A költséges jogviták elkerülhetők a digitális dokumentáció használatával
Az építőiparban és az ingatlanpiacon minden nap óriási tétek forognak kockán: egyetlen jogvita nem csak az aktuális projektet, hanem az érintett vállalatok gazdasági sikerét, szakmai jó hírét is megtépázhatja. Ezek a kockázatok azonban jelentősen mérsékelhetők a megfelelő építőipari projektmenedzsment szoftverek alkalmazásával.

 

Borús kép rajzolódik ki a kockázatcsökkentésre, vitarendezésre szakosodott globális tanácsadó cég, a HKA átfogó tanulmányából. Az elemzett 1600 projekt résztvevői 80 milliárd dollár anyagi veszteséget szenvedtek el és 840 évnyi késést halmoztak fel a különböző követelésekből fakadó jogviták miatt. A pereskedések a pénzügyi károk mellett óriási terhet rónak a vállalatokra, a dominóeffektus miatt az egyik probléma hozza a másikat, a folyamat végén a cégek szakmai hírneve, eredményes működése is veszélybe kerülhet. Az osztrák PlanRadar arra hívta fel a figyelmet, hogy a viták kezelését szolgáló megoldások eltérő hatékonyságúak, ezért különösen fontos a különbségek azonosítása, a megfelelő módszer alkalmazása.

 

A dominóeffektus miatt az egyik probléma hozza a másikat, a folyamat végén a cégek szakmai hírneve, eredményes működése is veszélybe kerülhet

 

A hagyományos eszközök bevetése, – mint például a munkavállalók rendszeres képzése, a független, harmadik fél által végzett felülvizsgálatok megrendelése, a jogi tanácsadás és a közvetítői szolgáltatások igénybevétele vagy a biztosítások megkötése – természetesen indokolt lépések, de általában költségesek és bonyolultak. Az építőipari projektmenedzsment szoftverek ebből a szempontból egyszerűbb és hatékonyabb megoldásokat kínálnak, mert anélkül javítják a dokumentáció minőségét, hogy állandóan felül kellene vizsgálni a projektek megvalósításának folyamatait, ennek köszönhetően megbízható nyilvántartást és jogbiztonságot nyújtanak.

A jogi kockázatok minimalizálására irányuló megoldások közül a digitális projektdokumentáció különösen hatékony: proaktív és költséghatékony eszköz, amely átfogó, könnyen áttekinthető és érthető dokumentációt biztosít, így támogatva a projektek és szereplőik hatékony védelmét az esetleges vitákban, perekben. A digitális megoldások egyik legfontosabb jellemzője, hogy képesek megváltoztathatatlan nyilvántartásokat létrehozni. Ezeket a feljegyzéseket nem lehet meghamisítani, utólag nem módosíthatók, ami felbecsülhetetlen értéket jelenthet a vitás esetekben.

„Az építőipari projektmenedzsment szoftver nem csupán eszköz – pajzsként és stratégiai partnerként is jól működik a jogviták elkerülésében, amelyek gyakran a minőségbiztosítás hiányosságaiból és az előírások figyelmen kívül hagyásából fakadnak. A megfelelő szoftver itt bizonyítja igazán az értékét, mert mindent rögzít, segít nyomon követni, felidézni a fontos a részleteket: Ki döntött, miről, mikor és miért? A digitalizáció a kezdetektől fogva biztosítja a projektek védelmét, támogatja, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. A mai digitális világban egy ilyen eszköz nélkülözhetetlen. Nemcsak védi a projekteket, hanem azt is biztosítja is, hogy azok elejétől a végéig sikeresek legyenek” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

Hogyan lehet egy vállalat sikeres az építőipar komplex világában? A kulcs a proaktív tervezés. A célorientált munkamódszerek – például a részletes nyilvántartás, a valós idejű kommunikáció és a pontos, részletes jelentéstétel – alkalmazása megteremti a projektek biztonságának alapjait. Ezek a lépések segítenek racionalizálni az irányítási feladatokat, jelentősen csökkentik a félreértések vagy viták kialakulásának kockázatát, ami megóvja a beruházásokat, fejlesztéseket az esetleges jogi problémáktól, megerősíti a jól működő, a kölcsönös bizalmon nyugvó kommunikációt valamennyi szereplő között. Ezért fontos a megfelelő, az adott igényeknek leginkább megfelelő építőipari projektmenedzsment szoftver alkalmazása.

 

A német példa
 
Németország egyik meghatározó ingatlanfejlesztője, a BUWOG Bauträger GmbH egy 55 ezer lakóegység átépítését érintő beruházásban szembesült azzal, hogy a projektmenedzsmentben és a hibakövetésben változásra van szüksége. A hatékonyság növelése és a jogi kockázatok csökkentése érdekében a vállalat részletesen elemezte a hibakezelési folyamatokat, és arra jutott, hogy a különböző, gyakran nem megfelelő csatornákon bejelentett hibák információveszteséget okoztak és a nyomon követhetőség hiányához vezettek.
 
Az eredmények egyértelművé tették, hogy át kell állniuk egy modern hibakezelési rendszerre, ami nemcsak a hiányosságok jelentését és felszámolásuk nyomon követését egyszerűsíti, hanem az átláthatóságot és a hatékonyságot is növeli. A váltásnak köszönhetően az érintettek a digitális állapotjelentés segítségével valós időben kaptak tájékoztatást a hibákról, ami egyértelművé tette számukra az új megoldás számos előnyét a projektek fázisainak jobb nyomon követhetőségtől kezdve az erőforrások hatékony felhasználásán át a folyamatok optimalizálásáig.
 

 

 

| illusztrációk: Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?