A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.

 

Pedig a ChatGPT jelentőségét nem is a jelenlegi képességei adják, hanem az egyre gyorsuló ütemű fejlesztésére irányuló hatalmas erőforrások, mint például a Microsoft tíz milliárd dolláros januári támogatása az OpenAI számára. Ezeknek köszönhetően a következő években a mesterséges intelligenciával működő chatbotok ahhoz hasonló fejlődésen mehetnek keresztül, mint amilyenen a Moore-törvényben megjósolva az integrált áramkörök a 60-as évek óta.

A mesterséges intelligencia kutatásokba öntött dollár milliárdokkal a tech cégek pedig végül természetesen profitot szeretnének termelni, szélesre tárva a kaput az előtt, hogy a ChatGPT-hez hasonló szoftverek más vállalatok legkülönfélébb termékeiben és szolgáltatásaiban jelenhessenek meg, az autók információs rendszereitől az okostelefonokon futtatható interaktív útikalauzokig.

Jelszókezelés mesterséges intelligenciával

Egy ilyen felhasználási lehetősége lehet a ChatGPT-nek az átlagfelhasználók jelszóvédelemnek az erősítése, ami az általánosan használt LasstPass-hoz hasonló jelszókezelők és az egyre több helyen megkövetelt kétlépcsős azonosítás ellenére soha nem lehet elég biztonságos.

 

 

Mivel ma már az átlagemberek az életükről jelentős digitális lenyomatot hagynak, a családi fényképektől a közösségi hálózatokon létrehozott profilokon át az interneten keresztül befizetett közüzemi számlákig, így egy kifejezetten erre optimalizált, a jelszókezelő szoftverekbe beépítésre kerülő ChatGPT modul segítségével minden felhasználó számára létrehozható egy egyedi ellenőrző kérdéseket tartalmazó adatbázis, ami valóban teljesen személyre szabott és túlmutat az olyan alapszintű kérdéseken, mint az illető első háziállatának a neve.

Ezt a ChatGPT modult a saját személyes anyagaira ráeresztve a mesterséges intelligencia összeállíthat egy akár száz tényből álló listát is az adott felhasználó számára, amiket aztán a felhasználó egyenként le is ellenőrizhet, igazolva azok valódiságát és a jelszókezelő szoftverben való felhasználhatóságát.

 

Ezek a személyre szabott ellenőrző kérdések a ChatGPT képességeinek köszönhetően már nemcsak olyan általános adatokon alapulhatnak, mint a születési hely vagy az illető óvodájának a neve, hanem többek közt a családi képek feldolgozásából olyan teljesen egyedi információkon is, mint például a kedvenc nagybácsi beceneve, vagy a 2010-es nyár végi kempingezés helyszíne.

 

Bár értelemszerűen egy ilyen ténylista a mesterséges intelligencia segítsége nélkül is pofonegyszerűen összeállítható, ugyanakkor a gépi segítséggel a hosszú órák helyett mindez már percek alatt is megvalósítható, hiszen a felhasználónak nem kell adatokat bogarásznia és az akár ezres nagyságrendű régi képeit böngésznie, csak a kész ténylistát ellenőriznie. A ChatGPT azt is lehetővé tudja tenni, hogy egy pusztán szöveges adathoz, mint az érettségi éve, képet is társítson, megkeresve az illető iskolájának a képét az interneten, ha ahhoz a felhasználó saját képgyűjteményében nem találna megfelelőt.

Ezáltal pedig már létrehozható és a Norton Password Manager illetve más hasonló jelszókezelő szoftverekbe beépíthető egy ezen a ténylistákon alapuló, ránézésre a képi CAPTCHA tesztekre hasonlító, a jelszavak automatikus beírását megelőző újabb szintű ellenőrzés, ami valóban személyre szabott, és ami az SMS-ekkel operáló kétlépcsős azonosítással ellentétben nem igényel mobiltelefont.

 

 

Ezekkel a személyes adatokon és emlékeken alapuló tesztekkel a jelszókezelő szoftverek kicsit még biztonságosabbak lehetnek, a ChatGPT használata pedig lehetővé teszi azt is, hogy a helyes válasznak a felajánlott képek közül való kiválasztásakor a többi lehetséges válasz és a hozzájuk tartozó képek szintén relevánsak legyenek, hiszen nyílván nem lehet egy olyan tesztet használni, ahol például az első saját autó márkájának a kiválasztásánál a felhasználó régi Kispolszkijának a képe mellett patika állapotú Ferrarik és Maseratik vannak megjelenítve.

Így a mesterséges intelligencia az egyetlen helyes válasz mellé olyan további választási lehetőségeket jeleníthet meg, amik szinte pontosan megegyeznek a helyes válasz paramétereivel, legyen szó az adott rokonokhoz megtévesztésig hasonlító személyek képeiről, vagy épp autók esetében a hasonló piaci értékről akár a karosszériaelemek rozsdásodásának a szintjét is figyelembe véve.

És végül, de nem utolsósorban, a jelszókezelőkbe beépülő ChatGPT modullal lehetővé válhat, hogy korlátlan internet-hozzáférés esetén a felhasználó önmaga is folyamatosan kereshessen a jelszavainak és más személyes adatainak a kiszivárgására utaló nyomokat az interneten. Bár a jelszókezelő szoftverek mögött álló kiberbiztonsági cégek maguk is folyamatosan monitorozzák a felhasználók hitelesítő adatait, a ChatGPT képességeivel felruházva erre a célra a felhasználó már a saját eszközeinek a számítási kapacitását is kihasználhatja.

Ez a folyamatos keresés, idomulva az adott felhasználó paranoiájához, minden eszköz esetében, amire a jelszókezelő telepített, egyéni mélységű lehet, a maximálisan energiatakarékostól a villanyszámlát nem kímélőig széles skálát lefedve.

A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül fel Debrecenben
Április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői.
Az Electrosub kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatainak frissítésére!
Az idén 5 éves fennállását ünneplő Electrosub szakkiállítás és konferencia koncepcióját a szervezők a piac igényeihez igazodva 2021-ben frissítették. A nyitva tartás két naposra váltott, és bevezették a kkv-k számára is könnyen elérhető, költséghatékony megjelenést biztosító ECO standot.
Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás
1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt.
Minőségi ugrást hoz a mesterséges intelligencia a minőségellenőrzésben
A cégek egyre nagyobb arányban helyezik át a fókuszt a mennyiségről a minőségre a szoftverek esetében is. Ehhez viszont hatékony minőségellenőrzési folyamatokra van szükség, amiben meghatározó segítséget jelentenek az olyan fejlett technológiák, mint például az automatizálás és a mesterséges intelligencia.
Az elektronikai ipar legnagyobb hazai rendezvénye – InnoElectro 2024
A Magyarországi Elektronikai Társaság idén kiemelten színes konferenciával várja látogatóit 2024. április 23–25-ig a Budapesti Olimpiai Központ A-csarnokában. 3500 m2-en több mint 100 kiállító és 100 előadás várja a látogatókat, számtalan izgalmas kerekasztal beszélgetéssel, égető témákat érintve.