Újrahasznosított fékezési energia
Az észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE a jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

 

Lengyelország jelenleg fontos átalakuláson megy keresztül az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, az energiafüggetlenség javítása és az energiamix dekarbonizálása érdekében. Az energiatároló rendszerekbe való beruházás nélkül azonban ezek a célok és ambíciók nem teljesíthetők. A két vállalat szándéknyilatkozata értelmében a Skeleton 2023-tól 2025-ig, évi 200 MW összteljesítményű szuperkondenzátorokból álló berendezéseket fog szállítani, a vasúti pályák mentén történő energiatárolás megvalósításához.

Ennek a rendszernek köszönhetően a vonatok fékezése közben képződő nagy mennyiségű energiát magas hatékonysággal, rendkívül rövid idő alatt lehet majd eltárolni. Az így keletkező energiát aztán hasonló eredményességgel használhatják fel újra a járművek gyorsítása során anélkül, hogy ahhoz a villamosenergia hálózatot igénybe kellene venni. A Skeleton további 160 MW tárolókapacitást is biztosít a hálózatstabilitási alkalmazásokhoz az együttműködés időszaka alatt.

Az észt vállalat globális szinten is vezető szerepet tölt be a szuperkondenzátoros energiatárolás területén, az autóipari, közlekedési, hálózati és ipari alkalmazások vonatkozásában. A világ legjobb szuperkondenzátor-celláinak, moduljainak és rendszereinek fejlesztésére és gyártására eszközként tekint: abban segíti a vállalatokat, hogy az energiatakarékosság mellett képesek legyenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat is.

A világ legnagyobb vállalataival dolgozik együtt – a vezető autóipari cégektől és az ipari berendezések OEM-gyártóitól kezdve a teherautóflotta-üzemeltetőkön át az űrkutatásban érdekelt fővállalkozókig – annak érdekében, hogy közös erővel csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást, javítsák az áram minőségét, az áramingadozás csökkentése révén biztosítsák a berendezések és az infrastruktúra védelmét, a villamosítás útján kivéve részüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemből. A szabadalmaztatott „hajlított grafén” elvén működő szuperkondenzátorai az elmúlt 20 év legnagyobb technológiai fejlesztését testesítik meg az iparágban, az innovatív anyag használata pedig páratlan előnyöket biztosít termékei számára a teljesítmény és az energiasűrűség vonatkozásában.

Mindkét részről gyümölcsöző, jelentős növekedési lehetőségeket tartogató együttműködésre számítanak. Várakozásaikat arra építik, hogy a Skeleton energiatárolási szakértelme, a közlekedési és hálózati alkalmazások terén megszerzett tapasztalata remekül kiegészíti az energiatermelési ágazatban piacvezetővé vált ZPUE technológiai megoldásait. A kooperációjukat szeretnék kiterjeszteni Észak-Európára is, ahol mindkét vállalat aktív piaci szereplőként van jelen az energetikai szektorban.

(Forrás: EIT InnoEnergy)

(Címlapkép: illusztráció, Adobe Stock)

Egyre messzebb kell menni a munkaerőért
Magyarországon évről-évre növekszik az üres álláshelyek száma, ami bizonyos szektorokban már a 2020-as járványhelyzet idején is kritikus szintet ért el.
Friss diploma mellé jól jön a prémium Solid Edge
Az elmúlt években több felmérés, cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a pályakezdő mérnökök milyen kihívásokkal néznek szembe a tanulmányaik befejezését követően.
Megszüntetik az A-, és a B-osztályú Mercedesek gyártását
A Handelsblatt német üzleti lap bennfentesekre hivatkozó beszámolója szerint a Mercedes-Benz csoport döntött a középkategóriás autókból álló kínálatának szűkítéséről.
Felügyelet és karbantartás nélkül működik a gépi megmunkáló robotcella
Nagyobb rugalmasságot és a folyamatok egyszerűsítését biztosítják számos művelethez, beleértve a csiszolást, a polírozást, a vágást és a felületmegmunkálást.
Új képzési lehetőség a hiányzó digitális szakemberek pótlására
A Brainery! Digitális Akadémia azoknak szól, akik a legkeresettebb újgenerációs szakemberek között akarnak elhelyezkedni - azoknak, akik adatalapú online megoldásokkal foglalkozva a webanalitika és az online kommunikáció terén képzelik el a jövőjüket.