Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.

 

A duális képzési helyeken a szakképzés helyi centrumaival összefogva, kiválóan felszerelt oktatási helyszíneken zajlik a villanyszerelő illetve villamos hálózatszerelő szakmákhoz szükséges ismeretek elsajátítása, ez év őszétől, immár Szombathelyen is. A telephelyen a 80-as években épített, de három évtizede bezárt villanyszerelő-képző gyakorlati helyet tették újra alkalmassá a fiatal villanyszerelők képzésére. A jól felszerelt, minden követelménynek megfelelő tanműhely és kiszolgáló helyiségek ideális feltételeket biztosítanak a tanuláshoz.

Az újonnan beszerzett eszközök és felszerelések segítségével minden tudás elsajátítható, amire a holnap szakembereinek szüksége van, a hagyományos hálózatszerelési ismeretanyagtól a megújuló energiaforrások terjedésével együtt megjelenő okos berendezések üzemeltetéséig. Az ismeretbővítést és a gyakorlati tapasztalatszerzést segíti, hogy az E.ON szerelőinek napi használatban lévő előkészítő műhelye és eszközei is elérhetőek a tanulók számára, a második félévtől pedig a diákok egy csökkentett oszlopmagasságú szabadtéri tanpályán, terepen is gyakorolhatnak majd.

 

 

Az energiavállalatnál évtizedes hagyománya van a villanyszerelő-képzésnek, az utóbbi időben pedig a térség kisebb elektromos vállalkozásai is keresni kezdték az utánpótlás biztosításának lehetőségét, ami szintén a szombathelyi szakoktatás újraindítása mellett szólt. Az E.ON év elején vette fel a kapcsolatot a kamarával és a helyi szakképzési centrummal,  hogy képzőhelyként csatlakozzon  a duális képzésbe. A jelentős igényeket mutatja, hogy már az első évben a tervezett létszámmal indulhatott el a képzés.

 

„Az E.ON a munka világára jellemző juttatásokat biztosít a duális képzésben részt vevő diákok számára, ezzel is jelezve, hogy értékként tekint gyarapodó tudásukra és egyre professzionálisabb munkájukra. A képzésbe bekapcsolódók – országosan ma már több százan – olyan hiányszakmákat sajátíthatnak el, amelyek révén biztos egzisztenciára és kedvező karrierkilátásokra számíthatnak. Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a legjobb befektetés a tudásba invesztálni. A hozzánk érkező fiatalok számára biztosítjuk a feltételeket, hogy naprakész gyakorlati tudással léphessenek át a munka világába, ahol piacképes ajánlattal várjuk őket - fogalmazott Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

A város gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő vállalkozások és ipari létesítmények számára alapvető fontosságú a szakember-utánpótlás.A Szombathelyen is működő középfokú duális képzés lényege, hogy a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

 

„Szakképző iskolaként alapvető célunk, hogy a szakma korszerű elméleti és gyakorlati ismereteivel, könnyen konvertálható szaktudással és jó munkakultúrával rendelkező szakembereket képezzünk a gazdaság igényei szerint, szorosan együttműködve az olyan duális partnereinkkel, mint az E.ON. Nevelő munkánk végső célja a különböző képességű tanulók munkába állításának, szakmához juttatásának, a felnőtt életre való felkészítésének minden eszközzel való elősegítése. Támogatjuk tanulóinkat abban, hogy kibontakoztathassák képességeiket, sikeresnek érezzék magukat és megtalálják helyüket a világban” – mondta el Vöcsei Imre László a szombathelyi VMSzC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

 

Az E.ON Szombathely mellett Budapesten, Győrben, Tatabányán, Veszprémben, Szekszárdon, Keszthelyen, Siófokon és Pécsen működtet duális képzést, ahol a diákok a szakmai tananyagon túl megismerkedhetnek az E.ON munkavégzési és munkabiztonsági kultúrájával is. A tanulók többsége a 15-20 év közötti korosztályhoz tartozik, felkészülésüket egy szakoktató mentor segíti. A gyakorlati oktatást a vállalat nagyrészt tanműhelyi körülmények között valósítja meg, emellett azonban a diákoknak év közben és a nyári gyakorlat alatt is lehetőség van terepi munkavégzésre. A legjobbaknak a képzés végeztével lehetőségük nyílik rá, hogy az E.ON kötelékében folytassák a szakmai pályafutásukat.

 

 

Az E.ON tanműhelyeiben folyó képzések során jelentős hangsúlyt kapnak a megújuló energiával, az energiahatékonysággal és a fenntarthatósággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek. A szakmai felkészítés a jelen mellett a jövőre koncentrál, amelyben egyre nagyobb szerepe lesz a tiszta zöldenergiának, az ehhez kapcsolódó szaktudás pedig jelentősen megnöveli az iskolapadból kikerülő fiatal szakemberek munkaerőpiaci értékét.

 

| Forrás és fotók: E.ON

Az MI technológiára felkészültek előtt óriási lehetőségek állnak
A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak - derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből.
Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg
Az E.ON Hungária vállalatcsoport felelős a teljes Dunántúl, valamint Budapest és Pest vármegye nagy részében a villamosenergia-hálózat üzemeltetéséért, azaz több mint 5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért.
Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése
Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését.
Szervotechnológia extrém teljesítőképességet igénylő alkalmazásokhoz
Az AM8300 sorozatú szervomotorok megjelenésével a Beckhoff termékpalettája beépített vízhűtéses modulrendszerű motorcsaláddal bővült.
Autonóm repülésre képes mesterséges méhraj
A Bionic Learning Network több mint 15 éve foglalkozik a repülés varázsával. A madarak szárnyalásának technikai megfejtése után (Festo SmartBird) a csapat számos más lény repülésének természetes alapelveit is kutatta és technológiai módszerekkel meg is valósította.