Autodesk Inventor és Fusion 360 együttműködés
Az Autodesk rendkívül széles termékpalettával rendelkezik, amelyen belül az Inventor már 1999 óta, a Fusion 360 pedig 2013 óta elérhető. A két rendszert az Autodesk különböző felhasználói réteg számára készítette, de az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a határ egyre inkább elmosódik a két rendszer között.

 

Egyre több felhasználó aknázza ki mind a két rendszer előnyeit, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy az adatcsere zökkenőmentes legyen mind a két irányba. A két szoftver közötti adatcsere az Autodesk Desktop Connector alkalmazás segítségével történik, ami szinkronizálja a fájlokat a lokális mappa és a felhő tárhely között. A szinkronizált tárhelyről asszociatívan lehet beépíteni a két szoftverbe egymás modelljeit, így az utólagos változtatásokat követően egyszerűen csak frissíteni kell a hivatkozást. A modell megosztás további egyszerűsítését szolgálja az Inventorba beépített Fusion eszköztár, melynek használatával közvetlenül az Inventor felületén lehet kiválasztani a megosztandó komponenseket és a Fusion használni kívánt modulját, valamint innen rögtön elindítható a Fusion is.

 

Az Inventor Fusion eszköztárával egyszerűbb az adatmegosztás

 

Generative Design

A Generative Design egy felhő alapú, mesterséges intelligenciával megtámogatott termékoptimalizációs megoldás, aminek a segítségével jelentősen csökkenthető egy adott termék tömege, komplexitása és/vagy gyártási költsége. A peremfeltételei között meg kell adni a csatlakozó felületeket, a terheléseket, az elkerülendő területeket és az alkalmazható gyártástechnológiákat. A szoftver a számítás során az alapoktól építi fel a modellt, melyből sokféle különböző variációt készít és ezek tömegét és mechanikai szilárdságát grafikonon ábrázolja. A felajánlott lehetőségek közül ki lehet választani az összes megfelelő megoldást, majd ezeket analitikus modellként be lehet építeni a konstrukcióba.

 

A Generative Design új lehetőségeket biztosít a tervezésben és a gyártásban

 

3D nyomtatás

A Fusion 360 sokkal több lehetőséget kínál a 3D nyomtatás területén az Inventorhoz képest, ráadásul a külön megvásárolható Additive Build Extension segítségével fémporos eljárásokhoz szükséges további eszközökkel bővíthető. A modulban ki lehet választani a nyomtató pontos típusát, el lehet rendezni a munkatérben a nyomtatandó termékeket, be lehet állítani a nyomtatási paramétereket és szimulálni lehet a nyomtatási folyamatot.

 

Az Additive Build Extension fémnyomtatáshoz szükséges funkciókkal egészíti ki a Fusiont

 

Végeselemes analízis

A Fusion 360 és az Inventor végeselem moduljának képességei nagyjából megegyeznek és szükség esetén mind a kettő tovább bővíthető, Inventor esetében a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található Inventor Nastran-, Fusion esetében pedig a Simulation Extension kiegészítő segítségével. Szimuláció területén az Inventor felhasználóknak a munkáját a Fusion több szempontból is segítheti.

A fröccsöntés szimuláció jelenleg csak a Fusionben elérhető, így ezekben az esetekben mindenképpen szükség van rá, emellett a Fusionben van lehetőség felhő alapú számítás futtatására is, ami tehermentesíti a rendelkezésre álló számítógépeket, így azokat más feladatokra lehet használni. Amennyiben gyakran kell ilyen jellegű számításokat végezni, úgy az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a feladatokat egy erre szakosodott kolléga, külön gépen, egy jelentősen kedvezőbb árú termékkel meg tudja valósítani az Inventorban végzett tervezési feladatokkal párhuzamosan.

 

A Fusion végeselemes modulja hőfeszültség vizsgálatára is alkalmas

 

Összességében ki lehet jelenteni, hogy mind az Inventor, mind a Fusion egy kiváló tervezőszoftver, melyek más-más feladatokban erősebbek, ezért a tervezési és gyártási folyamatok ismeretében az optimális szoftverállomány meghatározásához érdemes megvizsgálni mind a két rendszer lehetőségeit.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.
Kiberbiztonság - mindkét oldalon hadrendbe áll az MI
Napjaink gyors ütemű technológiai fejlődése különösen nagy hatással van a kiberbiztonságra. Felgyorsult a macska-egér játék: a kiberbűnözők a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel finomhangolják a tevékenységeiket a legújabb védelmi vonalak megkerüléséhez.
Továbbra is államiak a legnagyobb felvásárlási tranzakciók Magyarországon
A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének.
Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok
A munkavállalók egészségének és jogszerű foglalkoztatásának elősegítése miatt ezért érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől.