekapcsolhatnak informatikai infrastruktúrájukkal, és az alkalmazászintű integrációt is segítjük.

Az IoT platform használatát a REACH Solutions szakemberei támogatják, míg a hardvereszközöket országos szervizhálózatunk gondozza. Szervereink, tárolóink és átjáróink beépített érzékelőikkel folyamatosan adatokat gyűjtenek és továbbítanak állapotukról, így CDR referenciaarchitektúránk meghibásodását megelőző karbantartással küszöböljük ki, hogy miatta biztosan ne akadjon el a termelés.

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket
"A kvantumszámítógépek az anyagtudományban is hatalmas előrelépést jelentenek. Segítségükkel olyan különleges anyagokat fejleszthetünk ki, amelyekre a hagyományos számítógépekkel soha nem lenne lehetőségünk” – mondta Dr. Thomas Strohm, a Bosch Research kvantumtechnológiákért felelős vezető szakértője.
Csomagok és teherszállítók hatékony detektálása a logisztikában
A Pepperl+Fuchs több mint három évtizede fejleszt és gyárt megbízható RFID rendszereket ipari alkalmazásokhoz. Az üzemi automatizálásban ezeket a rendszereket elsősorban PLC-kkel üzemeltetik a biztonságos folyamatok és a gyártás átláthatósága érdekében.
A CSRD feladja a leckét a vállalatoknak
Bár a cégek többsége bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, sokan még nem igazán tudják, hogyan - derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.
Hogyan viselkedhet egy fém felülete kétféleképpen?
Különleges tulajdonságaik miatt számos alkalmazásban fontos szerepet játszik a fémfelülethez kötött fény (plazmon). Magyar kutatók most egy olyan eszköz működését demonstrálták, amely ezen felületi plazmonok segítségével ultraérzékeny szenzorként és jelmoduláló eszközként is alkalmazható.
Energiahatékony motor- és invertercsomag elektromos buszokhoz
Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.