Szakértői tanácsok a laptop helyes használatához
Új év, új kezdet, szól a mondás, amit érdemes számítógépünkre is kiterjeszteni, és a januári karbantartási hónap alkalmából egy kis törődésben részesíteni. A Dell szakértői adnak hasznos tanácsokat, hogy laptopunkat még hosszú ideig gondtalanul használhassuk.

 

Ha máskor nem, a koronavírus-járvány alatt biztos megtanultuk, hogy az egészségünk megőrzése szinte mindennél fontosabb, hiszen betegen nem tudjuk ellátni teendőinket. Ez laptopunkra is igaz. Ahogy pedig megelőzéssel és környezetünk tisztán tartásával elkerülhetjük a megbetegedéseket, úgy gépünket is megóvhatjuk a kártevőktől egy megbízható vírusellenőrző program telepítésével és folyamatos frissítésével. Gondoljunk erre, amikor számítógépünk tartalmáról van szó. Hónapok alatt egy halom fájl halmozódhat fel, ami csökkenti a tárhelyet és ezáltal a gép teljesítményét. Pár egyszerű művelet rendszeres elvégzésével jelentős helyet szabadíthatunk fel.

 

 

 • A tárterület-használat optimalizálásával fájlokat mozgathatunk át a kevésbé leterhelt meghajtókra. Minden csak egyensúly kérdése, nem igaz?
 • Ha nyaralós fotóink, féltve őrzött videóink és zenéink sok helyet foglalnak, de csak ritkán vesszük elő őket, mentsük ki őket egy külső meghajtóra.
 • A konyhai szemeteshez hasonlóan a számítógép lomtárát is érdemes gyakran üríteni. Az ott csücsülő, feleslegessé vált fájlok végleges törlésével ugyanis rengeteg tárhely válik újra elérhetővé.

Kívülről is takarítsuk meg időnként a gépet, ami a járványhelyzetben egyébként sem árt. Figyeljünk azonban oda néhány fontos szabályra:

 • Tisztítás előtt kapcsoljuk ki a laptopot, és húzzunk ki belőle minden kábelt, illetve USB eszközt!
 • Használjunk eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot.
 • A monitorra ragadt apróbb cseppek ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t vessünk be, így nem okozunk karcolásokat a kijelzőn. 
 • Felejtsük el a hagyományos háztartási tisztítószereket!  Kerüljük a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatokat, oldószereket (pl. aceton) és az etilalkoholt. 
 • Sose spricceljünk folyadékot közvetlenül a gépre vagy a kiegészítőkre, csak a kendőre.
 • A képernyőt balról jobbra egy mozdulattal töröljük le, így haladjunk fentről lefelé.
 • Ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön folyadék a billentyűk közé, a képernyő szélénél a gépbe vagy a portokba, mert tönkreteheti a gépünket. Nem szabad túl erősen sem törölni, mert megsérülhet a felülete. Hagyjuk, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsoljuk.
 • Ha szeretünk a laptop előtt nassolni, akkor feltétlenül szerezzünk be egy sűrített levegős spray-t, amivel a billentyűk közé szorult apró ropi- és sütimorzsákat egy szemvillanás alatt eltávolíthatjuk. Nem egy nagy összeg, és akár évekig is kiszolgál. 

 Hagyjunk időt a pihenésre

Ha folyamatosan pörgünk és nem pihenünk eleget, egy idő után túlhajtjuk magunkat, és kimerülnek a tartalékaink. Hasonló a helyzet számítógépünkkel is. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon is jól teljesítsen, vigyáznunk kell az akkumulátorára. Néhány beállítással, illetve új szokás bevezetésével jelentősen növelhetjük az üzemidőt.

 • Mindig a laptop eredeti hálózati adapterét használjuk! Ne próbálkozzunk harmadik féltől származó töltőkkel vagy akkumulátorokkal!
 • Minden esetben kapcsoljuk ki a készüléket, amikor magunkkal visszük. Ne csak alvómódba helyezzük, amikor a táskánkba tesszük.
 • Használjuk az energiatakarékos üzemmódot, és csökkentsük a képernyő fényerejét is, ha nincs rá szükség.
 • Zárjuk be a felesleges programokat. Győződjük meg arról, hogy a háttérben futnak.
 • Ne használjuk a gépet extrém meleg vagy extrém hideg környezetben. Ha téli napokon magunkkal visszük, adjunk egy kis időt neki, mielőtt újra bekapcsoljuk, hogy elérje a szobahőmérsékletet.
 • Ne tartsuk folyamatosan áram alatt a gépet.
 • Ha nincsen rá szükségünk, kapcsoljuk ki a billentyűzet háttérvilágítását. 
 • Kapcsoljuk ki a Bluetooth-ot és a wifit is, ha nem használjuk! A repülő mód aktiválásával ez egy gombnyomással megtehetjük.
 • Hasonlóképpen kapcsoljuk ki a tartózkodási hely megosztását.
 • Állítsuk be, hogy ha nem vagyunk a gép előtt, mennyi idő után kapcsoljon be az alvómód.
 • Ha folyamatosan szinkronizálja a gépünk az e-maileket, akkor jobban fog merülni. Állítsunk be hosszabb szinkronizálási időt. Ha pedig nincs rá szükségünk, akkor akár ki is kapcsolhatjuk.
 • Mindig tartsuk karban a firmware-t, szükség esetén frissítsük.

Extra tipp: A Dell Optimizer szoftver is segít karban tartani a gépünket. Ez egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver, amely a használathoz igazodva optimalizálja a teljesítményt és az akkumulátor üzemidejét.

Újrahasznosított fékezési energia
Az észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE a jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Hidrogén alapú technológia, akkumulátor gyártás, robotizáció
Főleg ezek a témák álltak a pénteken véget ért 15. Mach-Tech, 9. Ipar Napjai és a 10. Automotive Hungary kiállítások középpontjában. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 15 ország több mint 400 kiállítója mutatta be termékeit és fejlesztéseit a csaknem 15 ezer szakmai látogatónak.
Új trendek a gyártás- és folyamatautomatizálásban
Nyílt, egyszerű és rugalmas rendszerek támogatják a testreszabott automatizálási megoldások tervezését és kivitelezését a jövő gyárában. Minderről személyesen is meggyőződhettek azok a szakemberek, akik az Ipar Napjai szakkiállításon felkeresték a Bosch Rexroth standját.
Az ember-robot együttműködés új korszaka: az első pneumatikus cobot
Mi lenne, ha létezne egy olyan robot, amely könnyen kezelhető, nem igényel biztonsági kerítést, ráadásul vonzó árú? Ez egy teljesen új korszak kezdetét jelentené az ember-robot együttműködésben. Ez az új korszak most felvirradt – a Festo első pneumatikus robotjával.