A cégek harmadánál hiányzott a technológiai tudás a covidválság legyőzéséhez
Azok a kis- és középvállalkozások, amelyekre a covidjárvány negatívan hatott, kevésbé nyitottak az informatikai projektekre, azok viszont, amelyek több IT-rendszert használnak, nagyobb mértékben hajlanak azok továbbfejlesztésére – derül ki a Corvinus Egyetem kutatásából.

 

A válság kezeléséhez szükséges technológiai tudás a vállalatok csaknem 62 százalékánál többé-kevésbé rendelkezésre állt. A covidjárványnak a vállalatokra gyakorolt hatásának megértéséhez és a digitális technológiák szerepének feltárásához a Budapesti Corvinus Egyetem egy 120 kis-, közép- és nagyvállalkozást felölelő kutatást végzett 2021-ben a CIO Hungary IT-szakembereket tömörítő szervezet segítségével, amelynek eredményeképpen azonosították, mely tényezők befolyásolták a cégek túlélési képességeit.

A kkv-k a legtöbb gazdaságban kulcsszerepet játszanak, ők a mozgatórugói a gazdasági növekedésnek és biztosítják a legtöbb álláshelyet. A járvány idején azonban veszélybe került a működésük. A megkérdezett vállalatok 40 százaléka számolt be visszaesésről, illetve a beruházásaik és fejlesztéseik valamilyen mértékű csökkenéséről. A válság kezeléséhez szükséges technológiai tudás a vállalatok csaknem 62 százalékánál többé-kevésbé rendelkezésre állt. A cégek 38 százalékának kellett alkalmazkodnia a változó vevői igényekhez.

A legtöbb lehetséges technológiai megoldás már a válság előtt is elérhető volt a vállalatok számára, a kihívást leginkább az jelentette, hogy a tapasztalatok gyarapodásával felskálázzák azokat. A válaszadók kétharmada a legfontosabb fejlesztési irányként rövid távon a kommunikációs technológiákat jelölte be, de nagy hangsúlyt kapott a személyazonosság-kezelés és a mobil IT-megoldások területe is. Az üzleti- és mesterségesintelligencia-fejlesztések a cégek 45, illetve 35 százalékánál fókuszban vannak, ahogy a felhőtechnológiáké is (38 százalék).

A válság jobban megtépázta az informatikai fejlesztések elől elzárkózókat

A kutatásban külön vizsgálták a kis- és középvállalatok (kkv-k) helyzetét. Az elemzést három fő szempont szerint végezték: elkülönítették a covid negatív hatását a vállalkozásra, az informatikai rendszerek használatát, valamint az informatikai projektek megvalósulásának valószínűségét. Az eredmények szerint a vállalkozások az informatikai rendszerek használatával némileg enyhíthették volna a covidjárvány negatív hatásait, bár más tényezők ennél fontosabbak lehettek. Az a hatás is kimutatható, hogy azok a cégek, amelyekre a covidjárvány negatívan hatott, kevésbé nyitottak az informatikai projektekre, azok viszont, amelyek több IT-rendszert használnak, nagyobb mértékben hajlanak azok továbbfejlesztésére. 

 

 

kutatás a COVID világjárvány hatása a kkv-k digitális átalakulási kezdeményezéseire elnevezésű szlovén-magyar tudományos és technológiai együttműködés keretében készült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. A tanulmány szerzői a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói: Fehér Péter, Kő Andrea, Kovács Tibor, Őri Dóra, Szabó Ildikó Szabó Zoltán és Varga Krisztián.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.