A SZTAKI kutatói elkészítették a DJI M600 multikopter szimulációs modelljét
Az Intézet által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) kutatói elkészítették a DJI M600 szimulációs modelljét, ezzel a multikopter egyszerűbben és gyorsabban tesztelhető, és attól sem kell félni, hogy lezuhan. A kutatók által készített modellt bárki ingyen letöltheti.

 

A HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) kutatói először úgynevezett rendszeridentifikációt végeztek a DJI M600 multikopter számítógépes szimulációs modelljének (Matlab) előállításához. A kutatók a multikopter repülésekor mért bemeneti referenciajelek (magasság, sebesség, bedöntés) és kimeneti mozgásállapotok (sebesség, szögsebesség) kapcsolatát írták le matematikai egyenletekkel.

Ezekből a bemenet-kimenet kapcsolatokból állítható össze a drón szimulációs modellje, mely ugyanúgy vezethető, mint a valós drón, csak éppen a lezuhanás kockázata nélkül. A modell segítségével egyszerűbb és gyorsabb a bonyolult fedélzeti szabályzók tesztelése, mivel első körben nem szükséges a szabályzó fedélzeti rendszeren való implementációja és valós repülési tesztek szervezése sem.

A szabályzó különféle pozíció és sebesség referenciajelek alapján vezeti a drónt, ami ezzel képes például egy gépjármű követésére, ahogyan az előfutár drón projektben is történt. A fedélzeti rendszeren való implementáció és a repülési tesztek mellőzése nemcsak fejlesztési időt takarít meg, de biztonságosabbá is teszi a fejlesztést, szimulációban szűrve ki azokat a lehetséges hibákat, amik a valós repülésben géptöréshez vezetnének.

Az identifikált matematikai modell a drón gyári, alacsony szintű szabályzóját is tartalmazza, és referencia bemenetei tökéletesen megfelelnek a DJI OSDK (Onboard Software Development Kit) bemeneteink ezzel is segítve a modellen fejlesztett szabályzók valós használatát. Így az implementáció során már nem szükséges a szabályzó által generált referencia jelek konverziója, azokkal a drón a DJI OSDK-n keresztül közvetlenül vezethető.A modell leírását és magát a modellt a szerzők az MDPI Aerospace szakmai folyóirat legutóbbi számában publikálták, így az mindenki számára ingyen hozzáférhető.

 

| Forrás:  HUN-REN SZTAKI

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?