Digitalizáció az Európai Unióban - kihívások és jövőbeli lehetőségek
A digitális infrastruktúra, a szakképzett munkavállalók rendelkezésre állása és az innovatív környezet egyaránt kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában, de továbbra is egyenlőtlenségek tapasztalhatók az Európai Unióban.

 

A Covid19-válság miatt az uniós cégek nagymértékben fokozták digitalizációs erőfeszítéseiket. Egy friss jelentés szerint (Digitalizáció Európában 2022–2023: tények az EBB beruházási felméréséből) 2022-ben az uniós cégek több mint fele (53%) tett lépéseket digitális jelenlétének javítása érdekében, ideértve például az online szolgáltatások biztosítását. Az Európai Unió emellett csökkentette az Egyesült Államokkal szembeni lemaradását a fejlett digitális technológiák bevezetése terén. 2022-ben az uniós cégek 69%-a alkalmazott fejlett digitális technológiát, például fejlett robotikát, nagy adathalmazok elemzését és mesterséges intelligenciát, szemben az egyesült államokbeli cégek 71%-ával. Az elmúlt négy évben a lemaradás folyamatosan csökkent.

Miközben az uniós cégek jelentős előrelépéseket tettek, az egyesült államokbeli cégek összességében többet haladtak előre a digitalizáció terén a világjárványra reagálva, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az Európai Unióban működő mikro- és kisvállalkozások digitális beruházásai alacsonyabb szintűek voltak. Az uniós mikrovállalkozásoknak csupán 30%-a kezelte prioritásként a digitalizációt, szemben a nagyvállalkozások 62%-ával.

Jelentős digitális egyenlőtlenségek az uniós régiók között

„A digitális átállás elérése és hosszú távú előnyeinek kiaknázása érdekében az Európai Unió nem szorítkozhat a technológia átvételére, hanem mérlegelnie kell a tágabb társadalmi hatásokat is. Annak lehetővé tétele, hogy a munkavállalók javítsák digitális készségeiket, kulcsfontosságú lesz az Európai Unión belüli beruházásbarát környezet megteremtéséhez, ami pedig versenyképesebbé és reziliensebbé fogja tenni a vállalatokat és a régiókat” – mondta Debora Revoltella, az EBB Közgazdasági Elemzések Főosztályának igazgatója.

„A digitális infrastruktúra – beleértve a nagy sebességű internet-hozzáférést, a szakképzett munkaerő és az innovatív környezetek rendelkezésre állását – kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában. A jobb digitális infrastruktúrával rendelkező régiókban jobban megtérülnek a digitális beruházások, és nagyobb mértékben vannak jelen digitális vállalkozások. Az Európai Unió a digitális transzformáció holisztikus felkarolásával virágzó és fenntartható jövőt építhet” – mutatott rá Ricardo Mourinho, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke.

 

Az Európai Unió nem szorítkozhat a technológia átvételére, hanem mérlegelnie kell a  társadalmi hatásokat is

 

Az elért haladás ellenére továbbra is jelentős egyenlőtlenségek állnak fenn az uniós régiók között a digitális infrastruktúra tekintetében; a cégek 14%-a jelentős beruházási akadálynak tekinti a digitális infrastruktúrához való korlátozott hozzáférést. Emellett a cégek digitalizációs erőfeszítései nagymértékben függenek attól, hogy rendelkezésre állnak-e digitális készségekkel rendelkező munkavállalók. Azokban a régiókban, ahol a munkavállalók átlag feletti digitális készségekkel rendelkeznek, jellemzően fejlett digitális technológiákat vezetnek be, és az ilyen régiókban működő vállalkozások a Covid19-válság alatt többet ruháztak be a digitalizációba.

 

Ezért alapvető fontosságú, hogy a régiók fejlesszék oktatási és képzési rendszereiket és ezáltal folyamatosan naprakésszé tegyék a munkavállalók készségeit, valamint online tanulási lehetőségeket biztosítsanak a digitális szakadék áthidalása érdekében.

 

A cégek működési környezete szintén befolyásolja a digitalizációs erőfeszítéseket. A digitálisan fokozottan innovatív környezetben működő vállalkozások a világjárványra reagálva nagyobb valószínűséggel ruháztak be a digitalizációba. Meghatározó szerepet tölt be a kereskedelem is, mivel a nemzetközi kereskedelemben részt vevő cégek gyakrabban alkalmaznak fejlett digitális technológiákat.

A digitális vállalkozások reziliensebbnek mutatkoznak a kereskedelem zavaraival szemben, és proaktívabban kezelik az efféle zavarokat. Emellett a digitális technológiák segíthetnek a környezeti kihívások kezelésében, ideértve az intelligens városi mobilitást, a precíziós mezőgazdaságot és a fenntartható ellátási láncokat, amelyek hozzájárulnak a kibocsátások csökkentéséhez és elősegítik a zöldebb gazdaságra történő átállást.

A digitálisan fejlett cégek ezenkívül nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy beruházzanak az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekbe: e cégek 57%-a ruházott már be ilyen intézkedésekbe, szemben a nem digitális cégek 43%-ával. Ezek a megállapítások rávilágítanak arra, milyen lehetőségeket rejt a digitalizáció a fenntarthatóbb gazdaság felé történő elmozdulás támogatása tekintetében. A jelentés összefoglalójáért kattintson ide. Az EBB beruházási felmérésének az egyes uniós országokra vonatkozó adatai itt érhetők el.

| Forrás: EIB | Képek: Adobe Stock

Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.
Kiberbiztonság - mindkét oldalon hadrendbe áll az MI
Napjaink gyors ütemű technológiai fejlődése különösen nagy hatással van a kiberbiztonságra. Felgyorsult a macska-egér játék: a kiberbűnözők a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel finomhangolják a tevékenységeiket a legújabb védelmi vonalak megkerüléséhez.
Továbbra is államiak a legnagyobb felvásárlási tranzakciók Magyarországon
A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének.
Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok
A munkavállalók egészségének és jogszerű foglalkoztatásának elősegítése miatt ezért érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől.