A villamosenergia-tárolás társasági adókedvezményt ér
Az őszi adócsomag több területen is újrahangolta az energiahatékonysági beruházások után igénybe vehető kedvezmények rendszerét. Újdonság, hogy 2024-től társasági adókedvezmény vehető igénybe a villamosenergia-tárolók létrehozását célzó beruházások esetén is.

 

A 2022-ben kezdődött energiaválság természetessé tette, hogy a vállalkozások minden korábbinál tudatosabban figyelnek az energiafelhasználásra, és intenzíven dolgoznak az energiahatékonyságot javító fejlesztéseken, beruházásokon. Ez a korábbiaknál több lehetőséget ad a vállalatoknak a társasági adókedvezmények területén, hiszen az új szabályozással az eddig adókedvezménnyel érintett energetikai modernizációra vonatkozó beruházások köre is bővült.

Valamint 2024-től már társasági adókedvezmény vehető igénybe a villamosenergia-tárolók létrehozását célzó beruházások után is – közölte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere. A szakember jelezte, hogy a január 1-jétől érvényes változások szerint a kedvezmény a beruházás évében vagy a következő adóévben, illetve az azt követő 5 éven keresztül érvényesíthető.

 

Ez az új adókedvezmény a beruházás jelenértéken elszámolható költségének legfeljebb 30 százaléka vagy 30 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet. Viszont sem fejlesztési adókedvezménnyel, sem az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményével együtt nem vehető igénybe. Az adókedvezmény akkor érvényesíthető, ha a villamosenergia-tároló energiájának évi legalább 75 százalékát közvetlenül összekapcsolt megújulóenergia-termelő létesítményből nyeri – emelte ki a legfontosabb részleteket dr. H. Nagy Dániel.

 

Fontos szempont, hogy az adókedvezmény igénybevételének első évére vonatkozó társasági adóbevallás időpontjában az adózóknak már rendelkezniük kell érvényes és hatályos hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződéssel. „Vagyis az időzítés rendkívül fontos. Az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szándék ugyanis csak a beruházás kezdetét megelőzően jelenthető be a Pénzügyminisztérium honlapján elérhető nyomtatványon” – tette hozzá dr. H. Nagy Dániel. Mint mondta, az adókedvezményhez kapcsolódó részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletre azonban még várni kell.

Régi-új beruházási kedvezmények

A Mazars partnere újdonságként értékelte az épületekre irányuló energiahatékonysági beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó adókedvezményt. Ez akkor vehető igénybe szintén hat éven át, ha a beruházás eszköztől függően 10-20 százalékos javulást eredményez az épület primerenergiában mért energiahatékonyságában. A primerenergia is új fogalom: az olyan megújuló és nem megújuló forrásból származó energiát jelenti, amely nem esett át átalakításon vagy feldolgozási eljáráson.

A primerenergiára vonatkozó hatékonyságváltozás igazolásához, ezáltal az adókedvezmény igénybevételéhez az adózóknak szükségük van a kezdeti primerenergia-igényt és annak várható csökkenését igazoló energetikai tanúsítványra. Az ehhez kapcsolódó adókedvezmény általános mértéke (a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen számítva) nem haladhatja meg az elszámolható költség 15 százalékát vagy 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

Az alternatív beruházások adókedvezménye

Szintén az őszi adócsomag része, és már 2023. december 1-jétől hatályos változás, hogy az energiahatékonysági beruházások után igényelhető társasági adókedvezmény esetén a szabályozás bevezette az alternatív beruházás és felújítás fogalmát, amely alapján nem a teljes beruházási költség jelenti az adókedvezmény alapját, hanem kizárólag az a többletköltség, amelyik kifejezetten az energiahatékonysághoz köthető – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel.

A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szakértője üdvözölte, hogy a jogszabály konkrét szabályokat tartalmaz az alternatív beruházás értékének kiszámításához és az elszámolható költségek körének megállapításához. Ezzel egy időben az adócsomag 15 millióról 30 millió eurónak megfelelő forintösszegre emelte az igénybe vehető adókedvezmény mértékét.

Az elszámolható költségek százalékában kifejezett általános korlátja Budapesten változatlanul 30 százalék, az ország többi részén 45 százalék. De ha az adózó a költségeket az energiahatékonyságot javító beruházás esetén alternatív beruházás vagy felújítás alkalmazása nélkül számolja el, az adókedvezmény mértéke legfeljebb ezen mértékek fele lehet.

 

A már végrehajtott beruházás és felújítás tekintetében is megengedőbbé váltak a szabályok. A már elfogadott, de még nem hatályos uniós szabványnak való megfelelés érdekében akkor is igénybe vehető az adókedvezmény, ha az érintett beruházást legfeljebb 18 hónappal a szabvány hatályba lépése előtt befejezték”– húzta alá dr. H. Nagy Dániel.

 

A szakértő felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az adókedvezmény nem vehető igénybe, ha a beruházás kapcsolt energiatermelés, távfűtés, távhűtés támogatására vagy fosszilis tüzelőanyaggal (így például földgázzal) működő energiatermelő tárgyi eszköz telepítésére irányul.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?