Fenntartható borosüvegek gyártása
A Festo és a PCE Automation együttműködése segített az újrahasznosítható csomagolás szakértőjének, a Frugalpac-nak az innovatív, kartonpapír alapanyagú Frugal Bottle iránti megnövekedett igényhez alkalmazkodó nagy gyártókapacitás és precíziós összeszerelés megvalósításában.

 

A Frugal Bottle a világ első papír alapanyagú bor- és szeszesital-palackja. Innovatív kialakítása egy 94%-ban újrahasznosított kartonból készülő héjból és egy belső, élelmiszeripari minőségű tasakból áll. A Frugal Bottle teljes mértékben újrahasznosítható, ötször könnyebb, mint az üveg, és gyártása során sokkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátás, mint a hagyományos borosüvegek esetében. Emellett körbefutó márkajelzést is kínál a polcon való jobb megjelenés érdekében.

A Frugal palackokat két kartonlapból gyártják, amelyeket precíziósan vágnak, ragasztanak, majd elöl és hátul megnedvesítenek, mielőtt a palackformázó gépbe való betáplálásra készen egymásra helyezik. A kívánt darabszám elérése nagy kihívást jelent, mivel a ragasztó útja összetett, és azt a palack profiljához kell igazítani. Ezenkívül pontosan a megfelelő mennyiségű ragasztót kell felvinni, hogy a kész palackon ne alakuljon ki alakváltozás vagy csúnya ragasztófelesleg.

 

 

A megoldásért a Frugalpac egy ragasztórendszerekkel foglalkozó vállalatot keresett meg, de nem tudták elérni a kívánt ciklusidőt. A PCE Automation és a Festo azonban szorosan együttműködve kifejlesztett egy teljesen automatizált ragasztó- és nedvesítő gyártósort, amely megfelel azoknak a szoros tűréshatároknak és összetett ragasztási mintázatoknak, amelyek az óránkénti 630 palackos teljesítmény eléréséhez szükségesek.

Ronan Quinn, a PCE projektmenedzsere elmondta: "A ragasztási folyamat összetettebb volt, mint bármi, amivel korábban találkoztunk. A ragasztási mintára vonatkozó szoros tűréshatárok, a rövid ciklusidő és a kritikus vastagságok igazi kihívást jelentettek. Általában a teljes tervezést és összeszerelést házon belül végezzük, de ez alkalommal a Festo a handling rendszereket teljesen összeszerelve szállította nekünk, ami valódi hozzáadott értéket jelentett az alkatrészek kompatibilitása és az üzembe helyezés szempontjából."

Biztos ragasztás

A PCE Automation automatizálási cellája minimális emberi beavatkozást igényel. Egy kezelő tölti be a palackok első és hátsó részéhez szükséges nyersanyagokat a berendezés elülső végén. A gép ezután felveszi, betölti, átrakja, átragasztja, újra átrakja, nedvesíti és a folyamat végén egy tárolóba helyezi az előkészített nyersanyagokat. Az anyagokat ezután a palackformázó géphez továbbítják.

A PCE Automation a Festo Handling Guide Online (HGO) segítségével tervezte meg az automatizálási cellát. Ez az ingyenes online eszköz drasztikusan csökkenti a tervezési, összeszerelési és szállítási időt, és lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy azonnal telepíthető handling rendszert hozzanak létre: legyen szó akár egytengelyes rendszerről, lineáris és síkportálról vagy 3D térbeli portálról.

A HGO néhány kattintással biztosítja a megfelelő szabványos handling rendszert, beleértve a CAD-modellt, az animációt és a teljes EPLAN dokumentációt. Az egyes lépések (beleértve az ajánlatkérést, az elrendezést, az árajánlatkészítést és a CAD-tervezést), amelyek korábban 10-15 napot vehettek igénybe, most percek alatt elvégezhetők. A tervezési és dokumentációs idő csökkenése lehetővé tette a PCE számára, hogy megfeleljen a Frugalpac szállítási elvárásainak.

 

 

Az egyedülálló ragasztási és nedvesítő megoldást a Festo brit alkalmazásközpontjában tesztelték és méretezték, hogy bebizonyítsák: a kívánt ciklusidő elérhető. PLC-ként a Festo CPX-E-CEC vezérlőt használják az interpolált lágy mozgás megvalósításához, amely egyszerre több tengelyt vezérel a ragasztási pályák bonyolult görbéinek elérése érdekében. A Festo CMMT szervovezérlők előnye a három handling rendszerben a pontos és megismételhető betöltés, ragasztás és kirakodás. A Festo alapvető pneumatikus termékeit, a szelepszigeteket és a folyamatszelepeket is széles körben alkalmazzák a ragasztási és nedvesítő rendszerben.

Sikeres palackozás

A PCE automatizálási cellájának mindössze 19 másodperces ciklusidőt kellett elérnie ahhoz, hogy megfeleljen a Frugalpac követelményeinek. A ragasztó és nedvesítő megoldás az elvártnál 50%-kal gyorsabb ragasztási időt biztosít, így a gép teljesíteni tudta az előírt teljes ciklusidőt. Ezt egyszerre nyolc palack kötegelt ragasztásával érik el, az elülső és a hátsó nyersanyagra vonatkozó különböző ragasztási mintákat alkalmazva.

 

 

John-Paul Grogan, a Frugalpac termékigazgatója szerint: "A Frugalpac elkötelezett a fenntarthatóbb csomagolás fejlesztése mellett. Az automatizálás alkalmazása a Frugal Bottle gyártása során segít elérni célunkat, a bor- és szeszesital-csomagolás szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését."

Új tulajdonságú anyagok, eltérő elveken működő eszközök - ez a nanotechnológia
A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót.
Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY
At the BMW Group, everything starts with passion. It turns a profession into a vocation. It drives us to keep reinventing mobility and bring innovative ideas onto the roads. Enthusiasm for joint projects turns a team into a strong unit where every opinion is valued. It is only when expertise, highly professional processes and enjoyment of work unite that we can shape the future together.
Technológiák, melyekre már most érdemes figyelmet fordítani
Háború, járvány, recesszió, válság. Vállalat legyen a talpán, aki ilyen körülmények között jól tud teljesíteni. A krízisben azonban ott van a lehetőség is, hiszen aki megtalálja a legjobb módszert a túlélésre, az versenyelőnyre tehet szert.
A BMW a jövőbe a dolgozóit is magával viszi
Gőzerővel halad a BMW Group Gyár Debrecen építése, ahol elsőként a keleti adatközpont épületét fogják átadni, várhatóan egy hónapon belül, ahova átadás után az informatikai részleg fog beköltözni.