Frissen a vákuumból!
Mindannyian tudjuk, milyen fontos a forró levegő a sütésnél. A pékáruk fogyasztása és feldolgozása során azonban a hűtés is kulcsfontosságú. A Festo új Durrer VCS vákuumhűtési megoldása megmutatja, hogyan lehet a frissen sütött termékeket vákuum segítségével néhány perc alatt lehűteni.

 

A pékáruk előállítása során az idő a legfontosabb. Egy átlagos nap egy pékségben az éjszaka közepén kezdődik. Órákig tart a tészta elkészítése, a sütés, majd a forró péksütemények szobahőmérsékleten történő lehűtése, mielőtt eladnák őket. A nagy pékségekben és az ipari termelésben különösen az utolsó lépés, a pékáru hűtése kínál optimalizálási lehetőséget. A sütőből kikerült pékárut általában hideglevegő-konvekción alapuló aktív hűtéssel hűtik szobahőmérsékletre. Ez jelentős időt vesz igénybe.

A svájci Durrer célgépgyártó cég vákuumhűtéssel képes ezt az időt csökkenteni. A technológiát más területeken, például az orvostechnikában már évek óta sikerrel alkalmazzák, eddig azonban kevés példa volt a sütéstechnikában való felhasználására. A nehézséget a különböző típusú pékáruk rugalmas kezelése jelentette, amelyek mindegyike más-más vákuumprofilt igényel.

A víz környezeti hőmérsékleten elpárolog

A pékáru vákuumos hűtése során a hűtendő termékben lévő víz nyomása és párolgási pontja egyaránt csökken. Míg a víz 1 bar nyomáson – ami nagyjából megfelel a tengerszint feletti légköri nyomásnak – 99,6 Celsius fokon forr fel, a 0,006 bar vákuum kialakítása lehetővé teszi a forráspont csökkentését a fagypont felé.

 

A pékáruk gyors hűtése: a Durrer új VCS vákuumhűtő megoldása

 

A párolgásból származó energia hatására a pékáru néhány percen belül lehűl. A legkorszerűbb folyamatautomatizálás lehetővé tette a termodinamikai folyamat optimális szabályozását. "A vákuumhűtés folyamata már nagyon régóta létezik. Az első szabadalmakat már az 1920-as években bejegyezték" – magyarázza Ludwig Durrer, a Durrer Spezialmaschinen AG vezérigazgatója. "A vákuumhűtést  csak az utóbbi években sikerült a legkorszerűbb vezérlési technológia és érzékelők alkalmazásával az iparban is alkalmazni."

A legmodernebb folyamatautomatizálás lehetővé teszi

A Durrer új VCS vákuumhűtési megoldása a Festo pneumatikus folyamatautomatizálását használja a vákuum gyors, pontos és rugalmas felépítésére és feloldására. Impulzusüzem is lehetséges, amihez közegoldalon a vákuumszivattyúhoz vezető vezetékek gyors és pontos nyitására és zárására van szükség. Ezt a Festo automatizált pillangószelep-egységei garantálják, amelyek a speciálisan vákuumhoz tervezett DN 65 és DN 100 méretű pillangószelepekből, a DFPD negyedfordulatú működtető elemekből és a CMSX pozicionálókból állnak.

 

 

Finoman hangolt vákuumprofilok: pneumatikus folyamatautomatizálás a Festotól

 

DN 15 és DN 25 méretű gömbcsapokkal, DFPD negyedfordulatú hajtóművekkel, VSNC mágnesszelepekkel és SRBG érzékelődobozokkal ellátott automatizált egységeket is használnak. A mozgásokat a pneumatikus oldalon VUVS mágnesszelepek vezérlik, a levegőelőkészítést MSB4 egységek végzik. A Festo folyamatautomatizálási elemei kompakt és biztonságosan védett módon vannak elhelyezve a rozsdamentes acél vezérlőszekrényben, közvetlenül a gépen.

Finomra hangolt vákuumprofil

A vákuumhűtés alkalmazásakor a kihívást a pékáruk szerkezetének különbsége jelenti. Nagy vagy kis pórusúak, sok vagy kevés vizet tartalmaznak, és ez hogyan oszlik el? A válaszoktól függően a pékáruk egyedi szerkezete megkövetelheti, hogy a vákuumot gyorsan vagy lassan, vagy – mint a péksütemények esetében – impulzusokban építsük fel. "Egy szilvatortát néhány másodperc alatt a vákuumban felrobbanthatunk, ha nem vigyázunk, vagy a 95 fokos sütési hőmérsékletről három perc alatt óvatosan 35 fokra hűthetünk" – magyarázza Durrer.

 

Helytakarékos: gömbcsapokból, negyedfordulatú DFPD hajtóművekból, VSNC mágnesszelepekből és SRBG érzékelődobozokból álló automatizált golyóscsapegységek

 

"Ezután ugyanabban a gépben lehűthetünk egy bagettet, majd egy teljes kiőrlésű kenyeret. A korábbi folyamatautomatizálási megoldásokkal erre nem voltunk képesek. A Festo most először tette ezt lehetővé" – mondja Durrer. A hagyományos konvekciós hűtéshez képest a vákuumhűtés akár 30 százalékos időmegtakarítást is jelent, és egyúttal csökkenti a baktériumok szaporodását, mivel a hűtéshez nem kell további környezeti levegőt biztosítani.

A termelékenység fenntartható növekedése

A Festo legkorszerűbb folyamatautomatizálása lehetővé tette, hogy ne csak a hűtési időt, hanem a sütési időt is csökkentsék. "Mivel a vákuumhűtéshez egy kicsit több nedvességre van szükségünk a pékáruban, a sütési folyamat lerövidíthető és magasabb hőmérsékleten végezhető" - magyarázza Durrer. A sütés és hűtés, valamint a későbbi feldolgozás, csomagolás és logisztika rövidebb átfutási ideje fenntarthatóan növeli a termelékenységet. A rövidebb átfutási idők a hely optimális kihasználását is jelentik.

 

Megbízhatóan vezérelt: teljesen automatizált KVZA pillangószelep a Festotól

 

Ennek a második generációs családi vállalkozásnak a tulajdonosa már évek óta a „mindent egy forrásból“ stratégiát követi a Festoval. A korszerű folyamatautomatizálás mellett a másik döntő tényező a Festo partnerként való kiválasztásában a világméretű elérhetőség. "Gyáraink és rendszereink több mint 80 százalékát exportáljuk a világ minden tájára. Ügyfeleink számára fontos, hogy partnereink globális jelenléttel rendelkezzenek".

 

 

A Festo a Durrer Spezialmaschinen AG ügyfeleinek a világ minden táján gyorsan és megbízhatóan tud termékeket és know-how-t szállítani a széleskörűen elosztott szerviz- és globális támogatási struktúráinak köszönhetően – így a vákuummal való munkavégzés nem okozhat számukra nyomást.

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.