„Már a kezdetektől a negyedik ipari forradalom élére álltunk”
A Bosch csoport a világ egyik leginnovatívabb gyártójaként 2014-ben naponta több mint 15 szabadalmat jegyeztetett be, és ezek egy része az Ipar 4.0-hoz kötődik. A közeljövő technológiai trendjeiről kérdeztük Ács Istvánt, a Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. ügyvezető igazgatóját.

A Bosch Rexroth AG a világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai szakértőjeként kulcsrakész megoldásokat kínál a vezérlés, valamint a mozgatás területén. A Bosch csoport száz százalékos tulajdonában levő vállalat világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt és értékesít elemeket és rendszereket a villamos hajtások és vezérlések, az ipari és mobil hidraulika, a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területén.

Magyar leányvállalata – amely 1990-ben kezdte meg működését, így idén ünnepli negyedszázados fennállását – két éve költözött új, budapesti székhelyére, ahol 1600 négyzetméteres hidraulikatápegység-szerelő üzem, raktárbázis és egy hidraulikus próbapad is helyet kapott.

A világszerte több mint 33 ezer főt foglalkoztató Bosch Rexroth az utóbbi évek fejlesztései között változtatható fordulatszámú, igény szerint szabályozható szivattyúhajtásokkal jelent meg, IndraMotion MLC néven olyan vezérlőrendszert készített, amellyel a hidraulikus elemek is vezérelhetők, tavaly bemutatott Open Core Engineering technológiájával pedig az ipari gépek is IP-alapú hálózatba kapcsolhatók, így az Ipar 4.0 koncepcióját ültetik át a gyakorlatba.

 Az Industrie 4.0 elnevezés a német kormány csúcstechnológiai stratégiájának egyik projektjéből származik, és 2011-ben, a Hannover Messe kiállításon került át a köztudatba. A technológiák és koncepciók sorára, a negyedik ipari forradalomra utal, és az okosgyárak jövőképét vetít elénk. 2012-ben Németországban az Ipar 4.0-val foglalkozó munkacsoport is alakult, a Robert Bosch GmbH egyik vezetőjének elnökletével, ami jelzi, hogy vállalatuk a negyedik ipari forradalom élére állt. De miért beszélünk negyedik ipari forradalomról? Miként határozzák meg a trendet cégüknél, miben látják lényegét, jelentőségét, és mit várnak tőle?

 Okkal beszélünk negyedik ipari forradalomról az Ipar 4.0 kapcsán, mivel a trend hatására az ipar gyors és mélyreható változáson megy keresztül, melynek során az információtechnológia virtuális és a gépek fizikai világa az interneten keresztül egyesül. Más szóval a trend az ipar valamennyi területének mind szorosabb integrációját hozza magával, amelyet a webalapú szolgáltatások tesznek lehetővé.

 

Ács István: A Bosch Rexroth nemcsak fejleszti az Ipar 4.0-s megoldásokat, hanem kezdettől fogva azok nagy felhasználója is 

 

Egyetlen korábbi változás, innovációs hullám sem kínált a mostanihoz fogható lehetőséget az összes érintett fél együttműködésére, és az ipari folyamatok mentén keletkező adatok valós idejű megosztására közöttük. Izgalmas lehetőséget ad az Ipar 4.0 az egyes területek szakértőinek is, hogy jövőbe mutató újításaikat, fejlesztéseiket gyorsan integrálják az ipari környezettel.

Közéjük tartozik a  250 gyárat működtető Bosch csoport is, amely a világ egyik leginnovatívabb gyártójaként, 2014-ben naponta több mint 15 szabadalmat jegyeztet be, és ezek egy része az Ipar 4.0-hoz kötődik. A Bosch Rexroth azonban nemcsak fejleszti az Ipar 4.0-s megoldásokat, hanem kezdettől fogva azok nagy felhasználója is.

Már a kezdetektől a negyedik ipari forradalom élére álltunk, a trenddel együtt fejlődtünk és erősödtünk, így elmondhatjuk, hogy mélyreható ismeretekkel és értékes tapasztalatokkal rendelkezünk működését és lehetőségeit illetően. Termékek és szolgáltatások olyan decentralizált, integráció-központú portfólióját is kialakítottuk, amellyel a szervezetek széles körének, gyártó és beszállító, berendezés- és létesítmény-üzemeltető vállalatoknak egyaránt Ipar 4.0-s megoldásokat tudunk szállítani. Ezeknek megfelelően elmondhatjuk, hogy a negyedik ipari forradalom formálói vagyunk.

– Közelebbről mely technológiák játsszák a legnagyobb szerepet az Ipar 4.0-ban, milyen termékek és szolgáltatások képviselik a koncepció gyakorlati megvalósítását?

– Mindössze négy évvel az Ipar 4.0 színre lépése után a Bosch Rexroth a Hannover Messe 2015 kiállításon látványos fejlesztésekkel szerepelt idén áprilisban, és ezek többségét szeptemberben budapesti székházunkban is láthatták az érdeklődők a konferenciasorozaton, amelyet a magyarországi vállalat fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendeztünk.

Az idei hannoveri vásáron a hidraulika új dimenzióját, az Ipar 4.0 hálózatba kötött világát képviselő nemzedékét mutattuk be standunkon. Automatizálási szakértőink demonstrálták, hogy a hidraulika, az elektronika, a szoftvertechnológia és a nyílt szabványok építőelemeiből miként alakíthatók ki jövőbiztos Ipar 4.0-s rendszerek. Moduláris felépítésű megoldásainkkal a gyártó vállalatok hatékonyabban tervezhetnek, gyorsabban piacra léphetnek, és nagyobb nyereséget érhetnek el.

 

 

Lenyűgöző AR- (augmented reality), azaz kiterjesztettvalóság-túra keretében azt is bemutattuk standunk látogatóinak, hogy a hálózatba kötött, intelligens és energiahatékony hidraulika milyen előnyökkel szolgál hosszú távon. Az érdeklődők többek között megismerkedhettek innovatív ABPAC hidraulikatápegységgel, amely kiterjedt állapotmonitorozó képességekkel és beépített webszerverrel rendelkezik, és a mért adatokat felsőbb szintű irányítórendszereknek, vagy arra jogosult munkatársak okostelefonjára, illetve tabletjére továbbítja. A megoldás változtatható sebességű Sytronix szivattyúhajtásaival a szervezetek akár 80 százalékos energiamegtakarítást is elérhetnek.

Díjnyertes Open Core Engineering technológiánk egyesíti az ipari vezérlőrendszerek és a számítástechnika korábban elkülönült világát a nyílt szabványokon, interfészeken és szoftvereszközökön keresztül. Az integráció a klasszikus, műszaki tervezést megnyitja a széles körben elterjedt, magasabb szintű programnyelvek – pl. C#, Java és Visual Basic – és a wifi hálózaton történő, távoli hozzáférés előtt.

– Hogyan hat az Ipar 4.0 a Bosch Rexroth napi működésére és annak optimalizálására, a rövid és hosszú távú tervezésre? Milyen egy Ipar 4.0 szellemében kialakított, eszményi okosgyár? 

– Vállalatcsoportunk Homburgban épített egy Ipar 4.0-s referenciagyárat, amely 2014 októberében került átadásra és amelyben a termelésirányítás, a gyártósorok, a munkadarabok, a beszállítók és a felhasználók is hálózatba kapcsolódnak, és adatokat, információkat osztanak meg egymással az optimalizálás elősegítésére.

Lényegében maga a készülő termék RFID kapcsolaton keresztül oszt meg olyan adatokat a gyártási folyamat során, amelyek a diagnosztikát, a termeléstervezést, a logisztikát irányítják felhőalapú szolgáltatásokon keresztül. Egyik szoftvertermékünk, az ActiveCockpit gyártásvezérlő menedzsment alkalmazás ad állandó, online kapcsolaton keresztül folyamatos rálátást a termelésre, ezt szeptemberben elhoztuk Magyarországra is. Saját termékeink mellett persze más szállítók megoldásai is megtalálhatók ebben a környezetben, a szenzortechnológiától kezdve a nagy teljesítményű analitikai szoftvereken át a felhőszolgáltatásokig.

 

Active Cockpit: a Rexroth irányzatmutató megoldása az Ipar 4.0 számára

 

Az Ipar 4.0-s mintagyárában mi is jártunk tanulmányúton, és szeretnénk az ottani gyakorlatot Magyarországon is meghonosítani. A Bosch csúcstechnológiás, hatvani gyárában például egy komplex Ipar 4.0-s környezet kialakítására készülünk. A megoldás a gyártás minden szakaszában, valós időben információkat csatol vissza a raktárkezelő rendszerbe, valamint a logisztikai szállítók és a felhasználók felé is, ezért a gyártáshoz úgy biztosítja a szükséges nyersanyagot, alkatrészeket, hogy közben a raktárkészletet is minimális szinten tartja.

Több autógyártó európai üzemeit közelebbről is ismerem, mivel ügyfélkörünkbe tartoznak, ezért elmondhatom, hogy a hazánkban jelen lévő, prémium kategóriás autógyárak és beszállítóik itthoni gyárai semmivel sem maradnak el a nyugat-európai létesítmények mögött.

Az Ipar 4.0-ra náluk is igény mutatkozik, de míg ez a kérdés az autóipar szereplőinél napirenden szerepel, addig más területeken jelenleg még inkább csak ismerkednek a fogalommal. Ezzel együtt az Ipar 4.0 alapját képező megoldások közül többet – például Open Core Engineering, elektromechanikus prések, Sytronix hibrid szivattyúegységek – már ma is szélesebb körben értékesítünk Magyarországon.

– Az Ipar 4.0 lelkét a nyílt szabványokra épülő szoftvertechnológia adja. Miként alakulnak át a munkahelyek a negyedik ipari forradalom hatására, és szükség lesz-e a képzés, a mérnökképzés továbbfejlesztésére, hogy jobban igazodjon a digitalizálódó, hálózatba kapcsolt gyártó vállalatok jövőbeni munkaerő-igényéhez?

– A Bosch csoporton belül a szoftverfejlesztés területe nő a legdinamikusabban, már ma is tízezres nagyságrendben foglalkoztat szoftvermérnököket. Magyarországi fejlesztőközpontunkban a szoftvermérnökök aránya 30 százalék, de ez rövid időn belül 50 százalékra nőhet.

Büszkén mondhatom, hogy a Bosch Rexroth Kft., magyarországi rendszerintegrátor partnereinkkel karöltve, az utóbbi években szintén nagyon szép növekedést ért el a rendszermegoldások, a rendszerintegráció és az automatizálás területén. Házon belül és partnereinknél százas nagyságrendben dolgoznak szakemberek ezen a területen, amelynek a szoftvermérnöki kompetencia kulcsfontosságú eleme.

Vállalatcsoportunk szoros kapcsolatokat ápol a magyar felsőoktatási intézményekkel a minőségi szakember-utánpótlás biztosítása érdekében, és ennek jegyében mi is ezt tesszük, oktatási rendszereinket és mechatronikai termékeinket is az egyetemek rendelkezésére bocsátjuk. A Miskolci Egyetemen Robert Bosch nevét viselő tanszék működik, de példaként említeném a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karát is.

Versenyt is hirdetünk 2008 óta minden évben a műszaki egyetemek számára Pneumobil néven, amelyen a hidraulikus hajtás mellett a vezérléstechnikához, az Ipar 4.0 világát idéző telemetrikus megoldásokhoz is hozzáférést adunk a hallgatóknak. Az utóbbi években már közel ötven hazai és külföldi csapat indul a legjobb pneumatikus hajtású autó címéért távolsági, gyorsasági és gyorsulási futamokban.

A trendeknek irányt szabó vállalatként ezen a módon is hozzájárulunk ahhoz, hogy a legkorszerűbb technológiákkal már tanulmányaik során is közvetlen tapasztalatokat szerezhessenek a leendő mérnökök, akár a mi csapatunkat fogják erősíteni, akár Ipar 4.0-s megoldásokat használó vagy azok bevezetését mérlegelő ügyfeleinknél állnak majd munkába.

Összegzésül elmondható, hogy a szeptemberben lezajlott jubileumi rendezvényünk fő témájaként bemutatott Ipar 4.0-s előadásaink – a visszajelzések alapján – inspirációként hatott a résztvevőkre és ezek a megoldások már a közeljövőben is napirendre kerülnek több gyártóvállalatnál is. A Bosch Rexroth szakmai kompetenciájával akkor is támogatja majd az ügyfeleit.

3D nyomtatott eszközökkel veszik fel a harcot a vírussal szemben
Arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélküli ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek a 3D eszközöket gyártó CraftUnique.
A Bosch és a Knorr-Bremse továbbra is számít munkatársaira
A járvány miatt kialakult helyzet szinte minden munkáltató működését érinti. A koronavírus terjedése következtében a vállalatok többsége új üzleti tervvel áll elő, elsősorban a kieső bevételek pótlására illetve a veszteségek minimalizálására keres megoldásokat.
Számítási kapacitásaikat ajánlják fel a kutatóintézetek
Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a járvány elleni küzdelemre.
Home office - a hatékony otthoni munkavégzés
A koronavírus (COVID-19) terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán.
A világ legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépe
Már működik a HPC5, a világ egyik legnagyobb teljesítményű vállalati rendszere, melynek fő komponenseit a Dell Technologies adja. A szuperszámítógép 52 petaFLOPS teljesítménye az olaj- és gáziparban első, világszerte pedig az ötödik legerősebb rendszere.