Forradalmasítja a bitcoin bányászatot egy magyar techcég
A 2021-ben alapított Enerhash Technologies Zrt. zöldenergiát termelő erőművek mellé telepít nagy kapacitású számítástechnikai adatközpontokat. Az infrastruktúra-fejlesztéssel lehetőség nyílik az energiaellátás optimalizálására és az erőművek által termelt tartalékok értékes hasznosítására.

 

Az Enerhash Technologies Zrt. az indulása óta eltelt három év alatt összesen több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és idén év végéig belépne a BÉT XTEND piacára is. A nyilvános bevezetésre való felkészülés részeként a vállalat felveszi a Greenhash márkanevet. A cég tavaly kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el és jelenleg is több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve. A már megszerzett tapasztalatok tükrében, a tervezett forrásbevonásokkal együtt érdemi kapacitás és árbevétel bővülést tervez a cég. A vállalat károsanyagkibocsátás nélkül használja a többletkapacitásokat kriptobányászatra.  Az Enerhash Group részeként létrehozott vállalat nyilvános, Xtend piaci részvény bevezetésre készül: a tőzsdére lépésre való felkészülés és az előírásoknak való megfelelés érdekében felvette a Greenhash márkanevet.

„Az új márkanév létrehozására azért van szükség, hogy a Greenhash zöld kriptobányászati beruházásait elválasszuk a cégcsoport további energetikai projektjeitől, melyek továbbra is Enerhash néven futnak majd, biztosítva ezzel az átláthatóságot jelenlegi és jövőbeli befektetőink felé” – fogalmazott Jogg Balázs, az Enerhash Technologies Zrt. társalapítója, aki hozzátette, hogy az új Greenhash márkanév bevezetését követően a későbbiekben az Enerhash Technologies Zrt. névváltására is sor kerül majd.

Zöld kriptobányászat Európában egyedülálló módon

A kriptobányászattal szembeni egyik fő ellenérv az elképesztően magas energiaigény. A Bitcoin évente megközelítőleg 145 TWh-t fogyaszt, ami a világ energiafelhasználásának 0,32%-át jelenti. Jelenleg a kriptovaluták előállításához használt energia 57%-át víz-, szél-, nap- és egyéb zöld energiaforrások biztosítják. A Greenhash megoldást kínál a problémára: a megújuló energiaforrások többletkapacitásaira támaszkodva szeretné fenntarthatóvá tenni a kriptobányászatot.

Az USA-ban néhány cég esetében már elérhető hasonló szolgáltatás, Európában azonban csak a Greenhash foglalkozik zöld bitcoin bányászattal. A társaság célja, hogy részvényeket kibocsájtva azok is visszatérhessenek a kriptobányászathoz, akiknek esetleg önállóan erre nincs kapacitásuk, lehetőségük. A BÉT XTEND tőzsdén megjelenve a részvényt vásárlók szabályozott és kiszámítható módon szállhatnak be a 100 százalékban zöld bitcoin termelésbe, melyhez a vállalat biztosítja know-how-t és a teljes infrastruktúrát.

Magyar energetikai megoldások Svédországtól Új-Zélandig

A megújuló-erőművek kapacitásai a csúcsidőszakokban gyakran kihasználatlanok maradnak, míg felhős időben vagy szélcsendben továbbra is a hagyományos energiaforrásokra kell támaszkodni. Új-Zélandon is hasonló kihívásokkal szembesülnek. Itt ugyanis az energiamix 86%-át megújulók teszik ki. A helyi Pioneer Energy energetikai vállalat a Greenhash közreműködésével adatközpontokkal aknázza ki a rendelkezésre álló szabad kapacitásokat az erőművek teljesítményét pedig a termelési profiljuk ütemezésével állítják be a lehető legjobb hatásfokra.

 

A vízerőművek ellátják az adatközpontot árammal, amit károsanyag-kibocsátás nélkül, számítási kapacitássá alakítva értékesíthetnek | Fotó: Enerhash

 

Nagyszabású együttműködés valósul meg Svédországban is, ahol a svéd állami energiavállalat mellé telepített a Greenhash egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot a vízerőművek szabad kapacitásainak hasznosítására. A sarkköri térségében, ahol az alulfogyasztás miatt jelenleg a világon a legolcsóbb az áram, a régió erőműveinek túltermelésük van a 100%-ban megújuló vízenergiából. Az állami energetikai vállalatnak kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújt a magyar techcég az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit károsanyag-kibocsátás nélkül, számítási kapacitássá alakítva értékesíthetnek például bitcoin-bányászatra is.

„Fontos küldetésünknek tekintjük a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatását és gyorsítását. Technológiánk iránt egyre nagyobb az igény, mivel az erőművek szeretnék kihasználni és értékesíteni többletkapacitásaikat, miközben a kriptobányászat is fenntarthatóbbá válik. 2023-ban közel 2 milliárd forintos bevételünk volt, ebből 630 millió forint az értékesítésből származott, ami mutatja a növekvő keresletet. Nyilvános részvénykibocsátásunk célja, hogy a pénzügyi hozamok mellett pozitív társadalmi és környezeti hatásokat érjünk el, valamint növeljük és skálázzuk üzemméretünket. Egyedülálló szolgáltatásunknak köszönhetően bízunk benne, hogy öt éven belül vezető szerepet tölthetünk be a kontinensen a zöld kriptobányászat területén” – mondta Kovács Gábor társalapító.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?