Két év múlva akár 30 ezer IT-szakember is hiányozhat a gazdaságból
Munkanélküliek és karrierváltás előtt állók számára kínál ingyenes, alapszintű webprogramozó kurzust a HTTP Alapítvány, a Green Fox Academy és a Microsoft Magyarország partnerségével, melyre eddig összesen több mint ötezren jelentkeztek.

 

Az önálló tanulási formát választók a nyár végéig kapcsolódhatnak be a kurzusba, a mentorált formára még egy hétig, július 19-ig lehet jelentkezni. A digitalizáció térnyerésével egyre több területen van szükség legalább alapszintű kódolási, webfejlesztői készségekre, ezért könnyebben tudnak elhelyezkedni azok a munkakeresők, akiknek van legalább alapszintű tudásuk ezen a területen. Ezért indította el ingyenesen elérhető oktatási programját a HTTP Alapítvány.

A tananyag eredeti, angol nyelvű változatát, a junior programozó képzéseket szervező Green Fox Academy dolgozta ki 2020 tavaszán, emellett az alkalmazott metodológia is a bootcamp módszertanát követi. Egy évvel később, a Microsoft támogatásával és a HTTP Alapítvány közreműködésével, az anyag tovább fejlesztett változata magyar nyelven is elérhetővé vált az érdeklődők számára. A #MyFirstApp Coding Camp elnevezésű online programozó kurzus március végén lezárult első fordulójára közel 4000-ren regisztráltak.

Piacképes tudás a programozás

A nagy érdeklődésre való tekintettel a programot a HTTP Alapítvány júliusban újra meghirdette, kifejezetten az álláskeresőkre fókuszálva. A résztvevők a kurzus leckéit egy automatizált platformon, teljesen önállóan végezhetik el, 120 kiválasztott jelentkező pedig arra is lehetőséget kap, hogy informatika tanárok mentorálásával haladjon végig a tananyagon. Az önálló tanulási formát választók száma már most meghaladja a 800-at, a mentorált kurzust választóké pedig az 500-at. A lehetőség egyértelműen eljutott a célközönséghez, hiszen az eddig jelentkezettek 88 százaléka álláskereső, több mint kétharmaduk (70%) pedig nő.

 


A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol valamilyen szintű programozói tudás elvárás.


 

"Sok álláskereső szeretne elhelyezkedni ezen a területen, de a szükséges készségek megszerzéséhez vezető első lépések megtétele nehézséget jelent.  Ingyenes és mindenki számára nyitott programunk ehhez az elinduláshoz kínál segítséget számukra” – mondta a képzéseket szervező HTTP Alapítvány elnöke, Sisák Zoltán.

„A programozás alapszintű ismerete egyre több szakmában elvárás, napjainkra a legváltozatosabb területek támogatására használnak alkalmazásokat, amelyek testre szabásához szükség van kódolói tudásra. Célunk, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé az ehhez szükséges ismereteket – mondta el Szél Péter, a Green Fox Academy oktatásért felelős szakmai vezetője. „Az oktatási metodológiánkat úgy alakítottuk ki, hogy hatékonyan támogathassuk ezt a folyamatot. Képzésünk gyakorlatorientált, frontális oktatás helyett mentorálunk. A programozás mellett egyéb készségeket – többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot – is fejlesztünk, ezzel is megkönnyítve a hallgatóink karrierváltását.”

„Szemmel láthatóan óriási az igény a digitális tudásra a munkaerőpiacon, hiszen képzett munkatársak nélkül a szervezetek nem tudják kihasználni a digitalizációban rejlő előnyöket.  Számunkra a digitális tudás széleskörű terjesztése első számú prioritás, ezért is támogatjuk a munkanélküliek digitális felzárkóztatását a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox-szal közösen. Minden olyan kezdeményezésben és összefogásban partnerek vagyunk, amelynek célja, hogy az embereket segítse a digitális készségek révén” – mondta Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója és transzformációs vezetője.

Harmadával csökkenhetnek az okos gyárak kiadásai
A kínai ZTE távközlési vállalat csengsui SANY Changshu 5G gyárában ugyanis a mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett technológiai megoldásoknak köszönhetően a gyártóberendezések leállási ideje felére csökkent, miközben a kihasználtság radikálisan javult.
Automatizálás az autóiparban
Napjainkban az automatizálás az autógyártás szinte minden területére kiterjed, az alkatrészek és részegységek gyártásától egészen a végtermékig.
A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben
A NordPass éves kutatása idén 50 különböző országot ölel fel, foglalkozik a férfiak és nők körében leggyakoribb jelszavakkal, valamint általános áttekintést is nyújt.
A digitális szabályok csak az élőkre vonatkoznak
A becslések szerint 2021-re több mint hárommilliárd ember hozhatott létre digitális profilt a közösségi médiában, amelyek közül mintegy 30 millió tulajdonosa már nincs életben.
A forgácskezelés új formája
A Sandvik Coromant új megmunkálási eljárása lehetővé teszi az irányított forgácstörést menetesztergálási alkalmazásokban.