IP67 tapintó kapcsoló viselhető eszközökhöz
Hozzászoktunk a viselhető eszközökhöz, melyek használata a mindennapok természetes részévé vált. Az okos technológia szinte észrevétlenül integrálódott a bárhol, bármikor használt karóráinkba és fülhallgatóinkba.

 

A sokrétű használat magas követelményeket támaszt az ilyen eszközökben használt kulcsfontosságú komponensekkel szemben. A viselhető alkalmazásokra fókuszálva, a Panasonic Industry különleges lézeres hegesztési technológiát vetett be, melynek segítségével IP67 védettségű könnyű érintőkapcsolók gyártására lett képes.

 

 

Panasonic EVPAW IP67 könnyű érintőkapcsoló (Lighht Touch Switch) sorozat

 

Az EVPAW sorozathoz hasonló elektromechanikus könnyű érintőkapcsolók által nyújtott közvetlen visszajelzés és a nem szándékolt működtetés elleni magasabb érzéketlenség még a hangvezérlés előtérbe kerülésének korában is fontos előnyökkel szolgál a viselhető eszközök fejlesztésekor, például a sporteszközök piacán. Az ilyen eszközöket a csuklónkon, bokánkon vagy a fejünkön viseljük, ezért ki vannak téve az izzadságnak.

 

 

Lézeres hegesztési folyamat

 

A só a legnagyobb kihívás a karbantartást nem igénylő kapcsolók tekintetében. Például, egy Bluetooth fejhallgató edzés közbeni viselésekor az izzadságcseppek a vezeték mentén közvetlenül a hangerőszabályzó vagy mikrofonvezérlés kontroll mechanizmusába kerülhetnek. Ha a kapcsoló nem IP67 védettségű, az izzadság képes behatolni annak belsejébe. Az edzés végezetével ott marad a só, amitől a kapcsoló beragad, és elromlik.

Az izzadság jelentette veszélyen kívül, a nemkívánt víz, nedvesség, pára vagy por behatolása ellen is védelemre van szükség. Az ilyen követelményeknek való megfelelést a kapcsolókon feltüntetett IP67 védelmi besorolás tanúsítja. A legelterjedtebb védelmi megoldást egy ragasztott szilikon membrán biztosíthatja, ugyanakkor a szilikon viszonylag gyorsan öregszik, és a rugalmasságából is veszít az idő múlásával.

Az IP67 védettségű tapintó kapcsolók gyártása során a Panasonic szabadalmaztatott lézer hegesztési eljárást használ, melynek segítségével a kapcsoló működtető szerkezetét vékony nejlon fóliával zárja le. A fólia megóvja a kapcsolás pontosságát, védi a kapcsolót bármilyen elhasználódásra utaló jelenséggel szemben, ezzel biztosítva hosszú élettartamot a viselhető eszközök számára.

 


Light Touch Switch & Detector Switch Selection Guide

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. A kapcsolókról érdeklődjön az Endrich GmbH budapesti irodájában.
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
E-mail: hungary@endrich.com
Web:  www.endrich.hu/erdeklodes
További konzultációért és mintákért, adatlapokért keresse Veresegyházy Zsoltot!

 

Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.
Ostrom alatt a vállalati informatika
Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni.
Végzetes lehet az újabb satufék
Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte.
Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.
Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.