Két év múlva akár 30 ezer IT-szakember is hiányozhat a gazdaságból
Munkanélküliek és karrierváltás előtt állók számára kínál ingyenes, alapszintű webprogramozó kurzust a HTTP Alapítvány, a Green Fox Academy és a Microsoft Magyarország partnerségével, melyre eddig összesen több mint ötezren jelentkeztek.

 

Az önálló tanulási formát választók a nyár végéig kapcsolódhatnak be a kurzusba, a mentorált formára még egy hétig, július 19-ig lehet jelentkezni. A digitalizáció térnyerésével egyre több területen van szükség legalább alapszintű kódolási, webfejlesztői készségekre, ezért könnyebben tudnak elhelyezkedni azok a munkakeresők, akiknek van legalább alapszintű tudásuk ezen a területen. Ezért indította el ingyenesen elérhető oktatási programját a HTTP Alapítvány.

A tananyag eredeti, angol nyelvű változatát, a junior programozó képzéseket szervező Green Fox Academy dolgozta ki 2020 tavaszán, emellett az alkalmazott metodológia is a bootcamp módszertanát követi. Egy évvel később, a Microsoft támogatásával és a HTTP Alapítvány közreműködésével, az anyag tovább fejlesztett változata magyar nyelven is elérhetővé vált az érdeklődők számára. A #MyFirstApp Coding Camp elnevezésű online programozó kurzus március végén lezárult első fordulójára közel 4000-ren regisztráltak.

Piacképes tudás a programozás

A nagy érdeklődésre való tekintettel a programot a HTTP Alapítvány júliusban újra meghirdette, kifejezetten az álláskeresőkre fókuszálva. A résztvevők a kurzus leckéit egy automatizált platformon, teljesen önállóan végezhetik el, 120 kiválasztott jelentkező pedig arra is lehetőséget kap, hogy informatika tanárok mentorálásával haladjon végig a tananyagon. Az önálló tanulási formát választók száma már most meghaladja a 800-at, a mentorált kurzust választóké pedig az 500-at. A lehetőség egyértelműen eljutott a célközönséghez, hiszen az eddig jelentkezettek 88 százaléka álláskereső, több mint kétharmaduk (70%) pedig nő.

 


A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol valamilyen szintű programozói tudás elvárás.


 

"Sok álláskereső szeretne elhelyezkedni ezen a területen, de a szükséges készségek megszerzéséhez vezető első lépések megtétele nehézséget jelent.  Ingyenes és mindenki számára nyitott programunk ehhez az elinduláshoz kínál segítséget számukra” – mondta a képzéseket szervező HTTP Alapítvány elnöke, Sisák Zoltán.

„A programozás alapszintű ismerete egyre több szakmában elvárás, napjainkra a legváltozatosabb területek támogatására használnak alkalmazásokat, amelyek testre szabásához szükség van kódolói tudásra. Célunk, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé az ehhez szükséges ismereteket – mondta el Szél Péter, a Green Fox Academy oktatásért felelős szakmai vezetője. „Az oktatási metodológiánkat úgy alakítottuk ki, hogy hatékonyan támogathassuk ezt a folyamatot. Képzésünk gyakorlatorientált, frontális oktatás helyett mentorálunk. A programozás mellett egyéb készségeket – többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot – is fejlesztünk, ezzel is megkönnyítve a hallgatóink karrierváltását.”

„Szemmel láthatóan óriási az igény a digitális tudásra a munkaerőpiacon, hiszen képzett munkatársak nélkül a szervezetek nem tudják kihasználni a digitalizációban rejlő előnyöket.  Számunkra a digitális tudás széleskörű terjesztése első számú prioritás, ezért is támogatjuk a munkanélküliek digitális felzárkóztatását a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox-szal közösen. Minden olyan kezdeményezésben és összefogásban partnerek vagyunk, amelynek célja, hogy az embereket segítse a digitális készségek révén” – mondta Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója és transzformációs vezetője.

Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.