Így tehetjük biztonságosabbá online jelenlétünket
Rákeresett már valaha Google keresővel saját magára? Talán furcsán hangzik, de az ESET kiberbiztonsági cég szakértői szerint ez remek módja annak, hogy felfedezzük a világhálón rólunk tárolt információk egy aprócska szeletét.

 

A Google legutóbb 2022 áprilisában módosította irányelveit a személyazonosításra alkalmas adatok eltávolításáról. Ezekbe beletartoznak a kormányzati azonosítószámok, fotók, banki adatok, kapcsolatok, személyes információk vagy például az egészségügyi adatok. Természetesen a Google nem távolítja el a hírekben vagy közhiteles adatbázisokban szereplő személyes adatokat.

A frissítés kiegészíti azt a korábban már létező lehetőséget, hogy töröltetni lehessen az olyan tartalmakat, amelyek bármilyen módon kárt okozhatnak, ide tartoznak a nem engedélyezett pornográf tartalmak, a gyermekekről készült képek vagy a szerzői jogsértések. A Google az Európai Unió lakosainak esetében már eleget tett az általános adatvédelmi rendelet 17. cikkelyének, azaz a törléshez való jognak, amely minden uniós vállalatot arra kötelez, hogy kérésre törölje az érintettek személyes adatait.

Hogyan próbálhatjuk meg törölni magunkat az internetről?

Ha valami egyszer felkerül az internetre, nincs biztos módja annak, hogy teljesen eltávolítsuk onnan. Csizmazia-Darab István, az ESET megoldásait forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint azonban van néhány dolog, amit megtehetünk azért, hogy minimalizáljuk a kockázatokat és biztonságosabbá tegyük online jelenlétünket.

Keressünk rá önmagunkra a Google keresőn. Elsőként érdemes szembesülni azzal, hogy az internet mennyit tud rólunk. Keressünk rá a nevükre és nézzük meg az első öt oldal találatait, kombináljuk a névkeresést telefonszámmal vagy lakcímmel, hogy lássuk, milyen adatok bukkannak fel.

Ellenőrizzük az általunk használt szolgáltatások adatvédelmi beállításait. Egyes platformok, mint például a Facebook vagy a Twitter adatvédelmi beállításaiban van olyan lehetőség, amely által elrejthetjük tartalmainkat és kapcsolatainkat, amelyek így nem jelennek meg nyilvánosan a keresőmotorokban.

Vegyük fel a kapcsolatot a weboldalak tulajdonosaival. Amennyiben egy konkrét említést szeretnénk eltávolítani egy weboldalról, kérjük azt egyenesen a felület tulajdonosától. A legtöbb weboldalon a „Kapcsolat” menüpontban megtalálhatóak az elérhetőségek. Ha nem kapnánk kedvező választ, az NMHH (Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) honlapján is bejelentést tudunk tenni.

Töröljük a felesleges, túlzottan kitárulkozó dolgokat. Sokan túlságosan sok bizalmas személyes információt osztanak meg magukról. Ha aggódunk amiatt, hogy mit tud rólunk a nagyvilág, kezdjük azzal, hogy selejtezünk: töröljük a régi Facebook bejegyzéseket, tweeteket, tinédzser korunkból származó előnytelen képeket és bármilyen más, kellemetlen dolgot. Amennyiben kiemelten fontos a magánéletünk, gondoljunk a barátokra, családtagokra is, és töröljünk minden olyan fotót, amelyen ők is szerepelnek velünk.

Kérhetjük a Google-t és a Binget személyes adataink eltávolítására. Használjuk a Google által rendelkezésre bocsátott új lehetőséget személyes adataink eltávolítására a keresési eredményekből. A Bing egyelőre csak a nem megengedett képek vagy sérült linkek és elavult tartalmak eltávolítását teszi lehetővé. Az EU-n belül kérni tudjuk adataink elrejtését a Google keresésből, a Bing esetében pedig kérvényezhetjük a keresés letiltását a rólunk szóló információk esetében.

Gondoljuk át, érdemes-e megosztanunk valamit. Az eddigi online jelenlét csökkentése után itt az ideje, hogy a jövőre is gondoljunk. Virtuális életünk nem szűnik meg, sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy jelen legyenek az Instagramon, a LinkedInen vagy bármely más közösségi médiaplatformon, és ezzel nincs is semmi gond. Ugyanakkor érdemes felülvizsgálnunk az adatvédelmi beállításokat, korlátozni, hogy ki láthatja bejegyzéseinket és kerülni a felesleges, kockázatos tartalmak megosztását.

Használjunk VPN-t. Ez az extra védelmi szolgáltatás (Virtual Private Network) biztosítja, hogy titkosítva legyen a kapcsolatunk, és láthatatlan legyen a tartózkodási helyünk. Emellett segít megakadályozni, hogy hackerek könnyen hozzájussanak személyes adatainkhoz.

Ezek után kijelenthetjük, hogy átvettük az irányítást az adataink felett az interneten?

Az ESET szakértői szerint erre nincs egyszerű válasz, de valószínűleg nem. Mindez attól is függ, hogy miként használtuk és használjuk az internetet. Ha komolyan aggódunk a magánéletünkért, és csak korlátozottan vagyunk jelen a közösségi médiában, úgy valószínűleg könnyebben törölni tudjuk digitális lábnyomunk jelentős részét.

Amennyiben viszont adataink számos platformon megtalálhatóak, a fenti cél elérése valószínűtlen. Ismerőseink biztosan tettek már közzé közös fotókat rólunk a hírfolyamukban, e-mail címünket és telefonszámunkat pedig számtalanszor használtuk már a különböző weboldalakra és alkalmazásokba való bejelentkezéshez, nem is beszélve az online tevékenységünkre vonatkozó összes adatról, amelyet ezek a szolgáltatások, a hozzájárulásunkkal, egy harmadik félnek adnak el az évek során.

Az ESET szakértői szerint azért még mindig van lehetőségünk arra, hogy legalább részben korlátozzuk, mit találhatnak rólunk az emberek vagy a vállalatok. Ez pedig rendkívül fontos nemcsak a magánéletünk védelme érdekében, hanem azért is, hogy elkerüljük azokat az esetleges károkat, amelyek abból származhatnak, ha nyilvánosságra hozzák vallási, politikai, egészségügyi vagy személyes meggyőződésünket, állapotunkat.

Új tulajdonságú anyagok, eltérő elveken működő eszközök - ez a nanotechnológia
A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót.
Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY
At the BMW Group, everything starts with passion. It turns a profession into a vocation. It drives us to keep reinventing mobility and bring innovative ideas onto the roads. Enthusiasm for joint projects turns a team into a strong unit where every opinion is valued. It is only when expertise, highly professional processes and enjoyment of work unite that we can shape the future together.
Technológiák, melyekre már most érdemes figyelmet fordítani
Háború, járvány, recesszió, válság. Vállalat legyen a talpán, aki ilyen körülmények között jól tud teljesíteni. A krízisben azonban ott van a lehetőség is, hiszen aki megtalálja a legjobb módszert a túlélésre, az versenyelőnyre tehet szert.
A BMW a jövőbe a dolgozóit is magával viszi
Gőzerővel halad a BMW Group Gyár Debrecen építése, ahol elsőként a keleti adatközpont épületét fogják átadni, várhatóan egy hónapon belül, ahova átadás után az informatikai részleg fog beköltözni.