Adatok megbízható továbbítása a gyártásban
A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás.

 

Joggal, hiszen a valós idejű kapcsolatnak köszönhetően nagy mennyiségű adat gyors továbbítására alkalmas. A Profinet technológia mozgó rendszerekben való felhasználási lehetőségeinek a korábbinál még intenzívebb kutatása érdekében az igus az ehhez szükséges kábelek szakértőjeként csatlakozott a Profibus Nutzerorganisation e.V.-hez. Az IHS Markit által végzett kutatások szerint a Profinet az ipar Ethernet-kommunikációs rendszereként funkcionál. Az újonnan telepített csomópontok száma alapján a Profinet 2018-ban majdnem 30%-os piaci részesedést ért el.

A technológiát a Profibus Nutzerorganisation e.V. (rövidítve: PNO) fejlesztette ki. „Mivel számos iparágban egyre több helyen alkalmazzák a Profinet megoldásokat a mozgó rendszerekben, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a dinamikus kábelek szakértőjeként csatlakozzunk a Profibus Nutzerorganisation e.V.-hez. Célunk ezzel a technológia továbbfejlesztésének elősegítése” – foglalja össze a döntés hátterét Andreas Muckes, a chainflex kábelekkel foglalkozó részleg vezetője. „Ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy kábelrendszereink mindig megfelelnek az aktuális villamossági követelményeknek.”

 

 

A Profinet nyilvánvaló előnyöket tartogat az iparág számára, hiszen az Ethernet protokollon keresztül nagy mennyiségű adat akár 100 Mbit/s sebességű továbbítására is lehetőséget nyújt. Ez azonban azzal is jár, hogy a gépeknek és a kábeleknek a szűk helyeken egyre dinamikusabban kell mozogniuk, ami a normál kábelek számára meglehetősen nagy kihívást jelent. Az igus ezért több mint 25 éve fejleszt és gyárt kifejezetten energialáncokban és robotokban használható kábeleket. Csak a Profinet szabványnak megfelelően az igus kilenc kábeltípust kínál, amelyek különféle alkalmazási területeken használhatók.

A kábelek minden igénybevételt jól bírnak

A chainflex Profinet kábelek négyféle anyagú köpennyel, négyféle hajlítási sugárral és kétféle csavarodási szöggel kaphatók. Az igus termékkínálatában megtalálhatók a szűk beszerelési helyekre telepíthető, nagy sebességekre és háromdimenziós mozgásokra egyaránt alkalmas kábelek, amelyek robotokon vagy szabadon mozogva is akár ±360 fok/m elmozdulásra képesek. A kábelek többféle jóváhagyással is rendelkeznek, többek között például UL, NFPA, EAC és CTP tanúsítással. A termékek közvetlenül készletről rendelhetők a kívánt hosszúságban.

A cég valamennyi kábelét saját, 3800 négyzetméteres laboratóriumában valós körülmények között veti alá a lehető legalaposabb teszteknek. A 63 mm-es hajlítási sugarú CFBUS.LB.060 Profinet kábel a tesztek során például több mint 65 millió elmozdulást végzett. A kiterjedt laboratóriumi tesztelésnek köszönhetően a chainflex kábelekhez a világon egyedülálló módon 36 hónapos működési garancia jár. Igény szerint a kábelek readycable kivitelben, azaz teljesen készre szerelve is kaphatók. Tökéletes példa erre a Telegärtner M12-es kerek csatlakozójával ellátott kábel. A Profinet technológiával és a chainflex Profinet kábelekkel kapcsolatban ez az oldalon olvashat bővebben.

Az MI technológiára felkészültek előtt óriási lehetőségek állnak
A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak - derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből.
Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg
Az E.ON Hungária vállalatcsoport felelős a teljes Dunántúl, valamint Budapest és Pest vármegye nagy részében a villamosenergia-hálózat üzemeltetéséért, azaz több mint 5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért.
Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése
Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését.
Szervotechnológia extrém teljesítőképességet igénylő alkalmazásokhoz
Az AM8300 sorozatú szervomotorok megjelenésével a Beckhoff termékpalettája beépített vízhűtéses modulrendszerű motorcsaláddal bővült.
Autonóm repülésre képes mesterséges méhraj
A Bionic Learning Network több mint 15 éve foglalkozik a repülés varázsával. A madarak szárnyalásának technikai megfejtése után (Festo SmartBird) a csapat számos más lény repülésének természetes alapelveit is kutatta és technológiai módszerekkel meg is valósította.