IoT-funkciókkal csökkenthetők az állásidők
A gyártók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyekkel kihasználhatják az okoseszközök és az IoT adta lehetőségeket a létesítmények karbantartása és jobb üzemeltetése terén anélkül, hogy emberi beavatkozásra kellene hagyatkozniuk.

 

Az üzemekben komoly problémát okoznak a váratlan leállások, amelyek közvetlen termeléskiesést okoznak. Az állásidő minimalizálása érdekében a gyártóknak helyben kell karbantartási szakembereket alkalmazniuk az ilyen váratlan problémák megoldásához. Az Omron E2E NEXT 3-vezetékes DC közelítéskapcsoló sorozata összesen 2512 típussal büszkélkedhet, amelyek a világ legnagyobb érzékelési távolságával működnek, és ráadásul IoT-funkciókkal bővültek.

Ezekkel az érzékelőkkel harmadára csökkenthető a váratlan üzemleállások kockázata. Az eszközök érzékelik a leállásokra utaló figyelmeztető jeleket is, és a hálózaton keresztül értesítik a felhasználókat. A váratlan leállások megakadályozásával és az állásidő csökkentésével jelentős mértékben javítják a létesítmények üzemteljesítményét.

A jelenlegi közelítéskapcsolóknak jellemzően rövid az érzékelési távolságuk, ami bizonyos kockázattal jár. Például előfordulhat, hogy a berendezés rezgése miatt az érzékelőtest túl messzire kerül, vagy éppen hozzáér az érzékelt tárgyhoz. Az ehhez hasonló esetek az üzemleállások kb. 20%-áért felelősek. Az E2E Next sorozatú közelítéskapcsolók (a 3-vezetékes DC változatok) az Omron saját fejlesztésű hőalapú távolságvezérlőjével és a PROX3 hibrid áramkörös technológiával készültek, amelyek az előző modelleknél mért érzékelőtávolságok akár kétszeresét is képesek érzékelni, és így harmadával csökkentik az ilyen jellegű leállási kockázatokat.

Az érzékelőtest és az érzékelt tárgy közötti távolság folyamatos ellenőrzés alatt áll, és ha az túl nagy vagy túl kicsi lenne, a felhasználókat az IO-Link kommunikáció segítségével értesítik. A felhasználók idejében azonosíthatják a váratlan üzemleállásokra utaló jeleket, lehetővé téve az időben történő karbantartást: így összességében külön karbantartó tapasztalata vagy tudása nélkül is biztosítható az üzem stabil működése.

Jobban bízunk a robotokban, mint a főnökeinkben
Az Oracle és a Future Workplace legújabb kutatása kimutatta, hogy az emberek többsége (64%) jobban bízik a robotokban, mint a feletteseiben.
400 ezer forint a kezdő mérnökök átlagjövedelme
Kiugróan megemelkedtek az elmúlt években a keresetek a műszaki pályákon. Alig öt esztendő alatt szinte megduplázódtak a fizetések többek között a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, illetve a mechatronikai mérnökök körében.
Nagy kihívás a magyar cégeknek a kibertámadások kivédése
A magyar informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak - derül ki a Panda Security felméréséből, amely arra is rámutatott: az elmúlt egy évben a válaszadó cégek 60 százalékát érte eredményes kibertámadás.
Kibervédelem ipari méretekben
A vállalatok több mint 80 százaléka az IIoT-technológiák bevezetésekor nem dolgozott még ki formális intézkedési tervet a kiberbiztonsági helyzetek hatékony kezeléséhez.
Új korszak a gyártásban
A mobilitás kiaknázása az automatizálás következő lépcsőfokát jelenti az ipar 4.0 megoldások terén. Az autonóm módon navigáló robotok gyorsak, pontosak és akár egy repülőgépet is elvisznek a hátukon.