Az okosgyár idegrendszere
Lehozza a földre a felhőt a REACH IoT platformja, amelyet az ipari vállalatok a peremhálózaton, fog computing, azaz köd modellben telepíthetnek a régebbi technológiát képviselő gyártósorok felokosításához és a valós idejű, komplex eseménykezeléshez.

 

Az ipari vállalatokat szinte kivétel nélkül érintő problémára ad működő megoldást a magyar start-up cég IoT platformja, amely iránt a Távol-Kelettől Európán át Észak-Amerikáig máris felhasználók és szolgáltató partnerek sora érdeklődik. Nem véletlenül, mert az idén januárban indult REACH Solutions alapítói évtizedes szakmai tapasztalatból merítettek: a Fortune 500-as listán szereplő ipari vállalatoknál, majd a nagy és változatos adathalmazok elemzését felgyorsító, big data analitikai eszközöket elsők között bevezető távközlési cégeknél dolgoztak, hogy azután a mortoffnál folytassák pályafutásukat, amely az Ipar 4.0 terén Németországban és világszinten élenjáró vállalatoknak ad fejlesztői, tesztelői és projektvezetési szolgáltatásokat.

– Tapasztaltuk, hogy az ipari vállalatok túlnyomórészt régebbi technológiát képviselő eszközei hogyan nehezítik meg az Ipar 4.0-s fejlesztéseket – mondta Tunkel Richárd, a REACH társalapítója és technológiai igazgatója. – Láttuk azt is, hogy a big datát használó cégek az alkalmazások analitikai részét a felhőben futtatták, ami a szolgáltatáskiesés kockázata és a hálózati kapcsolat késleltetése miatt nagyon behatárolta a lehetőségeket. Ez adta az ötletet, hogy az Ipar 4.0-s fejlesztéseket jobban előmozdító technológiai megoldást, IoT platformot adjunk.

 

Szalai Gergely és Tunkel Richárd, REACH Solutions: Nemcsak a fejlesztést, a bevezetést és az üzemeltetést könnyíti meg a Cludera, hanem nagyobb teljesítményt is ad

 

A csúcstechnológiás REACH (Real-time Event-based Analytics and Collaboration Hub) platform, amely a nyílt forráskódú big data analitikai technológiát a gépi tanulás (machine learning) algoritmusaival és a fog computing szolgáltatási modellel ötvözi, a piacon elérhető, más megoldásokkal szemben nem a felhőben, hanem a peremhálózaton, a vezérelt gépek mellett működik – a valós idejű analitika és eseménykezelés, valamint az intergráció szempontjából kritikus képességeket adva az ipari vállalatoknak, amelyek így létrehozhatják gyártelepeik digitális ikerpárját.

– Lehoztuk a földre és bevittük a gyárakba a felhőt minden előnyös tulajdonságával, robusztus, méretezhető és megbízható működésével együtt, ugyanakkor kiküszöböltük két legnagyobb hátrányát – mondta Tunkel Richárd. – Platformunk az okosgyár idegrendszereként összekapcsolja a más gyártóktól származó elemeket, például a külön telepített és a gépekbe eleve beépített szenzorokat, a PLC-ket, a számítógépeket, az adatvizualizációs megjelenítő eszközöket, és észleli, hogy mi történik a folyamatokban, kiértékeli az adatokat, majd a beállított automatizmusoknak megfelelően döntéseket hoz és beavatkozik.

Mindez másodperces késleltetéssel sem működne, a komplex eseménytér kezeléshez milliszekundumos válaszidő és biztos hálózati kapcsolat, valamint speciális felépítésű architektúra szükséges, amely sok szálon, egymással párhuzamosan, mégis összefüggéseiben képes elemezni az adatfolyamokat, és azokra reagálni. Ügyfeleink, az akár száznál is több telephellyel dolgozó, multinacionális iparvállalatok folyamatosan versenyeztetik a piacon elérhető IoT megoldásokat. Tesztjeiken platformunk rendre nagyságrenddel jobb eredményt ér el, mint a legnevesebb szállítók felhőalapú megoldásai.

Innovációra nyitottan

A REACH IoT platform másik nagy előnye, hogy az Apache Hadoop big data szoftverre, annak Cloudera disztribúciójára épül. A nyílt forráskódú megoldással a vállalatok elkerülhetik, hogy egy szoftverszállító – licencfeltételekkel megnehezítve az adatok átadását harmadik féltől származó rendszereknek – magához láncolja őket. A REACH nevében az utolsó két betű az együttműködésre utal: a későbbi elemzésre szánt adatok például a felhőben futó analitikai megoldásoknak is átadhatók, illetve az IoT platformra egyedi megoldásokat is fejleszthet a vállalat, vagy készíttethet ilyeneket, mert a forráskódot is megkapja, a megoldást igény szerint bővítheti, testre szabhatja.

– Megoldásunkhoz olyan fontos komponenseket ad a Cloudera jól menedzselhető, támogatott formában, mint például a gyors adatfolyamok elemzését segítő Kudu tárolótechnológia és az Impala analitikai adatbázis – mondta Szalai Gergely, a REACH fejlesztési vezetője. – Sokkal előnyösebb ilyen disztribúcióra építeni, mint az egyébként szabadon elérhető, nyílt forráskódú komponenseket egyenként összeválogatni és integrálni. Nemcsak a fejlesztést, a bevezetést és az üzemeltetést könnyíti meg a Cludera, hanem nagyobb teljesítményt is ad. Nyílt forráskódú szoftverként a REACH IoT platformja hardveragnosztikus, bármely gyártó x86-os architektúráján bevezethető, az egyik legnagyobb szállító, a Dell EMC figyelmét mégis gyorsan felkeltette.

– A Dell EMC-vel együtt a hardvertől kezdve az operációs rendszeren át az alkalmazásig teljes technológiai stacket alakítottunk ki – mondta Tunkel Richárd. – CDR referencia architektúránkban előre összecsiszoltuk ezeket a komponenseket a Clouderával és a Dell EMC-vel, így IoT platformunkat a vállalatok gyorsabban bevezethetik és a legjobb teljesítménnyel használhatják. A Dell EMC kiemelkedő ár-érték arányú hardvereszközöket, közöttük érzékelőket, IoT átjárókat és más, peremhálózati eszközöket is szállít, amelyek jól kiegészítik megoldásunkat.

Bevezetés és megtérülés

A hatékonyság fokozása, a költségcsökkentés és a bevételnövelés, a munkaerőhiány kezelése és az ügyfélélmény menedzselése a REACH IoT platformjának négy fő alkalmazási területe. Tipikus használati eset az ütemidő (takt time) automatikus kiszámítása a gép energiafogyasztásában mért változásokból, illetve a minőség valós idejű ellenőrzése, ami a gyártás korábbi szakaszában történő beavatkozással csökkenti a selejtek és a hibák javítását célzó műveletek számát, így az adott minőség fenntartásának költségét is.

– Valós időben kiszámítható ezek alapján a teljes eszközhatékonyság (OEE) is – mondta Tunkel Richárd. – Világszínonalon ez a mutató 85 százalék, ezzel szemben sok helyen még 60-65 százalék elérése is jó eredménynek számít. Tapasztaljuk, hogy megoldásunk bevezetésével az OEE azonnal mintegy 5 százalékkal nő, pusztán azért, mert az alkalmazottak tudják, hogy mérik a munka hatékonyságát. Ha a vállalat a gyártósorokat versenyezteti, az még 3 százalékot ad ehhez. A növekedés azonban a problémák okait feltáró elemzésekkel tehető fenntarthatóvá, az OEE folyamatos méréssel, elemzéssel és optimalizálással javítható.

 


A platform nemcsak az automatizálában, a kobotok és a logisztikai robotok vezérlésében, hanem a fejlett digitális technológiák révén a fiatal munkaerő toborzásában is segíti az ipari vállalatokat.


 

A munkavégzés valós idejű, kiterjesztett valóságra (AR-re) épülő támogatását is megkönnyíti a megoldás, miként az integrált, digitális környezet kialakítását is, amely az ügyfelek által konfigurált termékek gyártásához és az értékesített termékekről érkező, diagnosztikai adatok hasznosításához szükséges. A McKinsey elemzése (Digital Compass for Industry 4.0 applications) szerint Ipar 4.0-s fejlesztéseikkel a vállalatok a gépek állásidejét 30-50 százalékkal, a karbantartás költségeit 10-40 százalékkal, a minőség költségét 10-20 százalékkal csökkenthetik, míg a tervezés pontosságát 85 százalékkal növelhetik.

– Saját módszertannal segítjük IoT platformunk bevezetését, amelyhez három használati esetet jelölünk ki – mondta Tunkel Richárd. – Egészséges verseny alakul ki így a projektek között, és az esetleges szervezeti változásoknak sem eshet áldozatul a teljes ipar 4.0-s kezdeményezés. Érdemes olyan eseteket választani, amelyekben 3 hónap alatt mérhető eredmény, látható megtérülés érhető el, és adott a házon belüli hős, aki a projektet sajátjának érzi, elkötelezett a megvalósítás mellett. Ilyen használati eseteket pár nap alatt eddig minden ügyfelünknél találtunk.

Az első sikerek láttán azután megnő a kedv, a vállalat egyre több IoT projektet épít egymásra, amit tudásátadással is támogatunk. Platformunkat emellett bevittük a BME Technológiai Központjába, ahol a magyar kkv-k is meggyőződhetnek róla, hogy nyílt forráskódú megoldásunkkal a multinacionális ipari cégekhez hasonlóan ők is elindulhatnak az Ipar 4.0 útján. Nemcsak érdemes erre vállalkozniuk, hanem ezt meg kell lépniük, mert 3-4 év távlatában enélkül már aligha lesz helyük a beszállítói láncban.

Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!