Lehet-e a CAD-modell az Ipar 4.0 jövője?
Cikkünkben Boris Fischer-Ribič, a norelem ausztriai országmenedzsere a CAD-modellek előnyeit részletezi és megvizsgálja, hogy azok miként javíthatják és korszerűsíthetik a terméktervezés folyamatának hatékonyságát.

 

Az eredetileg vonalak hatékonyabb megrajzolására kitalált számítógéppel támogatott tervezés (CAD) a tervezők számára mostanra szinte minden adatalapú gyártástervezés alapkövévé vált. A CAD-modellek javítják a termékminőséget, alacsonyabb fejlesztési költségeket és nagyobb hatékonyságot eredményeznek, ami gyorsabb gyártást és rövidebb piacra kerülési időt tesz lehetővé. A CAD szoftverpiacot felmérő kutatás megállapította, hogy az előrejelzések szerint a globális CAD szoftverpiac 2030-ban eléri az 18,7 milliárd dolláros volument, ami jelentős növekedést jelent majd a 2019-es 9,3 milliárd dollárhoz képest.

A negyedik ipari forradalom, más néven Ipar 4.0 lényegében egy digitalizálási koncepció az elejétől a végéig, a gondolat felmerülésétől a kivitelezésig. Számos vállalat és gyártó cég alkotja mindazt, amit az Ipar 4.0 jelent és tesz. Több alkotóelemet kell összekapcsolni egymással, hogy az Ipar 4.0 hatékony és praktikus legyen a munkahelyen, és a CAD program e folyamat fontos részét képezi.

Minden a tervekben rejlik

Már a tervezési folyamat elején tanácsos, hogy a mérnökök mindennapi munkáját a CAD-modellek felhasználásával egyszerűsítsük le. A rendelkezésre álló előre gyártott gépelemek felhasználása elősegítheti a tervezési folyamatot. Ennek során a CAD-modellek jobb megjelenítési opciókat tesznek lehetővé, még a végtermék összeállítási terveinek vonatkozásában is. A CAD-modellek nagy előnye a pontosság. Ez egy vázlattal nem érhető el, és nélkülük hibás, lassú és költséges lehet a tervezési folyamat, ha a tervbe hiba csúszik.

A tervezőmérnöknek a kezdetektől fogva lehetősége van 2D vagy 3D formátumban tervezni, és a kész virtuális modellt különböző szögekből megtekinteni. Ez a szoftverintegrációt is megkönnyíti. A 2D CAD-t általában ötletrajzok készítésére, míg a 3D CAD-t a termék virtuális összeállítására és a méretek megadására használják – az integrált szoftverrendszer lehetővé teszi a mérnök számára, hogy váltson a két modell között. A CAD-modellek lehetővé teszik a kész termékterv virtuális objektumának létrehozását, valamint a terv belső funkcióinak tesztelését. A késztermék virtuális környezetben történő vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a mérnök számára, hanem a tervezésben előforduló lehetséges hibák azonosítását és kijavítását is megkönnyíti.

Az idő a lényeg

A megnövelt termelékenységet régóta célként tekintik a gyártásban, és a technológiai előnyök mellett – mint például a gyártásautomatizálás – a koncepció az elmúlt évtizedben folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott. A modern kommunikációs technológiának köszönhetően a digitalizáció lehetővé teszi a tervezők, a gépek és a termékek egymással történő összekapcsolását. A géptervező így előre ellenőrizheti, hogy mely gépelemek férnek el a rendelkezésre álló telepítési helyre, vagy mennyi helytartalékkal számolhat még.

 

 

A rendelkezésre álló szabványos gépelemek ismeretével sok idő takarítható meg. A mérnök így a lehető legtöbb szabványos gépelemet használhatja fel a tervben, majd teljes erővel koncentrálhat a megmaradt néhány tervezési részletre. Ez óriási időmegtakarítást eredményez, optimalizálja a hozzáadott értéket teremtő láncot, és a mérnökök ismét az alapvető feladataikra koncentrálhatnak.

Minden CAD-modell statikus modell. Nemcsak az gépelemek megrajzolását spórolják meg, hanem azok konfigurálását is, így gyorsabban és hatékonyabban vezet a célhoz. A késztermék virtuális környezetben végzett vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a tervező számára, hanem a tervezés lehetséges hibáinak azonosítását és kijavítását is megkönnyíti. Végső soron minimalizálja az állásidőt és növeli a hatékonyságot.

Mindig elérhető

A CAD-modellek a mérnökök számára széles körben elérhető erőforrássá válnak, legyen az online elérés, vagy egy applikáció, a terméktervezés folyamata korszerűbbé és hatékonyabbá válik. CAD-modellek felhasználásával a tudás, a rendelkezésre álló anyagok és javaslatok széles skálájának köszönhetően a tervezőmérnökök kevesebb időt töltenek termékek vagy gépelemek tervezésével.

Mivel a CAD-piac várhatóan gyorsan fog növekedni az elkövetkező tíz évben, a mérnökök számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a változó szoftverekhez és a technológiákhoz. A különböző gyártók számos, gyakran ingyenes képzési lehetőséget kínálnak, hogy a mérnökök lépést tarthassanak a fejlődéssel. A tervezők a legtöbbet úgy hozhatják ki a norelem választékából, ha változtatnak a tervezési folyamat megközelítésén, és főként a norelem CAD-modelleit használják.

Akár online a norelem CAD applikációval, akár az eszköz- és ötletadó The Big Green Book referenciakönyvünkkel, amely nyomtatott, digitális és USB változatban is elérhető. A norelem Academy képzési központ, szükség esetén bármikor támogatja a mérnököket a gép- és berendezésgyártás terén szerzett több, mint 60 éves tapasztalattal. Iparági szakértőként a norelem tudja, mi érdekli a tervezőket. mérnököket, ezért ingyenes tanfolyamokat kínál az alapképzéstől a szakmai kurzusokon át az új termékek áttekintéséig. A rövid, 30 perces online alapképzés bárhol, bármikor elérhető. A norelem adatbázisa minden releváns információt tartalmaz termékeiről, felhasználási példákat és a gyakorlatii alkalmazásokról videókat kínál.

A mérnökök több, mint 60 ezer norelem gépelem CAD-modelljeit kaphatják meg különféle adatformátumokban – ezáltal a szabványos gépelemek teljes világa elérhető. Ez lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy minden műszaki és geometriai adatot gyorsan és egyszerűen integrálhassanak saját rendszerükbe, így a tervezési koncepciókat hatékonyabban és pontosabban valósíthatják meg. A CAD szoftverek a legalapvetőbbtől a legbonyolultabb geometriákig számos iparágban bizonyulnak nagyon hasznosnak a tervek létrehozásánál. A gyártás terén növekszik a jelentősége, ami ésszerűbb és hatékonyabb jövő felé tereli az ipart, összekapcsolva a fizikai és a digitális világot.

Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.