A Festo a klímasemlegesség felé vezető úton
Az automatizálási technológia esslingeni gyártója jelentősen csökkenti a szén-dioxid-lábnyomát.

 

"A Festo a következő két évben jelentősen csökkenteni fogja szén-dioxid-lábnyomát. Ennek eredményeképpen 2023 végére valamennyi termelési és logisztikai telephelyünk, valamint a németországi értékesítési irodák és az esslingeni vállalati központ CO2-semleges lesz" – magyarázza a Festo igazgatótanácsának elnöke, Dr. Oliver Jung, a munkatársakhoz intézett év végi beszédében.

 

 

Az Igazgatóság kiterjedt beruházásokról és felszabadított költségvetési forrásokról döntött annak érdekében, hogy a Scope1 és Scope2 kibocsátások (saját energiatermelés és -beszerzés a Greenhouse Gas Protocol szerint) semlegesítése megvalósítható legyen.

 

A tervezett intézkedéseket négy fő területen hajtják végre:
 
► A termelés energiahatékonyságának javítása. A jövőben az új épületeket is úgy tervezik, hogy a légkondicionálás tekintetében CO2-semlegesek legyenek.
 
► A vállalat saját megújuló energiatermelésének fotovillamos bővítése jelentősen csökkenteni fogja a külső forrásokból vásárolt villamos energia mennyiségét.
 
► Hasonlóképpen, a 100%-os zöldáramra való áttérés is megvalósításra kerül.
 
► A következő években pedig világszerte a Festo összes ingatlanában ökológiailag ésszerű kompenzációs projekteket hajtunk végre a meglévő fűtési rendszerek és a járműpark elkerülhetetlen átállási időszakainak áthidalására.
 
 
A Festo a saját fenntarthatósági stratégiáját az ENSZ stratégiai fejlesztési céljai (SDG-k) mentén alakította ki, és szilárdan rögzítette a 2025-ös vállalati stratégiájában. A Festo úgy véli, hogy az automatizálás és a műszaki oktatás területén nyújtott szolgáltatási palettája jó úton halad afelé, hogy fenntartható, innovatív és versenyképes megoldásokat kínáljon ügyfeleinek.
 
Vállalati felelősségvállalás: Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megfelelő cselekvési területek a Festo-nál.
 
 
 
Ebben az összefüggésben az úgynevezett Scope3 kibocsátások (azaz a saját területünkön kívüli upstream és downstream kibocsátások) egyre fontosabb szerepet fognak játszani. Itt egyrészt a beszerzésből és a logisztikából, másrészt a termékeink ügyfelek általi felhasználásából származó kibocsátásokat vesszük figyelembe. A Festo termékek használat közbeni energiafogyasztásának csökkentése a kutatás-fejlesztési tevékenységünk középpontjában áll. Ennek érdekében a 2022-es hannoveri vásáron úttörő innovációkat mutatunk be ügyfeleinknek.
 
 
A Festo világszerte már hét napelemes rendszerrel rendelkezik, ebből kettő az esslingeni központban található (itt az Automation Center). (Kép: Festo SE & Co. KG)
 
A klímasemlegességhez vezető úton az ipar egésze kulcsszerepet fog játszani. A digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a fenntartható energiakoncepciók és az ellenálló infrastruktúrák kölcsönhatásában új megoldások születnek majd. Ehhez kapcsolódóan a változó képesítési követelmények új lendületet adnak a műszaki oktatásnak is. A Festo úgy véli, hogy ideális helyzetben van ahhoz, hogy kivegye a részét a klímasemleges jövőből.
 
 
 
A legnagyobb napelemes rendszer a kínai Jinan üzemben található. (Kép: Festo SE & Co. KG)
 
A CO2-semlegességre vonatkozó döntésével a Festo családi vállalatként felelősséget vállal, és hozzájárul az emberiség előtt álló legnagyobb feladat, az éghajlatváltozás és annak következményei elleni küzdelem megoldásához. "Meggyőződésünk, hogy az üzlet és az ipar ökológiai átalakítása iránti elkötelezettségünk értelmes orientációt nyújt mindannyiunk számára, egyben széles körű lehetőségeket is kínál" - mondja Dr. Oliver Jung, az igazgatótanács elnöke.
 
Címlapkép: Barcelonában 2008 óta létezik homlokzati napelemes rendszer a helyi leányvállalat épületén. (Kép: Festo SE & Co. KG)
Új tulajdonságú anyagok, eltérő elveken működő eszközök - ez a nanotechnológia
A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót.
Káosztól a kontrollig: komplex modellek megszelídítése
Önnel is megesett már, hogy összeomlott a szoftvere egy nagy összeállítási modell betöltésekor? Vagy, hogy az alkatrészmodellek nem kapcsolódtak az ERP-vel? Előfordult-e már Önnel, hogy nem tudott lefuttatni bizonyos vizsgálatokat a komplex termékeken, mint például tömegszámítás, vagy ütközésvizsgálat?
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY
At the BMW Group, everything starts with passion. It turns a profession into a vocation. It drives us to keep reinventing mobility and bring innovative ideas onto the roads. Enthusiasm for joint projects turns a team into a strong unit where every opinion is valued. It is only when expertise, highly professional processes and enjoyment of work unite that we can shape the future together.
Technológiák, melyekre már most érdemes figyelmet fordítani
Háború, járvány, recesszió, válság. Vállalat legyen a talpán, aki ilyen körülmények között jól tud teljesíteni. A krízisben azonban ott van a lehetőség is, hiszen aki megtalálja a legjobb módszert a túlélésre, az versenyelőnyre tehet szert.
A BMW a jövőbe a dolgozóit is magával viszi
Gőzerővel halad a BMW Group Gyár Debrecen építése, ahol elsőként a keleti adatközpont épületét fogják átadni, várhatóan egy hónapon belül, ahova átadás után az informatikai részleg fog beköltözni.