A kezdő mérnökök nettó 650 ezerért indulnának a pályán
A tavalyi évhez képest emelkedett a fiatal pályakezdők bérigénye az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös felmérése szerint.

 

A műszaki felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók közel kétharmada, 62,5 százaléka külföldön (is) tervezi a munkakeresést, de az országon belül még mobilisabbnak bizonyultak a jövő mérnökei – derül ki az autopro.hu és a Trenkwalder közös felméréséből. Az Automotive Hungary autóipari szakkiállításon megrendezett Techtogether Automotive Hungary diákversenyhez kapcsolódva a szervező autopro.hu a Trenkwalder Recruitment Kft-vel együttműködésben közös felmérést készített, melyben több mint 400, a hazai műszaki képzésben résztvevő mérnökhallgató pályaorientációs, bérezési és elhelyezkedési elképzeléseit mérték fel. A válaszokból kiderül, hogy a hallgatók 70 százaléka a diploma megszerzését követően kész az országon belül olyan helyre költözni, ahol a végzettségének megfelelő nyitott pozíciót talál.

Ez az arány valamelyest kisebb a tavaly 75 százaléknál, de még mindig elmondható, hogy a jövő mérnökei körében magas a költözési hajlandóság. Ezt persze nem ingyen teszik a frissen diplomázók: a Magyarországon elhelyezkedni kívánó mérnökhallgatók 57 százaléka legalább nettó 650 ezer forintot szeretne keresni, de a válaszadók 22 százaléka már kezdő mérnökként is legalább havi nettó 850 ezer forintot keresne. További 32,5 százalék minimum nettó 450 ezer forintot vár el, a maradék tíz százalék azonban beérné a nettó 250 ezer–450 ezer forintos sávval. Érdekesség, hogy tavaly a válaszadók 27 százaléka várt volna el kezdő mérnökként 850 ezer forint nettót, és további 45 százalék várt legalább 650 ezer forint nettó fizetést.

Sokan keresik a külföldi munka lehetőségét

A válaszadók 62,53 százaléka tervezi, hogy külföldön keres munkát a diploma megszerzése után. Ez az arány alig marad el a tavalyi 64 százaléktól. A külföldön szerencsét próbáló mérnökök 16,87 százaléka nettó 5500 eurós (mintegy 2,1 millió forint) bért vár el legalább, további közel 31 százalék pedig legalább 3500 eurót (mintegy 1,3 millió forint). Sokan élnének a home office lehetőségével is: bár a válaszadók közel 40 százaléka a munkahelyi munkavégzést preferálja, még nagyobb arányban (49,6 százalék) vannak azok, akik legalább két napot otthonról dolgoznának.

Azok aránya, akik csak otthonról szeretnének dolgozni, alacsony, nem éri el a 8 százalékot. Az autopro.hu és a Trenkwalder Recruitment Kft. immár második alkalommal végzett közös felmérést az autopro.hu által szervezett Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói versenyen résztvevő diákok körében. Idén 400-nál is több válasz született, a minta azonban nem tekinthető reprezentatívnak: többségében (70 százalék) férfiak töltötték ki a kérdőívet, és a válaszadók 63,2 százaléka Budapesten jár felsőoktatási intézménybe.

 

| Forrás: autopro.hu | Trenkwalder | Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

A termelés visszatelepítése saját országon belülre: okok, kihívások és lehetőségek
Az offshoring - a gyártás áthelyezése az alacsonyabb költségű országokba - elvesztette fényét. Egykor az erősebb versenypozíció kiépítésének egyik módjaként tekintettek rá, ma azonban úgy tűnik, hogy sebezhetőséget és korlátokat jelent.
Elindult a Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése
Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.
Takarékos megoldás a Te otthonodba is!
A modern technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az energiatakarékos megoldások, amelyek nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem gazdaságilag is előnyösek.
Hajtásrendszer-megoldások a szimplexitás jegyében
Ha valaki nyomon követi, melyek az aktuális felkapott témák, biztosan találkozott már a szimplexitás kifejezéssel. Az elnevezés a szimplicitás és a komplexitás összevonásából keletkezett, és első ránézésre ellentétpárt foglal magában.
Szimulációs szoftverrel állapították meg egy csésze tea keverésének leghatékonyabb módját
A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?