Mi csal mosolyt egy gyártósormenedzser arcára?
Mindig inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik a mélységeiben is ismerik az élelmiszer- és italgyártást. Ebben a munkakörben lehet valóban megérteni, hogy mekkora kihívást is jelent a folyamat egészének ellenőrzése.

 

Innen közvetlenül is befolyásolható a gyártás teljesítménye és ezáltal a sörgyár vagy a palackozóüzem kereskedelmi sikere. A berendezéseknek simán és a terveknek megfelelően kell működniük. A termékek minősége és sokfélesége alapvető fontosságú. Mit tehetünk az életünk megkönnyítése érdekében?

Miért van szükség egy intelligens gyártósor-felügyelő rendszerre?

Noha szoftvertechnológiákra összpontosít, ez a cikk Önnek, a töltő vagy csomagoló gyártósor menedzserének szól. Használ már gyártósor-felügyeleti rendszert a mindennapi munkához? A jellemzően PC-re telepített ipari szoftverplatformon alapuló felügyeleti rendszer általában közvetlenül kommunikál a soron található különböző gépekkel. A számítógép képernyőjén valós idejű áttekintést kaphatunk a töltési folyamatról, a fő teljesítménymutatókról, valamint a felügyeleti és elemzési funkciókról.

Mi az Ön tapasztalata a rendszer rugalmasságának szempontjából? A bevezetés talán jól sikerült, de most folyamatos támogatásra van szükség a fejlesztésekhez? Mennyire könnyű kapcsolatot létesíteni a többi berendezéssel vagy szoftveralkalmazással? Vagy a felhasználói csoport bővítéséhez? Az intelligens eszközök magánszférában történő használatának új tapasztalatai ötleteket adnak a gyártás fejlesztésére is. A mobilunkra már bármilyen háztartási készüléket csatlakoztathatunk, kényelmesen kapcsolatba léphetünk azokkal, és reagálhatunk az így kapott adatokra. Ön is élvezheti a legújabb szoftvertechnológiák előnyeit, és az otthonában is efféle intelligenciával élhet együtt. Miért nem alkalmazza ezt a gyártósoron is?

A zenon intelligens funkciói

Ideje változtatni a gyártósor-felügyeleti rendszerekkel kapcsolatos elvárásainkon. A szoftvertechnológiák fejlődésének hatására a csomagolóipari, az automatizálási és informatikai szakértők újrafogalmazták ötleteiket. Milyen közel áll Önhöz a digitalizálás, az IoT vagy az ipar 4.0 koncepció? Hogy még közelebb hozzuk őket, tekintsük át a zenon intelligens tulajdonságait. Egy olyan strukturált megközelítést fedezhetünk fel, amellyel a töltősor működése intelligens gyártási folyamattá alakítható át.

Öt fontosabb intelligens jellemzőre érdemes összpontosítani:

  • funkciók: a várttól az új, kibővített funkciókig
  • csatlakoztathatóság: a mérésekhez és az adatgyűjtéshez szükséges berendezésekkel és érzékelőkkel való kapcsolat
  • digitális intelligencia: beágyazott adatfeldolgozás, elemzés és mesterséges intelligencia
  • integráció: a szélesebb üzemi automatizálás és informatikai architektúra keretében, beleértve a felhőt is
  • -felhasználói tapasztalat: az ergonómia és a felhasználói felület elérhetősége

Ez az öt tulajdonság a Copa-Data Partnerközösség által kiaknázott digitalizálási sikertényezővé válhat. Lehetővé teszik a gyártósor-felügyeleti rendszerek zenon segítségével történő értékes és kreatív kivitelezését. Vessünk ezekre egy pillantást közelebbről!

Funkciók

A gyártósorért felelős munkatárs számára a felügyeleti rendszer valós idejű felügyeletet és a töltési folyamat naplóadat szintű elemzését biztosítja. Ennek révén gyors és koncentrált reakciók végezhetők el, amik folyamatosan növelik a gyártósor teljesítményét. A folyamatok áttekintése, a vizuális felületek, az eseménylisták és a riasztások fentről lefelé (top-down) történő megközelítéssel érhetők el, a csomagolótér szintjétől minden egyes gépre. A teljesítmény, a minőség, az erőforrás-felhasználás és a karbantartás összesített mutatóit a paraméterek, az alapértékek, a mérések, valamint az állapotadatok részletes értékei támasztják alá.

 

A zenon beépített elemeket tartalmaz a gyártósor-felügyeleti rendszer további kibővítéséhez. A gépi szintű receptúrakezelés és az ERP-vel történő integráció segít az átváltási idő csökkentésében és a minőség garantálásában. A zenon Process Recorder lehetővé teszi az időben történő visszautazást, így a komplex helyzetek alaposabban is áttekinthetők. Ez a jobb irányítás és a kevesebb nem tervezett állásidő előfeltétele. A zenon ezenkívül a prediktív karbantartási stratégiák bevezetését is lehetővé teszi.

Csatlakoztathatóság

Az ipari környezetben egy intelligens rendszer alapvetően bármely releváns adatforráshoz képes kapcsolódni. A zenon szoftvert tartalmazó gyártósor-felügyeleti rendszer az egész sorról, minden gépről, illetve a különféle típusú PLC-kről és érzékelőkről gyűjti az adatokat. Ez a magas szintű kapcsolat és az adatok központosítása új lehetőségeket teremt az információk kombinálására és összekapcsolására, például az Általános Berendezés Hatékonyság (OEE) mérőszámok és az energiafogyasztási adatok meghatározására.

A növekvő adatmennyiség begyűjtése és archiválása az automatizált információáramlás kulcsfontosságú elemei. A színfalak mögött a zenon biztosítja a rendszerintegrátor számára a szükséges tervezési rugalmasságot. Mit jelent ez Önnek mint felhasználónak? Teljes mértékben képes lesz megvalósítani az ötleteit. Evés közben jöhet meg az étvágy az adatok hasznosítására, mert a változás gyors és költséghatékony.

Digitális intelligencia

Az ipari dolgok internete (IIoT) izgalmas példákat jelent a létező hibrid architektúrákra. A digitális intelligencia pontosan ott van, ahol szükség van rá: a helyszínen és a virtualizált vagy felhőrendszerekben. Mit jelent az Ön számára, ha egy zenonnal felvértezett gyártósor-felügyeleti rendszert használ? Az adatok átalakításához fejlett mechanizmusok állnak a rendelkezésére. A gyártósor-felügyelet egyidejűleg egy Extract Transform Load (ETL) eszköz is. A rendszerintegrátor az adatokat az igényeinek megfelelő technológiával szabadon kezelheti, automatizálási vagy szoftverfejlesztési nyelvek használatával. Az eredmény? Megbízható és hatékony információáramlás, a termelési adatokból származó maximális profit és a termelési teljesítmény megbízható elemzése.

Integráció

A gyártósor-felügyeleti rendszer egy nagyobb architektúra része. A zenon megakadályozza, hogy szoftverszigetek jöjjenek létre. A régebbi vagy újabb rendszerek – legyen szó SCADA, MES, ERP, IIOT vagy hibrid és felhőalapú megoldásokról – biztonságosan integrálhatók. Egy klasszikus ERP-HMI kommunikációs koncepció például biztosítja a folyamatosságot a gép működésében és az anyagellátásban, támogatva a gépkezelőket a teljesítmény javításában. De a szoftver képességei ennél tovább terjednek. A zenon a technológiák széles skáláját ötvözi, például felhőalapú adatokat használhat fel a globális szervezetben végzett elemzéshez. Vagy a felhőalapú gépi tanulást is adaptálhatja a berendezések megelőző karbantartási stratégiájához.

Felhasználói tapasztalat

A termelési környezet jellemzően különféle berendezésekből és informatikai rendszerekből áll. Önnek mint felhasználónak mennyire egyszerű az infrastruktúra mögött rejlő komplexitás áttekintése és kezelése? Képes vizuálisan felügyelni a gyártósor hatékonyságát, az energiafogyasztás elemzését vagy a minőség biztosítását jelző adatokat? A zenon minden rendszerintegrátort fejlett grafikus eszközökkel támogat a felhasználói élmény növelése érdekében.

A zenon használata olyan fejlett mechanizmusokat hív életre, amelyek a különös érdeklődésre számot tartó információkra – például a berendezés, az időkeret vagy a gyártási környezet – összpontosítanak. Ilyen módon a releváns és egyértelmű adatokra cselekvési terv készíthető. A fejlett hálózati és kommunikációs technológiáknak köszönhetően ráadásul a zenon ezt az értékes információt bárhová eljuttatja, ahol arra szükség van: az íróasztalra, a gyártótérre telepített nagyobb kijelzőkre vagy a mobil eszközökre.

Jelen cikk a zenon intelligens funkciói kapcsán azonban egyelőre csak a felszínt kapargatta meg. Zenon szoftverplatformunk ideális a gyártósor-felügyeletre, és fenntartható módon könnyíti meg minden felhasználó életét. Arra kérjük Önt és az Ön automatizálási és informatikai munkatársait, hogy fedezzék fel azokat a területeket, amelyeken a zenon segítségével tovább növelhető a teljesítmény. A technológia nem lehet bonyolult, de intelligensnek igenis lennie kell. A zenon intelligenciája révén az új ötletek kidolgozása élményszámba is mehet. Ez egy olyan technológia, amely mosolyt varázsolhat az arcokra.

Robotrendszer a síküveggyártásban
Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere.
IoT és feladatorientált robotok a legújabb trendek között
Már nem olyan távoli jövő a készpénz teljes eltűnése vagy az okosautók általános térhódítása, és tíz év múlva már a 6G is elterjed.
Gyorsabb eszközadat elérés segíti a tervezőket
Idén június elején jelent meg az alkatrész- és eszközadatok elérését online lehetővé tevő Eplan Data Portal legújabb verziója.
Termelésütemezés napjainkban
"Egy termelésütemező rendszerbe való beruházás sokkal nagyobb érték, mint egy gépberuházás! De ezt ma még sokan nem értik! De amikor majd ők is rálépnek erre az útra, és megismerik a lean-t, a termelésütemezést, akkor majd megértik ennek az értékét!"
Kvantum algoritmusok a szén-dioxid-leválasztás fejlesztésére
A Total-csoport többévre szóló partnerségi megállapodást kötött az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatására. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében.