A Festo a klímasemlegesség felé vezető úton
Az automatizálási technológia esslingeni gyártója jelentősen csökkenti a szén-dioxid-lábnyomát.

 

"A Festo a következő két évben jelentősen csökkenteni fogja szén-dioxid-lábnyomát. Ennek eredményeképpen 2023 végére valamennyi termelési és logisztikai telephelyünk, valamint a németországi értékesítési irodák és az esslingeni vállalati központ CO2-semleges lesz" – magyarázza a Festo igazgatótanácsának elnöke, Dr. Oliver Jung, a munkatársakhoz intézett év végi beszédében.

 

 

Az Igazgatóság kiterjedt beruházásokról és felszabadított költségvetési forrásokról döntött annak érdekében, hogy a Scope1 és Scope2 kibocsátások (saját energiatermelés és -beszerzés a Greenhouse Gas Protocol szerint) semlegesítése megvalósítható legyen.

 

A tervezett intézkedéseket négy fő területen hajtják végre:
 
► A termelés energiahatékonyságának javítása. A jövőben az új épületeket is úgy tervezik, hogy a légkondicionálás tekintetében CO2-semlegesek legyenek.
 
► A vállalat saját megújuló energiatermelésének fotovillamos bővítése jelentősen csökkenteni fogja a külső forrásokból vásárolt villamos energia mennyiségét.
 
► Hasonlóképpen, a 100%-os zöldáramra való áttérés is megvalósításra kerül.
 
► A következő években pedig világszerte a Festo összes ingatlanában ökológiailag ésszerű kompenzációs projekteket hajtunk végre a meglévő fűtési rendszerek és a járműpark elkerülhetetlen átállási időszakainak áthidalására.
 
 
A Festo a saját fenntarthatósági stratégiáját az ENSZ stratégiai fejlesztési céljai (SDG-k) mentén alakította ki, és szilárdan rögzítette a 2025-ös vállalati stratégiájában. A Festo úgy véli, hogy az automatizálás és a műszaki oktatás területén nyújtott szolgáltatási palettája jó úton halad afelé, hogy fenntartható, innovatív és versenyképes megoldásokat kínáljon ügyfeleinek.
 
Vállalati felelősségvállalás: Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megfelelő cselekvési területek a Festo-nál.
 
 
 
Ebben az összefüggésben az úgynevezett Scope3 kibocsátások (azaz a saját területünkön kívüli upstream és downstream kibocsátások) egyre fontosabb szerepet fognak játszani. Itt egyrészt a beszerzésből és a logisztikából, másrészt a termékeink ügyfelek általi felhasználásából származó kibocsátásokat vesszük figyelembe. A Festo termékek használat közbeni energiafogyasztásának csökkentése a kutatás-fejlesztési tevékenységünk középpontjában áll. Ennek érdekében a 2022-es hannoveri vásáron úttörő innovációkat mutatunk be ügyfeleinknek.
 
 
A Festo világszerte már hét napelemes rendszerrel rendelkezik, ebből kettő az esslingeni központban található (itt az Automation Center). (Kép: Festo SE & Co. KG)
 
A klímasemlegességhez vezető úton az ipar egésze kulcsszerepet fog játszani. A digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a fenntartható energiakoncepciók és az ellenálló infrastruktúrák kölcsönhatásában új megoldások születnek majd. Ehhez kapcsolódóan a változó képesítési követelmények új lendületet adnak a műszaki oktatásnak is. A Festo úgy véli, hogy ideális helyzetben van ahhoz, hogy kivegye a részét a klímasemleges jövőből.
 
 
 
A legnagyobb napelemes rendszer a kínai Jinan üzemben található. (Kép: Festo SE & Co. KG)
 
A CO2-semlegességre vonatkozó döntésével a Festo családi vállalatként felelősséget vállal, és hozzájárul az emberiség előtt álló legnagyobb feladat, az éghajlatváltozás és annak következményei elleni küzdelem megoldásához. "Meggyőződésünk, hogy az üzlet és az ipar ökológiai átalakítása iránti elkötelezettségünk értelmes orientációt nyújt mindannyiunk számára, egyben széles körű lehetőségeket is kínál" - mondja Dr. Oliver Jung, az igazgatótanács elnöke.
 
Címlapkép: Barcelonában 2008 óta létezik homlokzati napelemes rendszer a helyi leányvállalat épületén. (Kép: Festo SE & Co. KG)
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.
Gépgyártói Konferencia, ahol Te vagy a középpontban!
Fókuszban a gépgyártás és berendezésgyártás címmel idén is megrendezi nagyszabású, 2 napos IPARTY szakmai konferenciáját a Phoenix Contact!