A felhőben tárolt adatainkra a kiberbűnözők is kíváncsiak
A felhő széles körben elterjedt alkalmazása különféle támadási lehetőségeket kínál a kiberbűnözők számára, akik a technológiai trendeket követve újabb és újabb célpontokat találnak maguknak.

 

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynökségének legfrissebb ENISA Fenyegetettségi Térkép nevű riportja szerint a pandémia következtében népszerűvé vált hibrid munkavégzés világszerte felgyorsította a szervezetek üzleti folyamatait támogató felhőalapú szolgáltatások bevezetését. A felhő széles körben elterjedt alkalmazása azonban különféle támadási lehetőségeket kínál a kiberbűnözők számára, akik a technológiai trendeket követve újabb és újabb célpontokat találnak maguknak.

Ezek pedig hatalmas károkkal járhatnak az adatokra nézve, beleértve a szellemi tulajdon (IP) elvesztését, az érzékeny üzleti adatok kiszivárgásét, és a GDPR miatti tetemes bírságokat. A Kingston Technology szakértői a november 30-i számítógépes biztonság napja alkalmából összefoglalják a felhővel és a titkosított USB-kulcsokkal kapcsolatos tudnivalókat, és tanácsot adnak a hatékony védekezéshez.

Szükséges titkosított adattároló, ha felhőt használunk?

Ez a kérdés gyakran elhangzik és jogosan merül fel, hiszen az adattároló és a felhő is ugyanazt a célt szolgálja, csak épp eltérő módon. Ám pont a kettő közti funkcionális különbség miatt a válasz: igen. A titkosított USB-meghajtón tárolt információk alapvetően a személyes vagy vállalati felhőben található fájlok tükrei. A különbség magában a titkosított USB-meghajtóban rejlik, amikor nem otthon vagy az irodában, hanem egy külső helyszínen – akár utazás közben –, távolról akarunk dolgozni.

Egy ilyen eszközzel nem kell megkockáztatnunk, hogy bejelentkezzünk a céges felhőbe egy vonat, kávézó, étterem Wi-Fi-jével – vagy bármilyen más ismeretlen Wi-Fi-vel, ami veszélyeztetheti mind a saját, mind a vállalati adatokat. Ha ugyanis az adatokat az irodán kívülre visszük és a saját vagy a cégestől eltérő Wi-Fi-n keresztül próbálunk hozzáférni a VPN-hálózathoz, a meglévő szervezeti kiberbiztonsági és adatvesztés-megelőzési irányelvek többé már nem tudnak biztonságot nyújtani számunkra. Így adataink könnyedén puha célponttá, mi pedig hackertámadás áldozataivá válhatunk, ami adatszivárgással, illetve a vállalati adatok elvesztésével vagy ellopásával járhat.

 

 

Amikor egy vállalat előírja a felhő használatát, nem feltétlenül szabályozza, hogy a munkavállalók honnan férhetnek hozzá, és sokszor a belépéshez szükséges jelszó megadására tett kísérletek számát sem korlátozza, így a számítógépünk vagy a laptopunk alapvetően védtelen a hackerekkel szemben. A fájlokkal feltöltött titkosított adattároló azonban olyan, mintha folyamatosan velünk lenne a felhő, csak nincs szükség Wi-Fi-re az adatokhoz való hozzáféréshez. A Kingston Technology Twitteren végzett felmérése szerint a válaszadók közel fele (48,2 százalék) a felhőn keresztül éri el az adatait útközben, és csupán 12,2 százalék használ titkosított USB-kulcsot, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a felhő veszélyeivel.

Hardveres vs. szoftveres titkosítás

A titkosított USB-k esetében a titkosítás történhet az eszköz hardverén vagy szoftveren keresztül. A szoftveralapú titkosításnak vannak előnyei, ám önmagában nem jelent átfogó megoldást, mert csak annyira biztonságos, mint maga az eszköz, amelyen használják. Ezzel szemben a hardveralapú, szoftvermentes titkosítás a leghatékonyabb mód az adatszivárgás és a kibertámadások elleni védelemre, ugyanis a szoftveres biztonsági rések nem zárják ki a brute force, a szippantó és a memória hash támadások lehetőségét.

 

 

A hardveralapú titkosított eszközök szigorú biztonsági szabványoknak felelnek meg, és a legmagasabb szintű adatvédelmet nyújtják a fenyegetések magabiztos kezelése, valamint a kockázatok csökkentése érdekében. Az ilyen meghajtók, mint például a Kingston IronKey megoldásai, önállóak és nem igényelnek szoftverelemet a gazdagépen.

Mit érdemes tudnia egy hardveres titkosítású USB-meghajtónak, ha a felhővel együtt vagy ahelyett akarjuk használni?

Az alábbi funkciók bármely kombinációja biztosítja a vállalati adatok védelmét, ha az otthoni vagy irodai tűzfalon kívül dolgozunk és nem férünk hozzá a felhőhöz.

 • Alfanumerikus billentyűzet: a meghajtót az általunk választott szó- vagy számkombinációval zárolja a könnyen használható PIN-védelem érdekében.
 • Az operációs rendszertől való függetlenség: a meghajtót rendkívül sokoldalú fogyasztói megoldássá teszi, mivel manapság rengeteg választási lehetőség áll rendelkezésre a PC-k, táblagépek és okostelefonok terén.
 • Hardveralapú Full Disk AES 256 bites adattitkosítás XTS módban: a titkosítás a meghajtón történik és nem hagy nyomot a PIN-kódnak a rendszeren. Katonai szintű biztonságot nyújt, amelyet az Egyesült Államok kormánya és más hasonló szervezetek világszerte elismernek.
 • FIPS 140-2 3. szintű tanúsítvány: a gyakran kért vállalati informatikai követelmények teljesítéséhez.
 • Kompatibilitás USB 2.0 vagy USB 3.0 porttal: gyakorlatilag az összes késői modellű digitális eszközt tartalmazza.
 • SuperSpeed ​​USB 3.0 technológia: ennek köszönhetően a biztonság érdekében nem kell kompromisszumot kötnünk az átviteli sebességgel.
 • Biztonságos USB-funkciók okostelefon- vagy táblagép-kompatibilitása: a megfelelő USB-A-hardverkulcs használatával, vagy USB-C-A-adapterrel, ha Android-eszközt használunk.
 • PIN-kód beállításának lehetősége: Az USB-meghajtó 10 sikertelen bejelentkezési kísérlet után leáll és újra kell formázni.
 • Összetett jelszóvédelem: Mindig használjunk összetett jelszavas védelmet, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáférést. Ha tehetjük, válasszunk olyan eszközt, amely rendelkezik „passphrase” móddal. Így numerikus PIN-t, mondatot, szólistát vagy akár dalszöveget is beállíthatunk jelszóként, 10-64 karakteres hosszúsággal. 
 • Testreszabási lehetőségek: a belső vállalati informatikai követelmények kielégítésére.
 • FIPS 197 tanúsítvány és TAA megfelelőség: a gyakran kért vállalati és kormányzati informatikai követelmények teljesítése érdekében.
 • Automatikus adatmentés: a Google Drive™, OneDrive (Microsoft®), Amazon Cloud Drive, Dropbox vagy Box szolgáltatásokba. A titkosított USB-meghajtó és a felhő együttes használata megfelelő biztonsági hálót jelent az adatok tárolására. Ha a meghajtó elveszett vagy ellopták, adataink továbbra is biztonságos helyen vannak, ha pedig nem férünk hozzá biztonságosan az internethez, akkor is megvannak az adatok a meghajtón.
 • Tartós fémház: megvédi a meghajtót a leejtéstől, ütéstől és koppanástól.

Ha még nincs titkosított USB-kulcsunk, a számítógépes biztonság világnapja remek alkalom arra, hogy beszerezzünk egyet. A személyes, illetve vállalati igényeknek leginkább megfelelő titkosított külső adattárolók pontos kiválasztásában a Kingston űrlapja is segít, ahol néhány kérdés megválaszolását követően telefonon vagy e-mailben személyre szabott segítséget kaphatunk a Kingston szakembereitől. További információ a szoftver és a hardver alapú titkosítás közötti különbségről itt található: https://www.kingston.com/en/blog/data-security/software-v-hardware-encryption

A kibertámadások helyreállítási költségei felülmúlják a biztosítási keretet
A cégek esetében a kibertámadásokból származó helyreállítási költségek felülmúlják a biztosítási lefedettséget - mutat rá a Kiberbiztosítás és kibervédelem 2024 című jelentésének eredményeire hivatkozva a Sophos információbiztonsági cég közleménye.
Gyárszimuláció az ablakgyártás automatizálásához
Néha a gyártóknak van egy listájuk azokról az automatizálási projektekről, amelyeket szeretnének megvizsgálni és megvalósítani a létesítményeikben.
Egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a kibertámadásokban
Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad a 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről. Az adattolvaj kártevők most már generatív AI-eszközöket is felhasználnak támadásaik során.
Könnyű és rugalmas használat az alkalmazások széles spektrumán
A hangnyaláb állítható kúpjának és a kis holtzónának köszönhetően a Leuze új 420B és 412B sorozatú ultrahangos érzékelői sokféle alkalmazáshoz használhatók.
Stratégiai gazdasági előnyt jelent a felhő, mégsem használják elegen
A felhőtechnológia annak ellenére nem elég elterjedt Magyarországon, hogy bevezetése számokkal alátámasztott gazdasági és versenyképességi előnyökkel jár – derül ki az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége megbízásából, a Deloitte és a BellResearch által készített tanulmányból.