Eszközadatok: A „csináld magad" módszer már a múlté
Egy közepes méretű gépgyártó cég havonta átlagosan akár tizenöt munkaórát áldoz a hiányzó készülékadatok létrehozására – ez az idő azonban máshol jobban hasznosulna.

 

Az Eplan ebben is segít: az új Data Portal Request Process során az ügyfelek egy kreditrendszer segítségével Data Standard minőségben kérdezhetik le az egyes készülékadatokat. Az ABB és a Siemens új konfigurátorai pedig leegyszerűsítik a tervezést, és immár az amerikai NFPA formátum is támogatott. Gyorsabb hozzáférés a megfelelő, lehetőleg szabványosított eszközadatokhoz – ez manapság maximálisan elvárható a napi projektmunka során.

Ugyan az Eplan Data Portal több millió alkatrészhez kínál eszközadatokat, mégis néha előfordulhat, hogy a szükséges eszközadatok nem találhatók meg a portálon. A felhasználóknak eddig maguknak kellett létrehozniuk vagy módosítaniuk ezeket az adatokat, ami idő- és néha költségigényes. Az új Data Portal Request Process segítségével a felhasználók ezt a feladatot átadhatják az Eplannak. Ez sok munkát megtakarít az egyedi alkatrészadatok létrehozásánál, és garantálja a helyes, szabványosított adatok használatát.

A lekéréstől az eszközadatokig

Ha egy projekt során a felhasználónak olyan eszközadatokra van szüksége, amelyek nem találhatók a portálon, elküldheti az eszközadatok létrehozására vonatkozó egyedi kéréseit az Eplannak. Az ehhez szükséges kreditek közvetlenül megjelennek, majd a felhasználó a jóváírásaival lehívhatja a kvótájából a megfelelő összeget minden lekérdezéshez. Ezáltal optimalizálhatók a lekérések, és a költségek tekintetében átláthatóvá is válik a folyamat. Az Eplan csapata néhány napon belül elkészíti a szükséges eszközadatokat az Data Standard-nek megfelelően.

 

Az Eplan Data Portal egyszerű beviteli szűrője segít a vállalatoknak gyorsan lekérni a szükséges adatokat (Kép: Eplan).

 

Az új szolgáltatás jelentős könnyítést hoz a vállalatok számára a tervezési folyamataik részeként. „Az új Data Portal igénylési folyamat maximális támogatást nyújt ügyfeleinknek a lehető legátfogóbb digitális eszközadatok létrehozásában – jelentette ki Josefine Heck, az Eplan törzsadatokért felelős termékmenedzsere. – Ily módon adunk segítséget ahhoz, hogy ténylegesen az értékteremtő mérnöki feladatokra összpontosíthassanak.”

Integrált NFPA szabvány

A gépgyártásban és üzemi szektorban működő vállalatok gyakran szembesülnek azzal a kihívást jelentő feladattal, hogy országspecifikus szabványok szerint készítsék el a dokumentációt. Az olyan országokban, mint Kína és az Amerikai Egyesült Államok helyi szabványok vannak érvényben – az Egyesült Államokban ez az NFPA szabvány, amit most már az Eplan Data Portal is tartalmaz. Van ezenkívül egy integrált szűrő, amely lehetővé teszi az eszközadatok szabvány szerinti keresését, ami egy következő lépést jelent az igazán együttműködő tervezéshez a világpiacon.

 

Az integrált ABB e-Configure konfigurátor révén könnyen konfigurálhatók megszakítók a motorok, biztosítékrelék és tápkapcsolók védelmére az Eplan Data Portal-on (Kép: Eplan)

 

ABB és Siemens: új konfigurátorok a portálon

Az új konfigurátorok beépítése újabb előny a portál felhasználói számára: nemrég került beépítésre az ABB e-Configure, egy globális konfigurátor, amely többek között támogatja a megszakítók kiválasztását a motorok, biztosítékrelék és tápkapcsolók védelméhez. A portál részévé vált a Siemens Electrical Product Finder is, ahol a tervezők a Sirius kompakt indítókhoz, túlterhelés-relékhez és felügyeleti relékhez találhatnak adatokat, hogy csak néhány példát említsünk.

Kibővített Data Standard

Az Eplan Data Portal jóval több mint 500 ezer alkatrészadata már megfelel a kiváló minőségű Data Standard kritériumainak. Ügyfelei érdekében az Eplan célja a szabvány szélesebb körű bevezetése. Az első lépés a további termékcsoportok meghatározása, többek között a fluidtechnika terén, ahol a korábban nem elérhető termékcsoportokat sikerült integrálni. A fluidtechnika szektor egyik legjelentősebb beszállítója, a Festo a közel 50 ezer eszközének negyedét már Data Standard minőségben töltötte fel a portálra. A felhasználók számára ez átfogó adatokat jelent, amelyek a teljes tervezési folyamat során felhasználhatók és tovább bővíthetők.

Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.
Kiberbiztonság - mindkét oldalon hadrendbe áll az MI
Napjaink gyors ütemű technológiai fejlődése különösen nagy hatással van a kiberbiztonságra. Felgyorsult a macska-egér játék: a kiberbűnözők a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel finomhangolják a tevékenységeiket a legújabb védelmi vonalak megkerüléséhez.
Továbbra is államiak a legnagyobb felvásárlási tranzakciók Magyarországon
A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének.
Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok
A munkavállalók egészségének és jogszerű foglalkoztatásának elősegítése miatt ezért érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől.