Indul a villamosenergia-iparági adatcsere
A villamosenergia-piac dinamikus fejlődésének és a fogyasztói igények változásának hatására 2023 végétől megvalósul a villamosenergia szolgáltatók és kereskedők, valamint a hálózati elosztók közötti iparági adatcsere első üteme.

 

Az iparági adatcsere bevezetése egyebek mellett lehetővé teszi a kereskedelmi és elszámolási folyamatok határidőre történő megvalósítását, az adatforgalmi és adatkezelési biztonság szavatolását és a piaci működés költséghatékony biztosítását, hiszen a digitalizált folyamatoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a manuális adatkezelés. A rendszer élesítését a két energiaszolgáltató és a hat hálózati elosztó december 29-én és 2024. január 6-án, több lépcsőben valósítja meg.

Ilyen léptékű, ennyi engedélyes társaságot egyszerre érintő, összehangolt informatikai fejlesztésre még nem volt példa a magyarországi villamos energia szektorban. Az iparági adatcsere rendszerének bevezetése az ügyfelek számára kézzelfogható változást elsősorban a diktálásnál jelent. Ugyanis 2024-től a havi mérőállások diktálását már nem a hálózati elosztók, hanem az egyetemes szolgáltatók fogadják.

Kivételt képez az éves leolvasás, illetve az azt helyettesítő fényképes diktálás azoknál az elosztóknál, amelyeknél erre az ügyfeleknek lehetőségük van. A villamosenergia kereskedők és elosztók közti adatcsere a teljesen automatizált, digitalizált folyamatok bevezetésével nem csupán a piaci szereplők, hanem minden fogyasztó számára is előnyös.

A szektor fejlődése és az innovációk bevezetése hozzájárul egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövő kialakításához. A villamosenergia piacának szereplői elkötelezettek amellett, hogy az adatcserével tovább növeljék a piaci hatékonyságot és az ügyfél-elégedettséget, hozzájárulva a fenntartható energiajövő kialakításához.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?