Az arányos szeleptechnológia ezt is lehetővé teszi!
A kartoncsomagolást – fenntarthatósága miatt – egyre gyakrabban használják a műanyag csomagolás helyett. Az összecsukható dobozok gyártásának egyik legfontosabb lépése a dobozok lapjainak rendkívül precíz ragasztása. A Baumer hhs vállalat a DPP kétdugattyús szivattyúval – amelyben a Festo VPPM arányos szelepe dolgozik – az ilyen típusú alkalmazások specialistája és globális piacvezetője.

 

A hajtogató-ragasztógépek a vágógépből származó dobozlapokat hajtogatással és ragasztással kész hajtogatott dobozokká dolgozzák fel. A ragasztó felhordása előtt sok dobozt a gép mozgási irányában és keresztben is kell hajtogatni. Ez biztosítja, hogy a dobozok később könnyedén összeállíthatók legyenek. A hajtogatott dobozokat később automata csomagológépek állítják össze és töltik meg márkás gyártó és gyógyszeripari vállalatok számára.

Lényeg a gyorsaság és a pontosság

A ragasztógépek anyagtovábbítási sebessége percenként több mint 700 méteres sebességet ér, és a csomagolás méretétől függően óránként jóval több mint 40000 hajtogatott doboz ragasztására képesek. "A megfelelő mennyiségű ragasztó megfelelő helyre történő felvitele tehát nem könnyű feladat" – magyarázza Marco Ahler, a Baumer hhs műszaki igazgatója.

 

Baumer - nagy pontosságú ragasztás: Hajtogatott dobozok nagy pontosságú ragasztása: a Baumer hhs rendszerei lehetővé teszik a ragasztó milliméteres pontosságú felhordását anélkül, hogy a nyersanyaggal érintkezne, még a legnagyobb gyártási sebesség mellett is.
 

 

A Baumer hhs rendszerei biztosítják, hogy a ragasztó felvitele milliméteres pontossággal, a nyersanyaggal való érintkezés nélkül történjék, még nagyon nagy gyártási sebesség mellett is. A zárt rendszer minimalizálja a tisztítási és beállítási időt. Folyamatosan, hulladék nélkül hordja fel a ragasztót a legkisebbtől a legnagyobb sebességig. A folyamat során moduláris rendszert alkalmaznak, amely nagynyomású ragasztóellátásból, gyorsan kapcsolható és kopásmentes elektromágneses felhordószelepekből, valamint egy felhasználóbarát vezérlőegységből áll, amely egy gombnyomással lehetővé teszi a munkadarab- és technológiaváltásokat.

Két henger, nyolchengeres teljesítmény

A ragasztási folyamat központi eleme a DPP kétdugattyús szivattyú. Ennek a szivattyúnak egy megadott nyomást kell biztosítania a ragasztóanyag felhordásához. A ragasztó felhordása légnyomással szabályozható. A szivattyú két egyszeres műkésű dugattyús szivattyúból áll, amelyek mindegyike csak a felfelé irányuló löket során fogyaszt sűrített levegőt, és a lefelé irányuló löket során kiszorítja a folyadékot a ragasztóhengerből. "Nevezhetjük kéthengeres motornak, amely egy nyolchengeres teljesítményével rendelkezik" – mondja Ahler, joggal büszkén.

 

 
Baumer - DPP kétdugattyús szivattyú: A Baumer hhs DPP ikerdugattyús szivattyúja: a ragasztási folyamat központi eleme - a kép alján a Festo VPPM arányos szelepe látható.

 

A bemenetre jutó sűrített levegő nyomását a szállítószivattyú áttételi arányának megfelelően szinte ingadozásmentes folyadéknyomássá alakítják át. Ez lehetővé teszi a szállított mennyiség gyors szabályozását és beállítását. A DPP szivattyúban egy nyomásérzékelő méri a kimeneti oldal nyomását. Egy zárt hurkú szivattyúvezérlő áramkör biztosítja a nyomás automatikus korrekcióját, ha a tényleges nyomás eltér a célnyomástól.

Ez különösen akkor előnyös, ha a folyadékot szakaszosan adagolják. A tesztek azt mutatják, hogy nyitott folyadékszelep mellett a DPP-szivattyú spontán képződő cseppje 25-50%-kal kisebb, mint a kimeneti nyomásszabályozással ellátott szivattyú esetében, miközben a cseppet sokkal gyorsabban és megbízhatóbban fogja fel a zárt hurkú vezérlés. Ezenkívül a kritikus folyadékok kisebb igénybevételnek vannak kitéve, és nagyrészt megőrzik eredeti konzisztenciájukat.

Precizitás arányos szeleppel

A DPP dugattyús szivattyú a folyadék helyett a bemeneti levegő nyomását szabályozza a Festo precíz VPPM arányos szabályozójával, és így állítja be a szükséges folyadéknyomást. Lineáris nyomásszabályozási tartománya 0,06 és 6 bar között van. Egy 8:1 áttételű, 8 és 40 bar között működő szállítószivattyú esetében ez megbízható folyadéknyomás-szabályozási tartományt jelent.

 

Baumer - VPPM arányos nyomásszabályozó: A DPP dugattyús szivattyú a folyadék helyett a bemeneti levegő nyomását szabályozza a Festo precíz VPPM arányos szabályozójával, és így állítja be a szükséges folyadéknyomást.
 

A sűrített levegő fogyasztása arányos a ragasztóanyag nyomásával. A kimeneti oldali folyadéknyomás helyett a bemeneti nyomás szabályozásának előnye, hogy csak annyi sűrített levegőt kell fogyasztani, amennyi a tényleges üzemi körülményekhez szükséges. Ennek eredményeként az üzemeltetési költségek általában jelentősen csökkenthetők, ha a maximális szállítási nyomásra ritkán van szükség. A Baumer hhs esetében ez nem is lehetne egyértelműbb: "Az ikerdugattyús szivattyú tervezője, Maren Pyttel azt mondta nekem, hogy sok mindent változtathatunk még a konstrukción, de a szivattyúnak a Festo arányos szelepével kell működnie" – magyarázza Ahler.

 

 

(Nyitókép: Baumer  ragasztógép) A ragasztógépek anyagtovábbítási sebessége percenként több mint 700 méteres sebességet ér, és a csomagolás méretétől függően óránként jóval több mint 40000 hajtogatott doboz ragasztására képesek.

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.